Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 16:19, 16 lis 2023

Judith napisał(a)

Miejsca pod klonami dużo nie ma teraz, ale ja tu widzę oczami duszy jedną, wielką rabatę z trzema drzewkami .

Oj Judith,
kusisz, kusisz
Sęk w tym, że jest tutaj 5 drzewek w sumie, 3 klony Royal Red i te 2 metasekwoje, a rabata z tyłu jest już ogromniasta, czego może zbyt dobrze na fotkach nie widać. Trochę jeszcze te okręgi wokół klonów da się poszerzyć, ale nie mogę zbytnio przesadzić, żeby dało się wokół nich swobodnie chodzić i kosić trawę. Poza tym mam jeszcze 2 biegające szkodniki, które lubią się ganiać pomiędzy tymi mini rabatkami
Judith 17:18, 16 lis 2023

To kuszę dalej: wystarczy, gdy zostawisz trawiaste ścieżki szerokości kosiarki .
Darecka 17:36, 16 lis 2023

O kurczę! Pomysł wart wzięcia pod rozwagę, znowu nie będę spać w nocy, tylko nad tym dumać hahah dzięki! Na to bym raczej sama nie wpadła
Gruszka_na_w... 18:42, 16 lis 2023

Judith napisał(a)

Miejsca pod klonami dużo nie ma teraz, ale ja tu widzę oczami duszy jedną, wielką rabatę z trzema drzewkami .

O tym samym pomyślałam.
Świetnie wyglądałaby tam jedna duża rabata wyspowa. Teraz wyższe rośliny posadzone pod tymi drzewkami zaburzają proporcje. Brakuje miejsca na stopniowanie wysokości nasadzeń. Wokół tych kółeczek z pewnością ciężko się kosi.

Edit
Wizualnie lepiej wyglądałoby wygładzenie tych wypustek w tej dużej rabacie. Ewentualna rabata wyspowa lepiej by się wtedy wpasowała.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Darecka 19:42, 16 lis 2023

Dziewczyny, teraz to już mi w ogóle zabiłyście ćwieka
Tak to wygląda z szerszej perspektywy (fotka trochę nieaktualna z 2021, już te koła pod klonami się od tego czasu poszerzyły, ale coś tam widać i dodatkowo leżą jeszcze schody na trawniku ), muszę to głęboko przemyśleć. Zgadzam się, że rutewki z przodu to totalny niewypał, powinno być coś niższego od miskantów na bank, stąd też moje rozterki. Co kilka głów, to nie jedna

Pewnie gdyby nie fakt, że potrzebny jest szeroki wjazd do stodoły, rozplanowałabym te rabaty zupełnie inaczej (na fotce widać ślady przejazdu i cofania samochodem), ale tego już niestety nie przeskoczę...

sylwia_slomc... 20:46, 16 lis 2023

A ja mam dwa inne pomysły
Jeden to Dwa klony z prawej strony i metasekwoja za nimi w jedną rabatę, a w drugą klon i metasekwoja po lewej
Drugi to w jedną rabatę same metasekwoje, a wszystkie klony w drugą rabatę.
No to teraz myśl co Ci bardziej pasować będzie
Alija 20:56, 16 lis 2023

No i masz zagwozdkę, tyle pomysłów do przeanalizowania. Ale rzeczywiście gdyby zrobić większą rabatę (jedną lub dwie) można by ją fajnie obsadzić i kosić byłoby wygodniej, myślę, że to dobry kierunek zmian.
Gruszka_na_w... 20:58, 16 lis 2023

W projektowaniu rabat tzw. falistych unika się tworzenia zbyt dużej ilości wypustek (przypominających kształt czekoladowego pierniczka ). One zaburzają harmonię linii. Na ogół kształt rabat wytycza się bazując na sporych okręgach.
Bywała kiedyś na forum Makadamia. Dziewczyna miała niesamowity dar pomagania innym w projektowaniu kształtu rabat. Założyła swojego bloga, w którym zebrała mnóstwo ciekawych informacji dotyczących projektowania:
blog Makadamii

Jeden z wpisów dotyczył projektu ogrodu na bazie linii falistych
Warto poczytać.
Rabatę wyspową dałoby się stworzyć. Zaznaczony kształt nie jest tym docelowym. Bardziej chciałam uchwycić w jego zarysie te samotne drzewka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 21:29, 16 lis 2023

Ten Hani ostatni rys bardzo mi się podoba i uwzględnia drogę przejazdu
Darecka 22:27, 16 lis 2023

Dziewczyny, jesteście dosłownie kopalnią wiedzy i inspiracji, bardzo Wam dziękuję.
Takie "matematyczne" podejście do tworzenia linii falistych bardzo przypadło mi do gustu. Artykuł świetny, dał mi kopa do działania Rzeczywiście, trzeba te moje fale Dunaju uspokoić, teraz już wiem co mi nie grało i jak to potencjalnie naprawić. Tak na szybko wyrysowałam coś takiego:

Fajnie, że jesteście