Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródkowe perypetie:) 12:15, 06 wrz 2016

Do góry
piękne donice, faktycznie. I super że ich tak dużo kupiłaś.

Stipa ma za sucho na skarpie?- napewno? Nie przyjmowała się po posadzeniu czy jak?

Nie musi być stipa oczywiście.
Kosówki i rozchodniki super, ale faktycznie jeszcze trawy by się przydały.
Może sporobolus
http://www.futuregardens.pl/muhlenbergia-capilaris-wlosowata-rozowa-trawa-duplikat-1.html
albo Turzyca sabińska, tylko trudna do dostania jest raczej

Albo jeszcze briza media może ( choć nie miałam jej nigdy, więc nie wiem o niej wszystkiego)

Sesleria- coś lżejszego bym tam wolała raczej

Ogród dla moich synków 12:14, 06 wrz 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Monika tu jest moc cudnie jest

Z dużym opóźnieniem, ale bardzo dziękuję Wiesz, mam takie miejsca u siebie które średnio mi się podobają, ale stipa z jeżówkami i Palibinem, bardzo.

Basilikum napisał(a)

a co do starosci to wczoraj sobie tak rozmawiam z kolezanka i postanowilysmy pojechac kawalek rowerami, wxciagam swoj aona pyta czy mam akumulator. Mowie jej, ze akumulator kupie jak bede miec 70 lat (bo teraz mam sile pedalowac) a ona na to- to dostaniesz nowy rower na urodziny za rok hihih

Taka koleżanka to skarb prawdziwy Tylko jak będziesz miała doła to nie idz do niej, bo na antydepresantach wylądujesz

Basilikum napisał(a)
tak tak Aelia ma racje, piekne widoki

Dzięki Izuniu

Kawa napisał(a)
Monia ale cudna ta perovskia na rabacie
hortki piękne koffam je

Perovskią warto mieć, ale polecam niższe odmiany bo moja Blue Spire wykłada się przy wietrze i łamie.

jolanka napisał(a)
Hortensje cudnie Ci sie rozrosły U mnie lubelskie róże kwitna jak g...pie

Miło mi Jolu, że Ci się podobają. A lubelskie wiadomo...najlepsze

anbu napisał(a)
Monia super hortki

Dzięki Aniu To ich pierwsze kwitnienie W przyszłym roku bardziej o nie zadbam, np. więcej wody.

anabuko1 napisał(a)
Pięknie juz ten szpaler hortensjowy wyglada.Dużo maja kwiatów.
Jednak lepiej zapłącić ciut wiecej i mieć rosliny większe i szybciej cieszyć się większością ich kwiatów

Aniu, one były po 8zeta i średniej wielkości, tylko tyle że były ładnie rozkrzewione.
Pisałam już chyba jak je kupowałam i o cudownym rozmnożeniu w samochodzie? Otóż, miałam na kartce napisane 9 sztuk, w szkólce załadowałam na wózek 9, pani sama policzyła 9, zapłaciłam za 9 i na FA też jest 9. Przy wyładunku z samochodu na działce okazało sie że jest 10 sztuk hortek No i posadziłam 10. Kłania się liczenie do 10, ale co śmieszne to nie tylko u mnie

MirellaB napisał(a)
Monika silverki super. Proponuję posadzić przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jeżówkami
Pięknie u Ciebie w ogrodzie

Też skłaniam sie do traw. Na targach była taka fajna mała Hameln ale zapomniałam nazwy

katel napisał(a)

U Bozgi możesz sobie zobaczyć jak z rozchodnikami lub czerwonymi kulistymi berberysami wyglądają. Ja lubię na kolorowo to coś czerwonego bym dała, berberysy, czy Red Baron albo hakone - jak ona mi się nieziemsko podoba są odmiany które się jesienią przebarwiają na czerwono np. Naomi, Nicolas, Sunny Delight - tylko wtedy to i hortki już chyba będą czerwonawe. Rozchodniki też są o ciemnych liściach - dobrze że to Ty musisz podjąć decyzję

Kasiu, dzięki wielkie! Trawki takie jak hacone to dobry pomysł chyba. Tam jest półcień. Obok będzie jeszcze rabata przy tarasie z czerwonymi żurawkami i nie chcę przesadzić z tą czerwienią.

iwka napisał(a)
mi bardzo podobają się podsadzone trawami, u siebie mam anabelki, a przed nimi rozplenice little boy, ale u Jagody to jest czad , może kiedyś i u mnie tak się rozrosną

Dzięki Iwciu, widziałam u Jagody, faktycznie ma jest czad
Dzięki tobie mam trzeciego kandydata: rozplenica Little Boy.

olga80 napisał(a)

o i jak pieknie

Dziękuję Tereniu Fajnie, że się podoba.

