Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 20:45, 09 lis 2023

Kasiu też mam odkurzacze 2 szt u mnie się przydadzą ze żwiru zdmuchuje lub zbieram.

No właśnie mokre. Aby deszcz nie padał eM przejedzie traktorkiem on zbiera wszyskie liście nie zależnie mokre czy suche.
eda 14:32, 11 lis 2023

Piękna kolorowa jesień a kity białe Memoryy to wiadomo Elcia przykuwają oko
macham
pestka56 10:45, 12 lis 2023

U mnie tak mokro, że kosiarka slizga nożami, tnie nierówno i liśli też nie zbira, bo przylepione.
ElzbietaFranka 19:01, 12 lis 2023

pestka56 napisał(a)
U mnie tak mokro, że kosiarka slizga nożami, tnie nierówno i liśli też nie zbira, bo przylepione.

Kasiu wróciłam przed chwilą do Wawy.
Wykorzystaliśmy dzisiaj dzień na zbieranie liści. EM jeździł traktorkiem- kosiarka ja mu wygrabiałam spod drzew. Materiału lisciowo-trawiastego co nie miara 1/4 wrzuciłam do kompostownika. Wcześnie się ściemnia i nie dałam rady. Przerzucam liście już przekompost... Materiałem. Jestem bardzo zdziwiona bo w lecie zaczęłam składać a on dosyć dobrze rozłożony. Przesiewalam go preparatem do kompostowania z Lidla. Fantastyczny środek już go nie ma. Może wiosna.
Zresztą drzownic też było w nim bardzo dużo.

Powiazalam trawy od najwyższej do najnizszej. Wydmuchalam z liści żwir. Jeszcze dużo liści jest na brzozach i dębach więc będzie jeszcze co robić.

Twarz owiana ledwo żyje.
Na siatce w oczku liści od groma

Na kolorem buka zawsze można liczyć

Klęska urodzaju jakieś psoury każdego roku nie wiem co to za grzyby

pestka56 18:00, 13 lis 2023

Elu, przez te krótkie dni i cokolwiek się robi w ogrodzie, to jakby zajmowalo więcej czasu.
U mnie brzozy, dęby, klony już liście zgubiły. Wierzby jeszcze mają mnóstwo. Sypie się na raty. Większość w tym roku zagrabiam na rabaty, bo wożenie do kompostownika to dodatkowy czas, a jeszcze nie skończyłam obsadzać nowych rabat.
Kiedyś kompostownik z liśćmi zlewałam mocznikiem, a ostatnio Bokashi, ale zapomniałam kupić i mimo to dobrze się od zeszłej jesieni skompostowało.

Jeszcze ładna, kolorowa jesień u ciebie U mnie już z kolorów zostały tylko żółte liście traw. Nie wiążę ich. Lubię jak powiewają na wietrze.

Te grzyby raczej nie wyglądają na jadalne . Może powinnaś pokazać je na jakiejś mykologicznej stronie. U naszych znajomych pojawiały się skupiska podobnych pod iglakami, które potem zaczęły chorować.
Kordina 22:42, 16 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Elu nie mogę dojrzeć - cóż to za roślinka tak ładnie wybarwiona
ElzbietaFranka 23:56, 16 lis 2023

Kordina napisał(a)

Elu nie mogę dojrzeć - cóż to za roślinka tak ładnie wybarwiona

To penstemon z tych bordowych i białych kwiatach. Rozsiewa sie to jest właśnie siewka tam się wysiala i rośnie sobie wśród kamieni.
Monika83 11:35, 17 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Klęska urodzaju jakieś psoury każdego roku nie wiem co to za grzyby

U mnie też tego sporo w pasie tuj od strony sąsiada, i w tym pasie kiedyś zrębkami wyściułkowałam tuje bo nie miałam kory a teraz muchomory rosną
Kontonaogrod 15:45, 17 lis 2023

Pięknie te żółte brzozy wyglądają, dostojni strażnicy Z grzybami co robisz, jak jest ich tyle da radę się ich jakoś pozbyć?
daszum 19:22, 17 lis 2023

W tym roku w ogrodzie nie robię nic oprócz zdjęć.
Mam do posadzenia mnóstwo cebulowych i nie wiem kiedy to zrobię.

Moja Mama /97 lat/ najpierw długo leżała w domu, a teraz trzeci miesiąc leży w szpitalu
Brak mi weny do pracy w ogrodzie.