Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gruszka_na_w... 15:20, 21 lis 2023

Magara napisał(a)

P.S. Haniu Mamusia mi ostatnio coś orientalnego podesłała, jak będzie znośne - prześlę dalej

Teraz wezmę na tapetę Informację zwrotną Jakuba Żulczyka. Po obejrzeniu miniserialu z Jakubikiem w roli głównej nabrałam ochoty na zapoznanie się z wersją literacką. Serial jest znakomity. A orientalne tropy podsyłaj jak najbardziej. Z góry dziękuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 09:13, 22 lis 2023

Odrobina porannego słońca i od razu robi się dobry dzień Struktury ogrodowe mam na razie bardziej w wersji mini, ale może kiedyś doczekam się efektu w skali podobnej do tego, co dzieje się w ogrodzie Hani

Dziewannę uwielbiam w każdej postaci. Włochatą wersję mini i posągową jesienna też

Na różach kolor się trzyma, na drzewach już nie.
antracyt 09:27, 22 lis 2023

Trawy nadal zdobią. Masą lub bardziej subtelnie, jak obiedka.

Koniec
DariaB 11:12, 22 lis 2023

U mnie nie było porannego słońca, zamiast tego szaruga, przymarznięta klamka w samochodzie i skrobanie szyb aż się po rękawiczki i czapkę do domu wróciłam Fajne te struktury u Ciebie, u mnie też ich wciąż za mało. Obiedka ma atrakcyjne kwiatostany.
Gruszka_na_w... 13:28, 22 lis 2023

Obiedka mnie nie polubiła. Żałuję bardzo, bo kłoski ma cudnej urody. Robię zakusy na żelażniaki, ale wciąż się waham, bo one ponoć też chimeryczne. Na ostatnim zdjęciu to chyba są one. Świetnie wyglądają na końcu sezonu.
W słońcu późnojesienny ogród wciąż prezentuje się ładnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 14:06, 22 lis 2023

Haniu, dla obiedki musiałabyś rozluźnić glinę. Z tego co zauważyłam lubi lekko wilgotne, ale nie zbite podłoże.
Tak, ten z ostatniego zdjęcia to żeleźniak. Mniej popularny od żółtego Russella(on rośnie na tej samej rabacie, ale kawałek dalej) - żeleźniak samoski. Oba bardzo lubię
Russella jest na pierwszym planie i drugim zdjęciu, a samoski w tle. Ten drugi, mimo, że ze względu na bardzo suche stanowisko powinien rosnąć gorzej, ma się świetnie, a kwiatostany sięgają 1,2m.

Tu jest samoski w całości i na początku kwitnienia. Ma cudny kolor, taki przyciemniony pudrowy róż.

Mam jeszcze żeleźniaka bulwiastego, jest z nich chyba najwyższy. Niestety, prawdopodobnie z powodu przeprowadzki, nie zakwitł w tym roku (jak znajdę zdjęcie z lat poprzednich to wstawię). On jako jedyny nie jest zimozielony. Moim zdaniem, żaden z nich nie jest chimeryczny, chociaż nie zakwitły u mnie od razu po posadzeniu. Może potrzebują więcej czasu na ukorzenieniu i stąd taka opinia?
Znalazłam bulwiastego

antracyt 14:19, 22 lis 2023

DariaB napisał(a)
U mnie nie było porannego słońca, zamiast tego szaruga, przymarznięta klamka w samochodzie i skrobanie szyb aż się po rękawiczki i czapkę do domu wróciłam Fajne te struktury u Ciebie, u mnie też ich wciąż za mało. Obiedka ma atrakcyjne kwiatostany.

Daria, taki słoneczny, bezchmurny dzień bardzo cieszy. Przymrozek też miałam, ale akurat nie musiałam nigdzie rano wyjeżdżać, skrobanie szyb mnie ominęło
Zapomniałam wstawić jeszcze to zdjęcie. Proso rózgowate Shenandoah, uwielbiam je o każdej porze roku. Już nie mogę się doczekać, aż kępy nabiorą masy na nowej relaksacyjnej
Gruszka_na_w... 16:41, 22 lis 2023

Śliczne są! Wszystkie trzy.
Kordina 19:42, 22 lis 2023

antracyt napisał(a)

Ładny ten Twój różowy żeleźniak, mam nadzieję, ze mój w następnym roku też pokaże pazur, bo swój wyhodowałam z nasionek i w tym roku wytworzyły tylko rozetki liściowe.
Magara 23:09, 22 lis 2023

Zuza, Twoje zdjęcia zawsze mnie cieszą, są takie ładne, a do tego zawsze z nich do mnie przemawia... no i tu mi słowa zabrakło
Żeleźniak, hmmmm...
U nas też dziś ładnie - wygospodarowałam równą godzinę żeby wyciąć kolejną partię bylin
Przemawia do mnie mocno ta praktyka - wiosną glina plumka i cebulowe wychodzą

P.S. No to kiedy piecyk kupujesz?