Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:43, 14 lip 2015

Do góry
czy tak mi sie zmiesci ?? to kawalek rabatki ktorą chcę obsadzic

szer 150 cm dlugosc 180 cm

L = lawenda? kocimiętka, szałwia ? cos innego ?

edit:
na gorze obrazka jest zejscie z tarasu, rozplenica jest na szczycie
rabatke mozna obejsc z kazdej strony wlasciwie, ale przod raczej na gorze obrazka tam gdzie barbula i abraham
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 15:40, 14 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
pokaż, pokaż
maciejkę sobie posiej i lilie pachnące

Maciejke...no w sumie...zdąży wyrosnac ? Ale to tylko wieczorem
A skąd mam wiedzieć które lilie pachnące są ?

Przy zejściu z tarasu będzie budleja i Abraham darby, ale to jak przerobie rabartke, czekają
Potem będzie barbula i na szczycie rozplenica
Dobra kompozycja ? Czy coś tam jeszcze podsadzic ?
Mniej wiecej 2m długości i 1,5 szerokości

Zapomnialam ze chciałam tam wcisnąć klonika palmowego....jak to zrobić ?
Pózniej mógłby się ten klonik rozłożyć nad tym wszystkim...ale póki mały to chyba ciasno na niego ?

Pomocy !
Typografia ogrodu 12:09, 14 lip 2015

Do góry
AlKa napisał(a)
O rozplenica robi wrażenie.
Hm chyba za blisko posadziłam ups...

Dodam ze nienawozona jest i nie ma nawadniania- tylko to co z nieba.
Typografia ogrodu 11:36, 14 lip 2015

Do góry
O rozplenica robi wrażenie.
Hm chyba za blisko posadziłam ups...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:53, 14 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Miła, ta rozplenica w jeżówkach to jaka odmiana?

To rozplenica Moudry

tu mam zielono, ale zaraz będzie fioletowo, starsze werbeny już wśród rodków kwitną, nowe siewki, to inwazja, tyle tego, że szok, ciut później zakwitają, niż te co zimowały

tu wycinek, a tak mam na całej wielkości rabaty, przynajmniej nie będzie nudno, jak już rodki tylko zielone

tu podobnie, kwitną stare, nowe zaraz zaszaleją
Typografia ogrodu 21:34, 13 lip 2015

Do góry
Dobrze zrobiłam ze rozsyłałam wczoraj nawozy bo pewnie jak i u Was padało dzis sporo. To juz ostatnia dawka granulowanych w tym sezonie. I wreszcie dotarłam po zakupy trawkowe-połowa juz posadzona.

Jakby ktoś zastanawiał sie jak szybko rośnie rozplenica hameln - na zdjęciu sadzonka i dokładnie roczna roślina u mnie. Bukszpanowa kula ma Ok 40 cm wysokości.

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 19:49, 13 lip 2015

Do góry
Bilety na Korfu (stamtąd Saranda w Albanii) drożeją zamiast tanieć :/

Odchwaszczam "przody", wyrywam fiołki skupione, pod roślinami się jakiś chwast znajdzie. Ścinam przywrotnika i przekwitłe szałwie. Zrobiłam listę co zostaje a co wylatuje wiosną "za płot". Dojrzałam chyba powoli do tego, żeby ograniczyć gatunki. A i mam już co dzielić
Ciągle szukam dobrego towarzystwa do róż, chyba będzie rozplenica japońska. Chodzi mi jednak o coś zadarniającego, co sobie poradzi a jednocześnie nie będzie wymagało ścinania i nie wyrośnie zbyt wysokie. hm?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:21, 13 lip 2015

Do góry
tez mysle zo tym dereniu- tylko tak własnie może by się go dało wcisnąć, żeby wystawał częściowo zza tego łanu po lewej, ale nie dotykał pnia brzozy- te pnie są piękne. Gdyby tak się dało, wszystko by spięte było, ale nie pamietam czy tam jest tyle miejsca.
Miskanty jak zasłaniały pnie i si tam gniotły, powinny dostać karne out- dobra decyzja

molinia nie- za przezroczysta- ta duża, zielona. Chyba że variegata- doda jasnego,nie zasłoni pni, buksy na jej tle będą wyraźne

rozplenica-tez za duża raczej

stipa....nie jestem pewna
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:55, 13 lip 2015

Do góry
Miła, ta rozplenica w jeżówkach to jaka odmiana?
Chętnie przyjmę różne bylinki itrawy 15:22, 13 lip 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Aniu, jeśli chcesz, to firletki dam, bodziszki kwitnące na różowo, jeżówki nasiona, rozplenica Black nasiona, to jesienią

Biorę wszystko Irenko, napiszę na PW...
Pan Maluśkiewicz 11:42, 13 lip 2015

Do góry
Mi właśnie chyba odpowiada taki efekt red baron, doda trochę koloru i lekkości a te rozchodniki rosną jeden obok drugiego dość gęsto. U nas jest dużo jezior i jest zimno stąd boję się wymarzania.
Ale fakt: rozplenica wygląda zachwycająco z rozchodnikami. Mam czas przemyśleć tę sprawę bo najpierw muszę przygotować otoczenie mojego klona palmowego i tarasu.
Ogródek Justyny 11:28, 13 lip 2015

