Cudne te Twoje widoki, te hortensje na tle powojnika, cudnie. Rabata letnia czy ciepła też zachwyca, podobają mi się połączenia dalii z innymi kwiatami Pozdrawiam
Teraz ja siedzę i myślę. Jeśli miałabym sadzić kaliny, to symetrycznie byłoby jak po dwie rosły by w kącie "L-ki", środkowa bez kaliny. Dobrze, jak myślisz? Koszt hortensji mnie przeraża, to będzie razem myślę z 25 metrów Jedną magnolie już mam, dostałam w prezencie i męczy się na razie w donicy "Rustica Rubra", kolor ma mieć jak na zdjęciu.
Czy takie duże drzewo, często wielopniowe zmieści mi się na rabacie szerokości 2.45 mb? Dobierać do niej 2 takie same czy jednak nie? Przyznam, że jej kwiaty robią na mnie wrażenie na zdjęciach.
I kwestia techniczna. Jeśli chciałabym zakładać na jesień żywopłot grabowy na całej długości tej eLki, to muszę pozbyć się najpierw z rabaty wjazdowej: kalin, dereni i irgi. Czy dołować je w jakimś przechowalniku i przesadzać potem w miejsca docelowe, czy lepiej poczekać z żywopłotem na wiosnę? Nie udźwignę przy takiej pogodzie przygotowania rabat pod wszystkie bylinówki, myślałam o przygotowaniu wjazdowej i dawnej "kalinowej" + finansowo jestem przygotowana tylko na hortensje na wjazdowej i żywopłot.
Witam wszystkich Mam problem z magnolią gwiażdzistą w maju zostały posadzone w moim ogrodzie dwie takie magnolie i jedna z nich choruje znacznie bardziej niż ta druga. Wszystko do tej pory było ok i z daleka wyglądają na zdrowe,ale zauważyłam najpierw,że młode listki od razu żółkną a teraz to już i te starsze :żółkną, mają takie brązowe odbarwienia i niektóre tak jakby się zwijają i czuć pod palcem lekkie zgrubienia szczególnie te na samych końcach. Wyczytałam tu na forum,że magnolia nie lubi włókniny, więc ją dzisiaj usunęłam i podsypałam korą, bo u mnie są kamyczki.Hmmm ;/ po zdjęciu włókniny zauważyłam ,że górna częśc korzeni jest na wierzchu a korzenie są jasne takie kremowe(czy to normalne?)Ale to chyba nie ma znaczenia bo w donicy tez tak była.Podlałam nawozem do kwaśnolubnych,napowietrzyłam .Przedwczoraj spryskałam Topsinem od grzyba ,ale czy to na pewno to ? Szkoda by ich było bo są już duże ,mają ponad 180cm Co to może być ? a w jaki sposób można sprawdzić ph gleby? może coś nie tak jest?rośliny sadziła mi pani od ogrodów,więc powinnam ufać że skład ziemi jest ok ale czy na pewno ? z drugiej strony powinna wiedzieć ,ze magnolia może się przyduszać pod włókniną i kamykami Pani Danusiu! Ratunku !za 1,5 tyg ruszam na urlop i aż się boję co zastanę jak wrócę
Ale gęsta!!!!!!
A który sezon u Ciebie? Czy ona tak będzie kwitła do jesieni non stop?
Mogłabym prosić o jeszcze jedno zdjęcie z bliska? ale nie katalogowe tylko takie poglądowe plisssssss
Coś pięknego i tak oryginalnego Ci wyszło Irenko a męza masz bardzo pracowitego i zdolnego Rewelacja, super pomysł, do katalogu, no nic tylko sie zachwycac chodz pracy mnostwo ale efekt cieszy. Jak zobaczyłam ten płotek to też bym tam buty powiesiła albo kalosze z jakimiś kwiatkami Jak ta lawenda da czadu ech miodzio
Rododendrony i hosty są raczej roślinami cieniolubnymi wzięłaś to pod uwagę?
Hortensje są strasznymi pijakami.
Planujecie nawadnianie?
Ile tam masz słońca?
Co powiecie na takie kształty rabat. Chyba linie faliste najbardziej do mnie przemawiają
Na kolorowe ciapki nie patrzymy, na razie proszę o rady odnośnie kształtu rabat.
Czy ten rysunek jest nadal aktualny? Siedzę i dumam nad tym. Na całej długości będziesz miała żywopłot grabowy, trochę szkoda zasłaniać go kaliną bo wiesz jak ona rośnie - tworzy się gęsty, jednorodny szpaler. Więc byłby żywopłot i szpaler.
A gdyby ją rozdzielić na bylinówkę?
Nie jest wysoka więc światła nie powinna zabierać nasadzeniom z sadu.
Tam gdzie bordowe kropki to kalina, na hortensjowej posadziłabym więc magnolię ( kropki szare) ale tylko w jednej odmianie i tylko białą, do tego cały szpaler hortek ( kropki limonkowe) rabata piękna i mało obsługowa. Dosadzać potem możesz co chcesz tam czy trawy czy cebulowe.
A na bylinowych możesz trzymać się kolorów - kaliny wiosną białe, cebulowe białe i niebieskie, peonie białe, czosnki, ostróżki, bodziszek wspaniały, kwiaty letnie jakie chcesz, jesienią trawy z powiewającymi pióropuszami
Tylko musisz to zrobić powtarzalne trzy razy tak jak masz wydzielone miejsca na bylinówki. Ja bym tak zrobiła... tak myślę
Z fachowcami teraz problem i to duży terminy odległe.Moja kuchnia miała być dopiero w przyszłym roku w styczniu a zamawiałam w kwietniu tylko przypadek spowodował,że będę miała w listopadzie.Mój M prowadzi firmę remontową i uwierz mi u nas wszystko jest robione na końcu bo zawsze coś jest ważniejsze.
Czytała,że u Ciebie wczoraj padało u nas ani kropli a przydałaby się bo woda w zbiorniku już się kończy.
Czy znasz nazwę tej lilii? Czy ona ma u Ciebie te cebulki na lodydze? Mam taką jest wysoka i niesamowicie pachnie ale tych cebulek nie wytwarza. Nie wszystkie lilie maja te napowietrzne cebulki?
Basiu zmiany u Was ogromne, bardzo mi się podoba jak zestawiasz rośliny. Czekam na więcej fotek.