Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 20:27, 16 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zatanawiają mnie te żerdzie pomiędzy przyciętymi modrzewiami, dobrze widzę, ze to żerdzie masz rozpięte? Coś się będzie po nich pięło? Coś przegapiłam?
Czym była podyktowana wymiana hortensji na róże? Zmiana koncepcji czy coś hortensjom nie pasowało?

Sylwia! Nie ma tam żerdzi, to po prostu długa gałązka modrzewia (pierwszego w rzędzie, który nie był podstrzyżony) tak wyszła na zdjęciu.
Hortensje bardzo dobrze tam rosły, ale miały mało kwiatów, zrobiły się olbrzymie zielone kępy. M. mi jęczał, że zasłoniły zupełnie jego dzieło czyli ceglany murek , no i może miał trochę racji. Na różance z kolei było już straszne zagęszczenie, wiec postanowiłam zrobić takie roszady. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Alija 20:29, 16 lis 2023

GorAna napisał(a)
Podziwiam ceglaną architekturę, bardzo lubię takie klimaty
Grudnik już kwitnie, znaczy czas pomyśleć o świętach....już właściwie o nich pomyślałam przy malowaniu bombek

Aniu! Dziękuję, po moich przetasowaniach murek będzie lepiej widoczny. Róże nie zasłonią go tak, jak hortensje.
Byłam, widziałam bombki, śliczne.
sylwia_slomc... 20:34, 16 lis 2023

A teraz rozumiem. Nabrała mnie ta gałąź nieźle
anpi 21:01, 16 lis 2023

Ale śliczny ceglany murek, dobrze, że go odsłoniłaś, oby teraz róże go nie przysłoniły, jakie posadziłaś?
Gruszka_na_w... 21:54, 16 lis 2023

Wcale się Twojemu mężowi nie dziwię, że chciał bardziej wyeksponować swoje ceglane dzieło. Piękne jest! Róże z pewnością będą się tam cudownie prezentować.
Od lat jestem fanką listopadowej szarugi. Przyroda spowalnia, a ja wraz z nią. Mgły, mżawki i przymrozki wnoszą nową jakość do ogrodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monika83 11:22, 17 lis 2023

Alija napisał(a)
U mnie zaczynają kwitnąć grudniki, niedługo święta.

U mojej mamy jeszcze w pąkach ten grudnik I pięknie one kwitną
Alija 19:01, 17 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
A teraz rozumiem. Nabrała mnie ta gałąź nieźle

Sylwia! Czasem na zdjęciu widać coś innego niż w rzeczywistości.
Alija 19:06, 17 lis 2023

anpi napisał(a)
Ale śliczny ceglany murek, dobrze, że go odsłoniłaś, oby teraz róże go nie przysłoniły, jakie posadziłaś?

Aniu! Dziękuję, róże na pewno nie zasłonią go tak bardzo, jak hortensje ogrodowe.
Przesadziłam z różanki różowe róże, bo tam już było zbyt ciasno. Zobaczymy, jak to wyjdzie.
Alija 19:19, 17 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wcale się Twojemu mężowi nie dziwię, że chciał bardziej wyeksponować swoje ceglane dzieło. Piękne jest! Róże z pewnością będą się tam cudownie prezentować.
Od lat jestem fanką listopadowej szarugi. Przyroda spowalnia, a ja wraz z nią. Mgły, mżawki i przymrozki wnoszą nową jakość do ogrodu.

Haniu! Dziękuję za odwiedziny. Mój mąż pęka z dumy słysząc Twoje słowa. Mam nadzieję, ze róże się tam sprawdzą, okaże się w przyszłym sezonie.

Mnie listopadowa szaruga nastraja pesymistycznie, źle znoszę brak słońca.
Alija 19:20, 17 lis 2023

Monika83 napisał(a)
U mojej mamy jeszcze w pąkach ten grudnik I pięknie one kwitną

Moniko! U mnie też jeszcze niektóre w pąkach, kwitną te najwcześniejsze.