Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Gosi 23:17, 08 gru 2023

Do góry
Ogródek Gosi 23:15, 08 gru 2023

Do góry
Bożenko, właśnie dlatego postanowiłam rozpocząć wątek teraz. Ja też czekam na kolory, ale mimo wszystko lubię też zimę.

Dario, wypełni się prędzej niż myślisz. Moja już w kolejnym roku po zrobieniu wyglądała nieźle.

Gosiu, dziękuję.

Grzebiuszka ziemna 21:18, 08 gru 2023

Do góry
Zostałam wiankoplećką na moment również tylko i wyłącznie ze zbiorów ogrodowych poza sznurkiem i drucikiem

Nastał czas odpoczynku z ulubionym słonikiem do gryzienia:

Zacisze Alicji 20:38, 08 gru 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Czy hakonki wymagają dużej opieki i pracy, czy to trawka bezproblemowa? Jest bardzo ładna i czas by był żeby sie z nią zakolegować...
Ogród w malinówkach 20:25, 08 gru 2023

Do góry
Może ten post będzie zbyt banalny, ale mam taki natłok myśli, że muszę zapytać...

Zauważyłem u siebie problem z projektowaniem rabat, a zwłaszcza układem roślin. W wyobraźni łatwiej mi to idzie niż na kartce papieru. Gdy trzeba komuś coś podpowiedzieć, to mam masę pomysłów. A jak mam przysiąc do konkretnej rabaty u siebie, to stoję w miejscu

Mam wrażenie, że nie umiem wybrać stylu ogrodu. Lubię nowoczesne, dość minimalistyczne ogrody, gdzie jest sporo rabat z kamieniem i rośliny są w rzędach, a egzemplarze dobrze wyeksponowane. Ale też nie same iglaki i trawy, bo byliny uwielbiam.

A jednocześnie przy powyższym lubię rabaty przenikające się kolorami i fakturami. Nie muszą to być takie "na bogato" obsadzone rabaty angielskie, ale też nie puste przestrzenie pomiędzy roślinami. Nie potrafię tego połączyć, a jedna z ważniejszych zasad w projektowaniu to konsekwencja.

Rozrysowałem 3 różne sposoby rozmieszczania roślin. Rośliny wpisane przykładowe, pasujące pod moje 3 duże rabaty, ale to nic wiążącego.

1. Rzędy

Tutaj typowe rzędy, rośliny od linijki. O ile jednorodne tło z traw mi pasuje, to taka długa obwódką już mniej. Ale kilka takich rabat widziałem i było ok. Chyba z tej "rządkozy" się pomału wychodzi w kierunku rabat angielskich?

2. Grupy i plamy roślin

Tutaj niektóre rośliny w rzędach po 3-5 sztuk. Zaś najdrobniejsze byliny i trawki w dużych grupach (tzw. plamy barwne). Ale w obrębie jednej plamy też rzędy roślin sadzonych na mijankę.

3. Grupy nieregularne

Tutaj rośliny pogrupowane w trójki, ale nie od linijki. Rośliny tak ułożone, by zachować logiczne odstępy. Ale raz bliżej, raz dalej od siebie. Byliny wypełniają przestrzenie posród większych roślin i traw. Ale nie umiem tu zakończyć do brzegu w nierównej odległości i stąd ta prosta obwódka. Tak się też robi?

Zima coraz bliżej i chciałbym w końcu coś ruszyć z projektem. POMOCY, MAM MĘTLIK W GŁOWIE.

Ogród Muszelki 18:35, 08 gru 2023

Do góry
Kwiatki, bratki i stokrotki

Ogród Muszelki 18:29, 08 gru 2023

Do góry
"A ty mnie na wyspy szczęśliwe zawieź"

Ogród Magdy 16:43, 08 gru 2023

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Witam się i ja.
Teraz zimą akurat jest dobry moment na to, żeby przejrzeć wizytówki ogrodów i zastanowić się w którym kierunku chcesz iść w kwestii ogrodowania.
Dodaj też więcej zdjęć ogorodu i najlepiej jakiś szkic, żeby zobrazować strefy funkcjonalne Twojego podwórka. Dobrze byłoby też wiedzieć jaką masz glebę. Wtedy zrobi się burzę mózgów i dostaniesz mnóstwo wskazówek.

Witam Cię

Tak po przeglądam ogródki na tym forum. Przy ogródku posiadam glebę taką lekką, piaszczystą.
Zamieszczam jeszcze takie zdjęcie mojego ogródka.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 16:10, 08 gru 2023

Do góry
Dzisiaj się trafił taki model

Odwilż nadchodzi.

Moja preria zniknęła pod śniegiem, może w przyszłym roku się lepiej spisze
Zacisze Alicji 16:02, 08 gru 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Piękne zdjęcie z hakonką Muszę pomyśleć i ją w swoim lasku gdzieś posadzić
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 10:10, 08 gru 2023

Do góry
Ok to rodzine musze teraz odwiedzic buahaha

Ogródek Gosi 23:59, 07 gru 2023

Do góry
Margo2 napisał(a)

Kamienna ścieżka obsadzona z obu stron roślinami wygląda niesłychanie malowniczo, a jak przyjemnie w tym czasie oglądać kolory, tak tęsknię za zielenią...
Ogródek Gosi 23:37, 07 gru 2023

Do góry
Ogródek Gosi 23:36, 07 gru 2023

Do góry
Ogródek Gosi 23:31, 07 gru 2023

Do góry
Pora na kolejne zdjęcia

Magary Dramaty z Rabaty 21:40, 07 gru 2023

Do góry
Magara napisał(a)
I spacer zaliczony

Normalnie musiałam zacytować wszystkie. Cudne ujęcia. Przynajmniej trzy z nich na fototapetę
Grzędowanie u Ciebie.....no proszę jak się role odwracają
Magary Dramaty z Rabaty 20:52, 07 gru 2023

Do góry
Magara napisał(a)
I spacer zaliczony

Magaro! Fotografie jak obrazy! Piękne! Tak to ja lubię zimą pospacerować...wirtualnie
Magary Dramaty z Rabaty 17:01, 07 gru 2023

Do góry
Magara napisał(a)
I spacer zaliczony

Obiektyw aparatu też chyba został idealnie wyczyszczony. Zdjęcie- brzytwa. Idealne!
Podziwiam Twoją determinację w ogarnięciu kociego problemu.

Polecajki serialowe były z tzw. średniej półki.

Mój serialowy top zawiera Breaking Bad, Better Call Saul, Rodzinę Soprano, Peaky Blinders, Opowieści podręcznej, Babylon- Berlin, Most nad Sundem, Kompanię braci, Ozark, Lilyhammer, The Crown, a z polskich Watahę, Szadź, Klangor i serię Kruk.
W moim małym ogródeczku II 16:30, 07 gru 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotko też jestem przeziębiona ledwo się turlam, ale co tam samo przyszło samo wyjdzie że mnie. Piję herbatę z cynamonem goździkami i imbirem mieszam i wypijam.

Teraz u nas pada śnieg temp ok "0".

Kozibroda miałam jednego (zachwycałam się nim na moim awatara) za rok już miałam wszędzie on taki jak mlecz.
Leczę się podobnie, dodaję jeszcze miód i inhalacje.
Pogoda u nas taka sama, staram się wyzdrowieć, bo w przyszłym tygodniu mam badania w klinice na które czekałam prawie rok.
Co do kozibroda to wszystko się zgadza, sieje się gdzie mu pasuje.

W moim małym ogródeczku II 16:19, 07 gru 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Po Twoich zdjęciach widać że się rozwijasz Są wspaniałe
Co robisz z tymi licznymi bukietami, kompozycjami, wiankami? Jak długo się nimi cieszysz, a co potem z nimi się dzieje?
Moje dekoracje zwykle są z naturalnych elementów, są dopóki cieszą oczy, a później lądują w piecu lub na kompostowniku. Mam też od kilku lat kule, które wylepiłam szyszkami z modrzewia, te trzymam cały czas mniej, lub bardziej widoczne. Róże z liści wyniosłam do budynku gospodarczego, ale czy ja je jeszcze kiedyś użyję? wątpię.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies