Bardzo dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc. Wersja 4 i 5 są moimi faworytami. Rozrysuje je niebawem bardziej uważnie z małymi zmianami plus w perspektywie nie od góry, a jakby stojąc i patrząc na nie z miejsca gdzie ma stać hamak/ławeczka.
W międzyczasie proszę o polecenia odmian roślin.
1. Hortensje bukietowe - mieszać odmiany czy postawić na jedną? Jakie wybrać by się nie pokładały. Justyna kilka stron temu wrzucała małą listę.
2. Rozchodniki - chciałabym postawić na 2 kolory: jasny róż i ciemnoróżowy. Jakie odmiany? Mieszać w obrębie „plamy” czy każda plama inna (chyba tak lepiej).
3. Rozplenice japońskie - jednakowe czy mieszać (na bokach rabaty lewym i prawym te wyższe, a w centrum niskie)? Jakie odmiany?
4. Brzozy wybrane.
5. Derenie do doczytania.
6. Miskanty - przy płocie pasowałyby wysokie odmiany, o jednolitym kolorze liści. Jakie dać? Te 2-3 sztuki w rabacie może dać to co Justyna wrzucała foto parę stron temu? Tą „kluskę?
7. Jeżówki - proszę o polecajki.
8. Z czego niższy żywopłocik zrobić? Cisowy czy coś innego? Może lonicera nitoda (w Maja w ogrodzie widziałam).
Auto to honker z historią. Kupiony od wojska, służył jako pojazd w Kosowie. Można w nim spać na rozkładanych kanapach albo na noszach Nie ma zasłonek ( jeszcze) dlatego spaliśmy w namiocie.
A w ogródku to kwiatków przez naprawę dachu i świeżo kupiony węgiel nie widać.
Rozplenica Moudry rok temu nie kwitła czyli w 4sezonie brak kwiatostanów, w tym roku na początku sierpnia podzieliłam ją i właśnie rozpoczyna kwitnienie.
Oooo! Rysko, z Twojego krótkiego opisu czuję, że musiało być cudownie. Lis, skaczące ropuchy, zalany namiot! Fajne przygody! Tego nie poczuje się na kwaterze, w wynajętym apartamencie.
Mam np. z Bieszczad bezcenne wspomnienia, gdy rankiem budziłam się i po otwarciu oczu widziałam nad sobą cienie rozpłaszczonych jaszczurek wygrzewających się na płótnie namiotu
À propos czworonogich, płaskich stworzonek ... To właśnie w Pieninach po raz pierwszy (i jedyny) w życiu widziałam salamandry. Duuuuużo salamander.
Z Wąwozu Homole, Przełomu Białki, Trzech Koron itp. mam dużo slajdów i zdjęć (analogowych).
Cyfrowe fotki z Pienin i Spiszu mam tylko zimowe. Wstawię, a co Dla ochłody ( u mnie nadal wrześniowe upały) i przypomnienia, jak piękna jest Polska
Czarna Góra to jedno z najpiękniejszych miejsc polskiego Spisza. Z samego szczytu, położonego na wysokości 902 m. n.p.m. można podziwiać rozległą panoramę Tatr, Gorców i Pienin. W 2000 r. wzniesiono tu 21-metrowy krzyż milenijny (powiększoną replikę krzyża z Giewontu).
Trawnik nie nawożony 2 miesiące ładnie się trzyma ale pora zakupić jesienny nawóz
Dziś ma być +19 ,uff ale ulga po upałach
Jeżówki Pretty parasols są boskie, kwitną bez przerwy 2,5 miesiąca i ciągle są śliczne
Wycinanie przekwitniętych kwiatów powoduje, że wypuszczają ciągle nowe pąki. Różowe odmiany już nie zachwycają.
Jeszcze Green Jewel i Virgin wyglądają pięknie
Dziękuję również za sobotnie towarzystwo Agapant, Anabuko i "sąsiadce" Iwonce, również za zaproszenie do swoich ogrodów Od Iwonki mam parę zdjęć, może jutro wstawię
W tych różyczkach(Barbara) się u niej zakochałam i latem dziewczyny spełniły moje marzenie(dostałam kilka!!!)
Tu u Iwonki ślicznie wyglądają z rdestem i werbeną Bampton: