Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:15, 08 cze 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
drzewka rosną

Cudowne te piwonie. to jakieś nowe? czy pobabcine?
Mi się wydaje, że te stare odmiany jakieś lepsze, twardsze.
Wilcza Góra 10:14, 08 cze 2016

Do góry
a to z mojej wczorajszej, wieczorowej wycieczki po "makowych polach"

p.s. a w ogrodzie robota czeka
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 10:07, 08 cze 2016

Do góry
Violu, po dwóch dniach "grillowania" mus odpocząć od patelni. Jakiś niby deszcz ma być, ale w to nie wierzę. Trochę się przegrzałam chyba, i dziś leniuchuje. Ale jakie to lenistwo?
Odgruzowałam kuchnię, Bez muszę oskubać i miksturkę zalać, Zakupy dla psa na tydzień zrobić. kwiatki na balkonie podlać, no i psie spacery zaliczyć. ale i tak lajtowo!

Również Tobie życzę odpowiedniej pogody.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:07, 08 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

Z tych piwonii naprawdę jestem zadowolona.
No nie wiem czy miskanty mnie zaskoczą... Mam wątpliwości. Zraziłam się strasznie do traw.

For You

do traw tez sie trochę zraziłem bo sporo wypadło...FC chyba wszystkie...morning light ruszyły ale jakoś tak nie wyglądają...
piękne zdjęcia ostatnio nam serwujesz
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:06, 08 cze 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
a czy ktos wie co to za odmiana szalwi ?? jasny fiolecik

a to nie lawenda?
Ogród na jutro... 09:57, 08 cze 2016

Do góry
zdjęcia których nie udało mi się od razu wgrać

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:52, 08 cze 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Reniu ,śliczne kolory irysów masz ,też mam zawsze problem z czym je zestawiać .Wyczytałam u Agatki ,że kalinki Cię interesują ,kilka widziałam w Krzywaczce już od 7 zł ( koralowa,Nanum ) te pamiętam bo brałam dla teściowej.

Reniu, ja mam problem ze wszystkimi zestawieniami Ciągle bym zmieniała wszystko, muszę się tego oduczyć.

Kalinę na pewno kiedyś jakąś kupię. Nie mogę się zdecydować, dlatego jeszcze nie mam Do Krzywaczki na razie się nie wybieram, bo korki straszne przy tym remoncie. Na razie zamówiłam 2 odmiany bodziszków, czekam na paczkę

Kasya napisał(a)

peonie sliczne i bujne, iryski tez bardzo lubie ale tak krociutko kwitna..

Tak, masz rację, że krótko. Ale za to kwiaty mają ciekawe i duże.

Kawo,
Dzięki
Boniki zaczynają. W pierwszej kolejności zakwitły kwiaty na dole krzaczka.

Zmykam cos poprzesadzać, bo ma być załamanie pogody to podleje od razu
Księżycowy... 09:44, 08 cze 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Trawnik pomiędzy tarasem a bylinówką nie ma być duży, a w sadzie marzy mi się kwietna łąka. Zastanawiam się tylko czy zamykać dalszy plan działki krzewami na plecach bylinówki? Bylinówka bez pleców? sama już nie wiem...

No to już się wypowiem
z tarasu do bylinówki trawniczek, potem bylinówka, nasadzenia zaplanujesz, plecami dla bylinówki przeważnie są ściany, żywopłoty, u mnie jest siatka a za siatką las więc nie wprowadzam nic więcej tylko powojnik na siatce.
U Ciebie trzeba coś wprowadzić. Najlepszy byłby żywopłot. Jeśli to część na którą będziesz patrzeć codziennie z tarasu, zrobiłabym żywopłot cięty,
jeśli z boku to żywopłot nieformowany.
Kaliny nie bierz bo przeważnie ma mszyce, czasami pędy się przez to zniekształcają. Bynajmniej u mnie to zaobserwowałam. Jeśli żywopłot formowany to bylinówkę łatwiej zaprojektować, bo wiesz jaki docelowo będziesz miała kształt żywopłotu, jeśli nie formowany to niestety idziesz na żywioł łatwiej gdy wybrałabyś jeden gatunek, gorzej jak kilka bo każdy może rosnąć inaczej. Pomyśl czy chcesz żywopłot prosty czy nieformowany, czy chcesz zielony czy może bordowy... jak odpowiesz sobie na to pytanie to będziemy myśleć dalej
Aha żywopłot formowany tniesz na takiej wysokości jak Ci pasuje, możesz sobie zostawić taki, by widziesz np. korony drzew z sadu a ciemnej zieleni lub muru z cegieł dla bylin nic nie pobije Anglicy wiedzą co robią w tym przypadku
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:44, 08 cze 2016

Do góry
katel napisał(a)
Fotki prześliczne a ten irys faktycznie bajeczny, jeszcze takiego nie widziałam.

babka napisał(a)
Zachłystuję się obrazami z Twojego ogrodu, piękne zdjęcia i kwiaty. Piwonie masz niesamowite takie pełne, wręcz napakowane. W porównaniu te moje to wielka lipa.

Żurawkom jeszcze daruję, nie chcę całkiem oszpecić gazonu, na który i tak już patrzeć nie mogę. Poczekam do wiosny, tak jak radzisz.
Widzę, że miskant się wreszcie zastanowił i rusza, Jeszcze Cię zaskoczy Ja moimi nibygrackami dziś zasiliłam kompostownik. Drogocenny kompost będzie wiosną

Z tych piwonii naprawdę jestem zadowolona.
No nie wiem czy miskanty mnie zaskoczą... Mam wątpliwości. Zraziłam się strasznie do traw.

For You

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:40, 08 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

Piwoniami trochę Was pomęczę

peonie sliczne i bujne, iryski tez bardzo lubie ale tak krociutko kwitna..
Podmiejski ogródek 09:40, 08 cze 2016

Do góry
Aniu, Asiu, Wróbelki, Makusiu, Asiu - macham do Was

Rumianko - to jest bardzo cenna wiadomość - dziękuję Ci serdecznie. Tego się właśnie obawiałam. Żylistek wylatuje niniejszym z mojej listy chciejstw.
Podobną obawę mam względem orszeliny, którą mimo wszystko już zamówiłam. Zobaczymy.

Tymczasem lekcja poglądowa nt wagi właściwego przygotowania gleby:

Część trawnika robiliśmy jeszcze w kwietniu, potem nam zabrakło ziemi, zamówiliśmy u innego dostawcy - przywiózł śliczną ziemię z Bronisz i na niej zrobiliśmy pozostałą część trawnika.
Myślę, że po kolorze trawy łatwo się zorientować, która część jest która.

I teraz pytanie: jak pomóc tej trawie na słabszej ziemi? Wiem, że się młodych trawników nie nawozi nawozami sztucznymi, ale czy mogę popryskać humusem w płynie? Albo podlewać gnojówką z pokrzyw?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:35, 08 cze 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dołączam się do grupy wielbicieli Twoich piwonii i ostróżek. Ich widokiem możesz mnie zamęczać

Jak już wyjdę z aparatem, to powstrzymać się nie mogę, żeby im chociaż jednego zdjęcia nie zrobić

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:32, 08 cze 2016

Do góry

Juzia, którego byś jeszcze chciała?

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:31, 08 cze 2016

Do góry
Pszczółko, Juziu

Wydaje mi się, że to ten irys

Iris_ensata_Momogasumi

U mnie ma razem z kwiatem ok 50cm wysokości. Granatowy w pączku. Liście są sporo niższe. Mam jeszcze sporo irysów, które po podziale u mnie nie kwitły, więc nie wiadomo, czy nie mam ich więcej.

Wygląda na to, że po 1 kłączu dałoby się dla Was uszcznąć bo po bokach są nowe pary liści. Na 100% okaże się jak wykopię po kwitnieniu w pierwszej połowie lipca.

Makowo na Kociewiu 09:30, 08 cze 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
dzisiejszy Darcey Bussell

takie wypasione kwiatki
Makowo na Kociewiu 09:29, 08 cze 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
I piwonie NN

wyglada jak moja sarah b.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:26, 08 cze 2016

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Kasiu, dotarłam wreszcie do Twojego wątku bo widuję Ciebie w różnych tematach, a w dodatku jesteś z mojego regionu, to jak mogłabym nie zajrzeć! Idę podglądać co tam u Ciebie rośnie!

a witam cię ja do ciebie czasm zagladam

Od nowa ... na przekór wszystkim 09:22, 08 cze 2016

Do góry
ale numer, ja też nie widzę bo nie wstawiłam chyba

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies