Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Basieksp 20:14, 22 lis 2023

Bardzo mi się podoba to zdjęcie Wszystko delikatnie przypruszone śniegiem i te złote brzozowe listki, ślicznie to wygląda, takiej lekkości nadają całości
Magara 23:25, 22 lis 2023

Haniu, i na Twój ciepły ogród przyszła pora Ale biorąc pod uwagę, że jest końcówka listopada - można się było tego spodziewać
Karmniki napełniliśmy w dniu pierwszego śniegu - ruch jest wielki, głównie teraz sikorki, wróble/mazurki (w locie nie odróżniam) i kowaliki chodzące po sośnie głową w dół, kitrające tam nasionka słonecznika - bawi mnie to niezmiennie
No i są u nas gile Do karmnika się nie zbliżają, ale siadają i skubią owoce pęcherznicy - bardzo to wzruszający widok, bo gila nie widziałam od czasów dziecięcych
Obserwowanie ptaków przy karmnikach jest chyba najbardziej optymistycznym aspektem zimowych miesięcy

Też zamówiłam ptasie żarcie - i też widzę, że jest opóźnienie w przesyłce. Zakładam, że to efekt "przebudzenia zimowego karmicieli ptaków" Szczęśliwie mam jeszcze zapasy więc pierzaste głodne nie będą
antracyt 08:38, 23 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zuza, od kiedy ambrowiec rośnie bywały lata suche i mokre. Nie zdarzyło się, żeby on, nawet jako młody egzemplarz, reagował zwijaniem lub zrzucaniem liści. Sądzę, że odpowiednio przygotowany dosyć duży dołek startowy pozwoli mu zaaklimatyzować się nawet na słabszej glebie. W przypadku takich gleb lepiej byłoby sadzić niewielkie egzemplarze.

To fakt, sadzenie małych egzemplarzy w piachu dużo lepiej się sprawdza. Większe drzewka potrzebuję więcej czasu na zadomowienie się.
Alija 21:29, 23 lis 2023

W ubiegłym roku "nasze" ptaki zjadły ponad 100kg słonecznika i oprócz tego różne zestawy nasion, pokarm w zawieszkach, słoninkę, itp. Na razie kupiliśmy 10kg, ale to dopiero początek Bardzo lubię obserwować to całe skrzydlate towarzystwo panoszące się w karmnikach. Podobnie, jak Magarka uwielbiam patrzeć na kowaliki, zawsze wywołują u mnie uśmiech.

Przypudrowany ogród wygląda pięknie.
Judith 14:12, 24 lis 2023

Z mocno wytrzeszczonym okiem czytam o ilościach zamawianych i pożeranych ziaren! Ja w zeszłym roku 3 razy kupiłam po 1 kilogramie słonecznika. Jestem karmicielką sporadyczną, niestety.
Basieksp 15:01, 24 lis 2023

Ja jeszcze nie zaczęłam karmić, ale mam zapas orzechów, słonecznika też z zeszłego roku mi zostało, jakieś słoninki też mam , także jutro zaczynam karmić towarzystwo
Gruszka_na_w... 15:54, 24 lis 2023

Basieksp napisał(a)

Bardzo mi się podoba to zdjęcie Wszystko delikatnie przypruszone śniegiem i te złote brzozowe listki, ślicznie to wygląda, takiej lekkości nadają całości

To zdjęcie pasowałoby do cyklu "carpe diem". Ulotna chwila. Po wczorajszej dziennej i dzisiejszej nocnej wichurze na brzozach już prawie nie ma liści.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:04, 24 lis 2023

Magara napisał(a)
Haniu, i na Twój ciepły ogród przyszła pora Ale biorąc pod uwagę, że jest końcówka listopada - można się było tego spodziewać
Karmniki napełniliśmy w dniu pierwszego śniegu - ruch jest wielki, głównie teraz sikorki, wróble/mazurki (w locie nie odróżniam) i kowaliki chodzące po sośnie głową w dół, kitrające tam nasionka słonecznika - bawi mnie to niezmiennie
No i są u nas gile Do karmnika się nie zbliżają, ale siadają i skubią owoce pęcherznicy - bardzo to wzruszający widok, bo gila nie widziałam od czasów dziecięcych
Obserwowanie ptaków przy karmnikach jest chyba najbardziej optymistycznym aspektem zimowych miesięcy

Też zamówiłam ptasie żarcie - i też widzę, że jest opóźnienie w przesyłce. Zakładam, że to efekt "przebudzenia zimowego karmicieli ptaków" Szczęśliwie mam jeszcze zapasy więc pierzaste głodne nie będą

Nieformowanym żywopłocie czerwieni się jeszcze irga błyszcząca. Są listki na tawułach nippońskich, berberysach i kalinie angielskiej. Graby dopiero po przymrozku zaczęły symbolicznie coś zrzucać. To co zostało trudno jednak już nazwać ZPJ.
Wczoraj przyszła przesyłka ze słonecznikiem, a dzisiaj z ziarnem.
Kowalików u mnie nie ma. Nigdy nie widziałam go na własne oczy. Szkoda, bo jest piękny. Gile bywały w okolicy, ale tylko podczas bardzo mroźnych zim. Kiedyś, podczas jazdy samochodem, pomyliłam ich stado z owocami. Aż spowolniłam jazdę, bo oczom nie mogłam uwierzyć, skąd tyle czerwonych owoców na drzewie. Parę lat temu sporo było w zimie kwiczołów, dzwońców, zdarzały się szczygły. W zeszłym sezonie ich nie było.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:06, 24 lis 2023

antracyt napisał(a)

To fakt, sadzenie małych egzemplarzy w piachu dużo lepiej się sprawdza. Większe drzewka potrzebuję więcej czasu na zadomowienie się.

Ciekawa jestem, co wybierzesz. W Twoim wątku jestem na bieżąco, wiec z pewnością będę śledzić rozterki związane z wyborem.
Gruszka_na_w... 16:08, 24 lis 2023

Alija napisał(a)
W ubiegłym roku "nasze" ptaki zjadły ponad 100kg słonecznika i oprócz tego różne zestawy nasion, pokarm w zawieszkach, słoninkę, itp. Na razie kupiliśmy 10kg, ale to dopiero początek Bardzo lubię obserwować to całe skrzydlate towarzystwo panoszące się w karmnikach. Podobnie, jak Magarka uwielbiam patrzeć na kowaliki, zawsze wywołują u mnie uśmiech.

Przypudrowany ogród wygląda pięknie.

Uff! Już sądziłam, że jestem osamotniona z takimi hurtowymi zakupami karmy.
Karmniki pod oknem bardzo rozszerzyły moje umiejętności rozpoznawania ptaków.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies