Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Na Żonkilowej 22:30, 24 maj 2015

Do góry
Witaj,Aniu

Projekt został przelany na papier ,ale ile razy był przerabiany nie pamiętam Natomiat tak znacznie lepiej się planuje zakupy roślin ,i unika nie potrzebnego "latania " z roślinami ,o ile jest to możliwe ? Będę ci kibicować skoro to twój początek ,to piękna pasja ,mnie pochłonęła bez reszty

Pozdrawiam,

Iza
Co z tym ogródeczkiem począć 12:27, 24 maj 2015

Do góry
Witam wszystkich i proszę o pomoc..Zrobiłem sobie projekt półkola przed domem ale do konca nie jestem pewien cy to to wszystko ze soba pasuje, czy cos usunąć, dodać, cos zamienic, przestawic? Może ktoś ma wizje jak by to mogło wyglądać?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:00, 23 maj 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Sebek,jeszcze chwila i odsapniesz

Yyyyyy - raczej nie Właśnie "piszę" projekt na poniedziałek
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 22:57, 22 maj 2015

Do góry
Przypadkiem trafiłam do Twojego wątku i napiszę, że bardzo podoba mi się pierwotny projekt. Ja się uparłam robić ogród bez profesjonalnego projektu, ale teraz czuję, że błądzę we mgle, tyle ładnych roślin i zestawień...
Rabaty zaprojektowane przez projektantkę są naprawdę ciekawe, a rośliny nie wydają się być umieszczone na rabatach przypadkowo.
Życzę powodzenia☺
Ogród dla moich synków 16:39, 22 maj 2015

Do góry
Alikia napisał(a)
Moniczko i szary i mięta to całkiem fajny pomysł na altankę. Zdjęcie wymarzonej łąki cudne - myślę,że spokojnie niedługo tak pięknie będzie u Ciebie.

Dziękuję, że we mnie wierzysz Oby tylko sił i chęci mi starczyło
Cieszę się, że jeszcze komuś innemu podoba się mój pomysł pomalowania altany na jasno. Rodzinka dziwnie na mnie spojrzała, jak o tym wspomniałam, bo tu tylko bejcuje się drewniane budowle.

A tak wogóle: TO MAM JUŻ PROJEKT!
Baaaardzo mi się podoba i już nie mogę się doczekać kiedy zacznę działać. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na niego. Zresztą jako totalny ogrodowy amator sama bym sobie nie poradziła. Projektantka zaproponowała mi 75 gatunków roślin (ogród ma 14 arów plus przedogródek), w tym wiele moich ulubionych.
Mąż wyjeżdża na tydzień, ale jak wróci to zaczynamy na poważnie prace ogrodowe.

Chyba nie mogę wkleić tu projektu? Jak myślicie?
Pozdrawiam serdecznie
Moj skrawek ziemi pod norweskim niebem. 22:15, 21 maj 2015

Do góry
Kamasja witam i dziekuje ale moj ogrod to w tej chwili trawa i kilka przypadkowych krzakow posadzonych przez poprzednich wlascicieli. Fakt troszke juz go juz okielzalam

Sylwia zwroce uwage zwlaszcza na diabolo, ma cudne liscie! Kolory w moim ogrodzie tego mi potrzeba.

Projekt mojej pierwszej rabaty ponownie zmienilam i to nastapil odwrot o 180 stopni. Zrobilam sobie kilka dni przerwy aby sprawdzic czy nadal bedzie mi sie podobal. W tym czasie wertykulatorem wzielam sie za wyczesywanie mojej trawy. Idzie ciezko bo to maly sprzet, trawa nigdy nie przechodzila takiego zabiegu a i deszcz czesto pada i przerywa prace :/
1500 metrów wolności 14:28, 21 maj 2015

