Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Rojodziejowa 20:54, 21 lut 2024

Pestko, czy Calamagrostis Brachytricha 'Korea' jest niższa niż czysty gatunek? Pokrój podobny? Czym się od siebie różnią?
Patrycja_KG_Lu 21:33, 21 lut 2024

Zanim odpowiem na Wasze wpisy na spokojnie to muszę się pochwalić co dziś kupiłam. Dwie spore donice na taras. Sami zobaczcie jak duże.

Mam na nie taki pomysł jak na tym filmiku - trzmielina oskrzydlona Compactus podsadzona krokusami. Chyba, że lepiej je podsadzić czymś innym???
https://www.instagram.com/reel/CySiRaWosAz/?igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Gruszka_na_w... 21:39, 21 lut 2024

Mam te trzmieliny u siebie i je uwielbiam. Nawet zimą prezentują się dobrze. Rosną bez problemu. Film obejrzałam. Krokusy pięknie wyglądają.

Moja trzmielina podsadzona jest zwykłymi kuklikami. Kiedy one kwitną, tworzą śliczny duet z młodymi listkami trzmieliny. Pod drugą mam wsadzone żuraweczki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 21:42, 21 lut 2024

Patrycja jakiej wysokości są te donice?
Rojodziejowa 21:49, 21 lut 2024

Zdaje się, że to te, które kiedyś pokazywałam. To Action, prawda? Bardzo fajne są, a zwłaszcza za tą cenę. One na fotkach nie wyglądają na tak duże, jak są w rzeczywistości
Angelika95 22:15, 21 lut 2024

A jakie macie jeszcze u siebie kompozycje w takich dużych donicach?
Margo2 22:28, 21 lut 2024

Przyszłam się przywitać. Tworzysz ogród od zera, czego bardzo zazdroszczę.
W dodatku podchodzisz do sprawy bardzo poważnie i profesjonalnie, czego z kolei ja nie zrobiła,
25 lat temu ogrodnictwo było na zupełnie innym poziomie niż teraz.
Będę z przyjemnością śledziła Twoje poczynania
Patrycja_KG_Lu 22:41, 21 lut 2024

Wafel napisał(a)
Patrycja jakiej wysokości są te donice?

Wysokie na 60 cm, szerokie na 58 cm na górze. Dołu nie mierzyłam.
Patrycja_KG_Lu 22:46, 21 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Zdaje się, że to te, które kiedyś pokazywałam. To Action, prawda? Bardzo fajne są, a zwłaszcza za tą cenę. One na fotkach nie wyglądają na tak duże, jak są w rzeczywistości

Jeśli to te same to nie dowierzałam wtedy Twojemu zdjęciu. Nie spodziewałam się, aż tak dużych. Zrobiłam zdjęcie z oddalenia obok wózka sklepowego, którego rozmiar wiele osób kojarzy. To właśnie z tego sklepu. Wpadłam tam po inne rzeczy, ale jak te donice zobaczyłam na żywo to od razu przypomniał mi się ten filmik z Instagrama i pojawiła wizja umieszczenia ich na tarasie.
pestka56 22:53, 21 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Pestko, czy Calamagrostis Brachytricha 'Korea' jest niższa niż czysty gatunek? Pokrój podobny? Czym się od siebie różnią?

- 'Korea' jest ciut niższa, wg katalogu ma 120 cm, czyli 30 cm mniej niż gatunek. U mnie ta różnica nie jest tak widoczna.
- Ma leciutko fioletowe kwiatostany.
- Liście są nieco szersze i na początku są na końcach czerwonawe, a potem zielenieją. Tylko korea tak rozpoczyna wegetację.
- Może dlatego że niższa lepiej zniosła mokry śnieg.
- Nie widzę różnicy w pokroju, ale czytałam, że 'Korea' sztywniejsza, mniej rozkłada się na boki.

Generalnie te różnice są mało widoczne.