Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 08:26, 26 lip 2016

kamila66 napisał(a)

Aga co to za róża ta jasna po lewej?

To Pashmina. Najtrwalsze kwiaty ze wszystkich róż, które mam teraz. Nawet nie wiem czy dobrze liczę, ale z 3 tygodnie to już na pewno trzyma kwiaty.
Wendy79 08:31, 26 lip 2016

kasia_w napisał(a)
Hej Aga milutki domek i piękny ogród się tworzy.Mam nadzieję że dołączysz do grupy wrocławskiej
.Życzę powodzenia slicznym nowym rozyczkom

Witaj Kasiu Też mam nadzieję, że Was wszystkie kiedyś poznam Ściskam serdecznie
Wendy79 20:16, 26 lip 2016

No to sadzę... i posadzone...metodą "na błotko"... fajnie się przy tym bawiłam Teraz niech tylko sobie wszystko podrośnie...

Majestic i Alnwick Rose

Wendy79 20:23, 26 lip 2016

Goethe zaczyna i Pink Peace

NN, róża nostalgiczna, która miała mieć kolor jak na zawieszce, ale raczej jest czerwona i będzie przesadzona. Rozpozna ktoś co to za róża?

Makusia 20:37, 26 lip 2016

Śliczne te pastelowe różyczki u Ciebie. Dodają uroku. A metode na błotko znam i ja
AgataP 20:42, 26 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Rozpoczęłam dzisiaj prace nad rabatą "kalinową". Szło mi jak po grudzie. Śmiałam się do M., że jak tak dalej pójdzie i będę dziennie robić jedno przęsło ogrodzenia, to skończę do soboty.

Rabata ma 12 x 2.45 mb. Jest przedłużeniem rabaty hortensjowej (15 x 2.45), przy wjeździe. Jak widać posłuchałam rady i zastosowałam kartony i siano do zabezpieczenia wyplewionej ziemi Limka i hakone, ci ile sadzić?

A gdzie masz wątpliwości jeśli chodzi o tą rabatę?
Wendy79 22:28, 26 lip 2016

AgataP napisał(a)

A gdzie masz wątpliwości jeśli chodzi o tą rabatę?

Kalinowa będzie przedłużeniem hortensjowej z limkami. Mam tam do posadzenia 4 kaliny 'Burkwooda' i magnolię. Chciałabym jeszcze jedno drzewo, nie wiem czy tez magnolię, czy inne. Z przodu mają być posadzone tawuły japońskie 'Golden Princess', cięte w kule. Brakuje mi bylin lub traw, jako wypełniaczy. Myślałam o irysach syberyjskich, ale nie wiem. Poza tym ta rabata będzie się stykać z rabatą zwaną roboczo bylinowa II (kształt L), jak je połączyć w kącie? Jakiś duży krzew?
elka_ 23:02, 26 lip 2016

Witam się w twoim wątku

Ogrom pracy wykonałaś, największe wrażenie wywarł na mnie warzywnik (zresztą, jak czytam, nie tylko na mnie).
Podziwiam młode kobiety, które chcą uprawiać warzywa i owoce, to stało się takie mało popularne, chociaż odkąd czytam O, to chyba zmienię zdanie

Następnym razem więcej odwagi do zawierania znajomości też miałam ogromną tremę przed spotkaniem z dziewczynami, ale było bardzo miło

Zakupy różane extra, a Pashmina ma cudny kolor, nie pamiętam czy była w Rosarium.

Pozdrawiam
AgataP 09:46, 27 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
A tak cofnięta na granicy hortensjowej z kalinową? W linii żywopłotu czy cofnięta przy samym ogrodzeniu?

Czy ten rysunek jest nadal aktualny? Siedzę i dumam nad tym. Na całej długości będziesz miała żywopłot grabowy, trochę szkoda zasłaniać go kaliną bo wiesz jak ona rośnie - tworzy się gęsty, jednorodny szpaler. Więc byłby żywopłot i szpaler.
A gdyby ją rozdzielić na bylinówkę?
Nie jest wysoka więc światła nie powinna zabierać nasadzeniom z sadu.
Tam gdzie bordowe kropki to kalina, na hortensjowej posadziłabym więc magnolię ( kropki szare) ale tylko w jednej odmianie i tylko białą, do tego cały szpaler hortek ( kropki limonkowe) rabata piękna i mało obsługowa. Dosadzać potem możesz co chcesz tam czy trawy czy cebulowe.

A na bylinowych możesz trzymać się kolorów - kaliny wiosną białe, cebulowe białe i niebieskie, peonie białe, czosnki, ostróżki, bodziszek wspaniały, kwiaty letnie jakie chcesz, jesienią trawy z powiewającymi pióropuszami
Tylko musisz to zrobić powtarzalne trzy razy tak jak masz wydzielone miejsca na bylinówki. Ja bym tak zrobiła... tak myślę

Wendy79 10:25, 27 lip 2016

Teraz ja siedzę i myślę. Jeśli miałabym sadzić kaliny, to symetrycznie byłoby jak po dwie rosły by w kącie "L-ki", środkowa bez kaliny. Dobrze, jak myślisz? Koszt hortensji mnie przeraża, to będzie razem myślę z 25 metrów Jedną magnolie już mam, dostałam w prezencie i męczy się na razie w donicy "Rustica Rubra", kolor ma mieć jak na zdjęciu.

Czy takie duże drzewo, często wielopniowe zmieści mi się na rabacie szerokości 2.45 mb? Dobierać do niej 2 takie same czy jednak nie? Przyznam, że jej kwiaty robią na mnie wrażenie na zdjęciach.

I kwestia techniczna. Jeśli chciałabym zakładać na jesień żywopłot grabowy na całej długości tej eLki, to muszę pozbyć się najpierw z rabaty wjazdowej: kalin, dereni i irgi. Czy dołować je w jakimś przechowalniku i przesadzać potem w miejsca docelowe, czy lepiej poczekać z żywopłotem na wiosnę? Nie udźwignę przy takiej pogodzie przygotowania rabat pod wszystkie bylinówki, myślałam o przygotowaniu wjazdowej i dawnej "kalinowej" + finansowo jestem przygotowana tylko na hortensje na wjazdowej i żywopłot.