Do góry

Lewy górny róg i zachodnia część do połowy to mogłyby być niewysokie iglaki, mało wymagające byliny itp. Tu będzie sporo słońca, zachodnia strona działki.
Prawy górny róg – tu zaplanowałam miejsce na warzywa, zioła, oczywiście uprawa na małą skalę, wychowałam się w domu, w którym zawsze był problem co zrobić z klęską urodzaju i wciskałam wszystkim ogórki wyhodowane przez babcię
Miejsce podyktowane jest koniecznością oddalenia się od oczyszczalni i dobrym nasłonecznieniem tego miejsca.
Warzywnik chciałabym otoczyć obwódką z bukszpanu i zamykaną drewnianą furtkę – po działce będzie biegał pies, a pies lubi sikać w warzywka
Czy to dobry pomysł taki żywopłot z bukszpanu przy warzywach? Może nie ze wszystkim warzywami bukszpan się lubi?
Za warzywami planuję rząd malin.
Prawa strona to musi być gęsty, jak najszybciej rosnący żywopłot.
Planuję co 60 cm tuję szmaragd, jak Pani Danusia gęsto, ale po prostu z tej strony chcemy się szczelnie odgrodzić od sąsiadów.
Od domu do ogrodzenia z prawej strony jest 3,20m więc jak urosną tuje to zostanie miejsce tylko na ścieżkę pewnie

Przód to najbardziej odległe w czasie przedsięwzięcie, więc na razie ten obszar pominę.
Myślę, że w przyszłym rok po zakończeniu ciężkich prac będziemy mogli tam działać.

Załączam mój pierwszy nędzny projekt, gruba krecha oznacza granicę- dokąd planujemy działać w ty roku.

Rysunek nie jest w skali jeszcze, to jest takie mniej –więcej
Działka ma 30x50m.
Póki co działać będziemy na obszarze 30x 25, jest na nim tylko nasza kochana jarzębina vel jarząb pospolity wiec poza ograniczeniami glebowymi i finansowymi możemy szaleć

W ogrodzie Lorki za zakrętem 13:47, 21 maj 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Fajna kuchnia- twój projekt? robisz wnętrza?
Nowoczesny mówisz- to dla mnie wyzwanie Ale na forum mnóstwo ludzi Ci pomoże- Ewakatowice ma piękny mały nowoczesny ogród, Makul i wiele wiele innych

Projekt kuchni mój, ale wizualizacje koleżanka mi robiła.. kiedyś bawiłam się w projektowanie, ale to było 12 lat temu , zajęłam się czymś innnym i dzieciakami..

Powoli odkrywam nowoczesne ogrody na forum i co chwilę , wykrzykuję.. "ojej jeszcze jeden!!"
Mój nie może być za bardzo , bo szef ma zupełnie inny upodobania, więc muszę zrobić tak,żeby był wilk syty i owca cała
W ogrodzie Lorki za zakrętem 13:36, 21 maj 2015

Do góry
Fajna kuchnia- twój projekt? robisz wnętrza?
Nowoczesny mówisz- to dla mnie wyzwanie Ale na forum mnóstwo ludzi Ci pomoże- Ewakatowice ma piękny mały nowoczesny ogród, Makul i wiele wiele innych
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:47, 20 maj 2015

Do góry
Haniu ja też mam przełączane ręcznie, ale tak dużo linii kroplującej nie mam, mam 200 metrów, chociaż wiem, że jeszcze 100 jest mi potrzebne, bo dwie rabaty nie mogły być podłączone, a na dwóch mam troszkę za mało. emitery z kompensacją ciśnienia u mnie są co 33cm. Ogólnie czytałem, że linie kroplującą rozkłada się nie szerzej niż co 50cm, a żeby porządnie podlała musi być włączona co najmniej godzinę.

W sumie to nie pytałem nikogo kto miał projekt ile montował linii kroplującej w ogrodzie, chyba z ciekawości dopytam o tą sprawę
Szałwie czy lawendy? 22:32, 20 maj 2015

Do góry
No i git! Czuje sie jak u siebie. To czarne w tle to donica, murowana ale obita blacha- czarny mat.
Mam takie trzy. Od tygodnia gotowe. Pomysl i projekt - malkul )))
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:35, 20 maj 2015

Do góry
Ogladam odcinek ... I innymi oczami spojrzałam na ogród Dana Perasona, zwłaszcza w 9:40 minucie jego projekt z 1996 r...
Ale polecam ogród japoński , cudowne detale mchowe i klony japońskie od 21 min
Zielonym do góry... :) 15:11, 20 maj 2015