Do góry
Justyna_001 napisał(a)
Witam wszystkich. Mam na imię Justyna, mieszkam w Gryfinie. Ogród zaczęłam tworzyć w zeszłym roku, niestety z braku kasy idzie wszystko bardzo wolno ale zato własnymi rękoma i z dużą satysfakcją. A teraz najważniejsze czyli trochę zdjęć.
To moja rabata na przedogródku z fioletową szałwią która kwitła aż do mrozów.
quote]

witaj szałwia az do przymrozkow? jaka to? z jakiego okresu jest to zdjęcie bo faktycznie widzę że rozplenica juz kwitnie!
jaka wystawa? pd?
Pan Maluśkiewicz 11:20, 13 lip 2015

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Bardzo fajnie wyglada z rozplenica ale ona wymarza. Ciagle chodzi mi Imperata Red baron po glowie jednak. Rozchodniki na czesci sa duze i rozrosniete a dalej male i posadzone wzdloz plotu. Moze jednak jakies miskanty pomiedzy. Rozwazam

Ja nie zauważyłam, żeby wymarzała, ale u nas cieplej. Raczej rośnie jak wściekła, z kupionych 3 lata temu 3 sztuk mam dziś 9. Zdjęcia Zety widziałam, ale to jest pewnie lipiec, jeszcze przed kwitnieniem. Jak wszystko kwitnie dopiero jest czad

Natomiast red baron u mnie przynajmniej bardzo powoli przybiera na masie a rośnie w zacisznym miejscu. To raczej delikatna trawka, a rozplenica to gigant.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:22, 12 lip 2015

Do góry
Dziękuje bardzo za chęc pomocy
Hosty odpadają - juz je tam miałam i nie podobały mi się w tamtym miejscu.

Rozplenice... hmmm
w niedalekim sąsiedztwie będzie morze rozplenic ( w sensie że więcej niż 10 szt ) razem z rochodnikami (pozdrawiam Zetę )
O tu gdzie ten bazgroł na czerwono

3 szt wiekszych rozplenic też mam jak kończą się derenie po prawej stronie

Już intensywnie mysle żeby w puste miejsce dać jeszcze jednego derenia, ale...
no własnie ale...
Ja na to miejsce nawet w taki sposób nie patrzyłam że jest tam dziura podobały mi się te białe pnie na ciemnym tle a dereń rozjaśni...
Zimą będzie pięknie, ale teraz? czy o to mi chodziło?

Mam jeszcze parę szt molinii

A więc - stipa, rozplenica czy molinia?

EDIT nie chce mi sie bazgroł załadować...

Pan Maluśkiewicz 18:15, 12 lip 2015

Do góry
Bardzo fajnie wyglada z rozplenica ale ona wymarza. Ciagle chodzi mi Imperata Red baron po glowie jednak. Rozchodniki na czesci sa duze i rozrosniete a dalej male i posadzone wzdloz plotu. Moze jednak jakies miskanty pomiedzy. Rozwazam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:44, 12 lip 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Nie chcę tam dużych traw bo jak napisałam wczesniej zasłonią wszystko. Zasłonią też derenie. A trawy zostawiam na zime i tych czerwonych patyków nie byłoby widać wtedy...

Rozumiem , że rozplenica również nie ?
Ogród Magdalenka 09:12, 12 lip 2015

Do góry
noemi napisał(a)

Hmm ciężko mi doradzić, bo nie mam ... Marzenka ma seslerię jesienna i ładnie wygląda, na słońcu daje radę. Może też się sprawdzić rozplenica , tylko wersja mini 'Little Boy' , 'Little Bunny'

to jeszcze przejdę do Marzenki)
Ogród Magdalenka 09:08, 12 lip 2015

Do góry
frezja napisał(a)

to zaraz zamawianie idzie w ruch...już ja widzę u siebie)a co polecasz na obwódki np.do rabat słonecznych...chodzi mi o trawki

Hmm ciężko mi doradzić, bo nie mam ... Marzenka ma seslerię jesienna i ładnie wygląda, na słońcu daje radę. Może też się sprawdzić rozplenica , tylko wersja mini 'Little Boy' , 'Little Bunny'
Roztoczańskie klimaty 00:07, 11 lip 2015

Do góry
Zeta napisał(a)

Ja mam na rozplenicowej rozchodnika Brillant ........i strawberies and cream...ten drugi ma ciemniejszy liść i jest w kolorze karminowym ...ciemnym...zauważyłam jednak że brillant lepiej przyrasta i jest większy.....
Planuję przy przyporze...oddać trzy rozplenicę i w ich miejsce wsadzić....rozchodnika Matronę...mam kilka sadzonek....myślę ze matrona będzie ciekawsza bo ciemna i wysoka jest ...więc rozplenica jej ńie zagniecie....

dzieki ci o Pani brillanta mialam dzisiaj w rekach i odlozylam na ulotce jakies wyblakle foto bylo))powiadasz Matrona.... nie wiem czy taka zdobede odmiane tutaj ale bylo sporo , szkoda ze nie kwitna byloby po sprawie
Roztoczańskie klimaty 23:16, 10 lip 2015

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)
zetka a pamietasz moze jaki masz rozchodnik (nazwa), zmalpuje Twoja rabate! rozpielnica juz czeka , a rozchodnik chcialabym purpurowy i chyba Ty masz taki , nie chcem bladosci

Ja mam na rozplenicowej rozchodnika Brillant ........i strawberies and cream...ten drugi ma ciemniejszy liść i jest w kolorze karminowym ...ciemnym...zauważyłam jednak że brillant lepiej przyrasta i jest większy.....
Planuję przy przyporze...oddać trzy rozplenicę i w ich miejsce wsadzić....rozchodnika Matronę...mam kilka sadzonek....myślę ze matrona będzie ciekawsza bo ciemna i wysoka jest ...więc rozplenica jej ńie zagniecie....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies