Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 22:39, 19 lut 2024

Tak, przyrosty są śliczne i w dodatku fajny taki miękki iglak zarówno w dotyku jak i w wyglądzie, tworzy taką poduszkę. Raczej myślałam, że to wymagający i wrażliwy krzew. Może jednak kupię drugiego z powrotem do donicy, niepotrzebnie spanikowałam
Wafel 22:47, 19 lut 2024

vita napisał(a)

Może powinnam była, skoro napisałam, że wiąz JH choruje, doprecyzować na co? Ale nie wiem.
Kiedyś bardzo chciałam posadzić ‘Jacqueline Hillier’, i kilka osób, które miało go w ogrodzie stanowczo mi odradziło. Chodziło o plamy na liściach późnym latem i opadanie ich oraz o to, że często trzeba interweniować chemią. To zrezygnowałam, chociaż nie bez żalu.
Oczywiście, że rożne drzewa chorują i bywa tak i inaczej, ale uprawa drzewa w pojemniku to dodatkowy element ryzyka. Cieszę się, że wielu osobom to drzewo nie przysparza problemów i dobrze życzę wyborowi Asi

Muszelka też twierdzi, że jej wiąz drobnolistny Geisha rośnie bezproblemowo, jest jakaś nadzieja w tych wiązach
vita 16:36, 20 lut 2024

To bardzo dobra wiadomość W końcu sami podejmujemy decyzje, posadzić czy nie. Ja zrezygnowałam.
Ale gdyby chodziło o byliny, i gdyby coś mnie mocno wzięło, to kupiłabym i jak trzeba, walczyłabym o wszystko Nawet chemią

U Muszelki wszystko rośnie
Wafel 17:11, 20 lut 2024

Jak drzewko do gruntu to faktycznie dobrze się trzeba zastanowić no i u mnie to byłoby poprzedzone "drobną" rewolucją więc szkoda by było potem robić demolkę, żeby się tego pozbyć. Chemii też nie lubię w ogrodzie i z gruntu wybieram rośliny faktycznie bezproblemowe. Jak mi coś choruje 3 sezon to zmienia właściciela i miejscówkę bez względu na swoją urodę
Ewa777 20:45, 20 lut 2024

Asiu, widzę, że u Ciebie od poczatku sezonu temat goracy - wybór drzewka do donicy na taras. Rozumiem dylemat włascicielki małego ogrodu. Wybierz mądrze. Trzymam kciuki
Judith 20:52, 20 lut 2024

Przypadkowo natknęłam się na wierzbę bambusową/palmową na pniu. Nie znam, ale z opisu wygląda, że pasowałaby u Ciebie .
Wafel 21:53, 20 lut 2024

Judith, podejrzę, dzięki.

Ewo tak rozkminiam, ale mąż studzi zapał. Z takich zeszłorocznych rozkmin wyszło, że mam malutką jeszcze Ammanogawę.
Pękłam pod wpływem zdjęć ciemierniķów u ciebie i innych. Spróbuję jeszcze raz, nie wiem czemu u mnie zniknęły. Zajmą teraz inne miejsce, może się uda.
Wafel 19:35, 21 lut 2024

Pękłam jednak, wczoraj wieczorem zajechałam do N..tto, patrzę a tam machają do mnie białe główki ciemierniķów w cenach biedronkowych Mówię do nich daję wam ostatnią szansę, bo jak nie, to traficie do krainy wiecznego kompostu...
Poszłam dziś rano przed pracą do ogródka, żeby znaleźć im inną miejscówkę niż ostatnio, dostały kompostu i trochę dolomitu powinny być wdzięczne.
Ściełam moje dwie stipy przy okazji a tam pełno nosków krokusów jeszcze bez koloru ale czekamy na słońce!

Wafel 19:39, 21 lut 2024

I jeszcze ciekawostka, chciałam zrobić porządek z donicami po chryzantemach a tam, takie maleństwa się zbierają.

Wafel 19:41, 21 lut 2024

W kolejnej donicy przezimowała mała sadzonka bukszpanu z jeszcze wielkanocnej dekoracji z bratkami. Bratki też się wysiały obok bukszpanu.