Do góry
Hejka
No no, projekt w prezencie Nieźle się zaczyna
To teraz w końcu sobie zaznaczę Twój wątek i będę podglądać rozwój sytuacji
A czy tą skarpę będziesz czymś obudowywać? W sensie gabionem, czy murowanymi donicami?
Muszę znów zerknąć na projekt
Pozdro deszczowe
edit: a pokaż ujęcie domu i skarpy z boku bo nie widać jak dom ma się względem skarpy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:45, 20 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)
coś dla minimalistów https://www.homesquare.pl/aranzacja/projekt-pietrowego-domu-z-nowoczesnym-ogrodem/

To moje niedoscignione marzenie, jak widzę takie okna to umieram, chociaz myślę tez o sprzątaniu.
Podobny? Mam go w inspiracjach od dawna, jak sie nie ma co się lubi...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:23, 19 maj 2015

Do góry
Bogdziu witaj
Dla wszystkich zaintersowanych wyniki CHFSh . Przewidywalne było ze Dań Pearson wygra.... Niemal co roku wygrywa projekt firmy Crocus... A ich faworyt ma w odcinkach relacje z tworzenia ogrodu. Tak było rok temu z ogrodem zaprojektowanym prez Luciano

wyniki CHFSH

Zmykam bo muszę sie podelektować zdjeciami

Ps. Kwadraty bukszpanowe u mnie SOM przy tarasie kuchennym. Teraz trzeba bylin tam dosadzic.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:22, 19 maj 2015

Do góry
Najbardziej czekałem na ten ogród bo projekt mnie zachwycił i ja osobiście jestem zawiedziony doborem bylin, bo sam szkielet i układ ogrodu jest znakomity, ale bylinowe wypełnienie... dla mnie słabe Może dokładniejsze zdjęcia pokażą inną stronę tego ogrodu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:57, 19 maj 2015

Do góry
coś dla minimalistów https://www.homesquare.pl/aranzacja/projekt-pietrowego-domu-z-nowoczesnym-ogrodem/
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:36, 19 maj 2015

Do góry
catherine85 napisał(a)
Witaj Violu
Mam do Ciebie pytanko: jak sprawdzają się Twoje donice przed domem? Polecasz czy odradzasz? Mam podobny projekt domu i początkowo trzeba było zrezygnować z donic a teraz ja patrzę u Ciebie to trochę żałuję. Jak Twoim roslinkom tam odpowiada. Proszę czy mogłabys podać mi dokładne wymiary tych donic (szerokosć,wysokosć i grubosć scianek donicy)? Z góry dziękuję i podziwiam Twoją piękną rabatkę Pozdrawiam

Kasiu, donice zastaliśmy już zbudowane, dom kupowaliśmy w stanie developerskim. Jestem w zasadzie z nich zadowolona, przy domu mogę mieć jakieś roślinki, ale nie wiem, czy jest czego żałować? Musiałam je ocieplić od środka grubym steropianem, żeby nic nie przemarzło, było z tym sporo roboty Wymiary podam Ci wieczorem albo jutro, muszę pomierzyć.
Ogród niby nowoczesny ale... 21:37, 18 maj 2015

Do góry

[img size=640x425
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/84/841702/original.JPG[/img]

Pięknie u Ciebie. Chyba nie chce się z takiego ogrodu wychodzić . Ahhh... kiedy u mnie tak będzie.
Sama tworzysz, czy miałaś projekt?

Możesz mi powiedzieć z czego masz bonsai? I na PV, ile za niego zapłaciłaś?
Pozdrawiam
Magda
Ogród Ani :) 10:24, 18 maj 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
A moze nie jest ten projekt aż tak zły, ciekawi mnie co Cię tak najbardziej znięchęciło w projekcie!
Będzie pięknie u Ciebie!

Ewelino jest zły, uwierz mi. Widzę to ja, osoba która słabo się zna.
Iglaki w miejscu zacienionym, po roku czasu widzę że marnieją zamiast rosnąć.
Ogólny chaos. Zerknij na stronę pierwszą tego wątku i zobaczysz co mam na myśli. Niby kupowałam roślinki np. po trzy (według projektu) ale potem były sadzone już niekoniecznie blisko siebie (ale tak było w projekcie).
No i najważniejsze, jak znalazłam Ogrodowisko, to zaczęły mi się podobać zupełnie inne roślinki niż mam w projekcie (cisy, bukszpany, wysokie trawy, żurawki itp)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies