Kalinowa będzie przedłużeniem hortensjowej z limkami. Mam tam do posadzenia 4 kaliny 'Burkwooda' i magnolię. Chciałabym jeszcze jedno drzewo, nie wiem czy tez magnolię, czy inne. Z przodu mają być posadzone tawuły japońskie 'Golden Princess', cięte w kule. Brakuje mi bylin lub traw, jako wypełniaczy. Myślałam o irysach syberyjskich, ale nie wiem. Poza tym ta rabata będzie się stykać z rabatą zwaną roboczo bylinowa II (kształt L), jak je połączyć w kącie? Jakiś duży krzew?
Następnym razem więcej odwagi do zawierania znajomości też miałam ogromną tremę przed spotkaniem z dziewczynami, ale było bardzo miło
Zakupy różane extra, a Pashmina ma cudny kolor, nie pamiętam czy była w Rosarium.
Czy ten rysunek jest nadal aktualny? Siedzę i dumam nad tym. Na całej długości będziesz miała żywopłot grabowy, trochę szkoda zasłaniać go kaliną bo wiesz jak ona rośnie - tworzy się gęsty, jednorodny szpaler. Więc byłby żywopłot i szpaler.
A gdyby ją rozdzielić na bylinówkę?
Nie jest wysoka więc światła nie powinna zabierać nasadzeniom z sadu.
Tam gdzie bordowe kropki to kalina, na hortensjowej posadziłabym więc magnolię ( kropki szare) ale tylko w jednej odmianie i tylko białą, do tego cały szpaler hortek ( kropki limonkowe) rabata piękna i mało obsługowa. Dosadzać potem możesz co chcesz tam czy trawy czy cebulowe.
A na bylinowych możesz trzymać się kolorów - kaliny wiosną białe, cebulowe białe i niebieskie, peonie białe, czosnki, ostróżki, bodziszek wspaniały, kwiaty letnie jakie chcesz, jesienią trawy z powiewającymi pióropuszami
Tylko musisz to zrobić powtarzalne trzy razy tak jak masz wydzielone miejsca na bylinówki. Ja bym tak zrobiła... tak myślę
Teraz ja siedzę i myślę. Jeśli miałabym sadzić kaliny, to symetrycznie byłoby jak po dwie rosły by w kącie "L-ki", środkowa bez kaliny. Dobrze, jak myślisz? Koszt hortensji mnie przeraża, to będzie razem myślę z 25 metrów Jedną magnolie już mam, dostałam w prezencie i męczy się na razie w donicy "Rustica Rubra", kolor ma mieć jak na zdjęciu.
Czy takie duże drzewo, często wielopniowe zmieści mi się na rabacie szerokości 2.45 mb? Dobierać do niej 2 takie same czy jednak nie? Przyznam, że jej kwiaty robią na mnie wrażenie na zdjęciach.
I kwestia techniczna. Jeśli chciałabym zakładać na jesień żywopłot grabowy na całej długości tej eLki, to muszę pozbyć się najpierw z rabaty wjazdowej: kalin, dereni i irgi. Czy dołować je w jakimś przechowalniku i przesadzać potem w miejsca docelowe, czy lepiej poczekać z żywopłotem na wiosnę? Nie udźwignę przy takiej pogodzie przygotowania rabat pod wszystkie bylinówki, myślałam o przygotowaniu wjazdowej i dawnej "kalinowej" + finansowo jestem przygotowana tylko na hortensje na wjazdowej i żywopłot.