Alicja169 napisał(a)
Dawno tu nie byłam, a zrobiło się przepięknie
W ogóle dość rzadko bywam gdziekolwiek, bo zajęć mnóstwo i czasu brak.

Przed hortensjami dałabym czerwone berberysowe kulki , chyba admiration się zwą.
te stipy to sama wyhodowałaś ? cudne

Miło mi Alu Jak widzisz, ja też rzadko bywam nawet na swoim wątku. Po miesiącu wzięłam się za odpisywanie
Jesteś juz drugą osobą która radzi mi berberysy. Dzięki i biorę je pod uwagę

malgol napisał(a)
Tż myślę ,że berberysy dobrze by wyglądały ,ale ponieważ zima są łyse to może żurawki albo jakies turzyce?W kontrastowych barwach?
A skąd masz tyle Stip? Sama siałaś czy kupowałaś gotowce?

O, i Ty Gosiu też radzisz berberysy. dzięki
Stipę dostałam od naszej Ani, chyba 7 takich małych bździnek i tak pięknie się rozrosly

Zana napisał(a)
Jakże ja mogłam przegapić tak piękne fotki jeżówek, hortensji w stipie!

Dzięki Zana Chyba posadzę więcej stipy za rok, bo większości ten kawałek rabaty najbardziej się podoba

Kawa napisał(a)

noooooooooo piękne

Miła jesteś

L00zak napisał(a)
Ale kolorowo Pięknie

Dzięki Michał

ag_zie napisał(a)
I ja zaglądam

Cieszę się Aga, że jesteś Fajnie było Cię poznać osobiście na targach.
Moje małe wielkie marzenie 10:51, 06 wrz 2016

Do góry
piechol ma super miejsce do leżenia
a to stipa taka piękna???
Ogródkowe perypetie:) 09:41, 06 wrz 2016

Do góry
abiko napisał(a)

Magnolia dziękuję, że wpadłaś. Tam teraz lawenda jakoś nie chce rosnąć, próbowałam. Niby ma słońce, ale chyba ta gliniasta ziemia jej nie służy, albo sama nie wiem. Na skarpie są kosodrzewiny karłowe, w sumie 3. Miedzy nimi myślałam posadzić rozchodniki, różne, czyli kosodrzewina, rozchodniki, kosówka, rozchodniki czerwone, kosówka i znowu rozchodniki. Trawy ok, ale stipa na początku ma tam za sucho, też przerabiałam Sesleję?? Coś innego..?
Tylko na wiosnę jak nic będzie łyso.. hmm..

Ok, lawenda będzie sama.

Moja lawenda w glinie rośnie tylko na zboczu , a sąsiadka miesza glinę z piaskiem i lawenda jej oszalała Ogromna jest
Pogubiłam się po drodze... 09:22, 06 wrz 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

ha ha...
to się samo sieje...tak jak stipa
O to fajnie by było
Pogubiłam się po drodze... 09:19, 06 wrz 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Ciemierniki Ci się wysiały? Jak tego dokonałaś?

ha ha...
to się samo sieje...tak jak stipa
Pogubiłam się po drodze... 09:03, 06 wrz 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Kasiu sama ci się wysieję w najróżniejszych miejscach w tamtym roku zbieram nasionka, wiosną siałam,dbałam, pikowałam i prawie wszystkie mi padły. Później zobaczyłam że sama się wysiałam mam ponad 30 pięknych stipa widać je u mnie na murku,a ile wyrwałam to nie pamiętam

dokładnie...nie ma co nasion zbierać
Pogubiłam się po drodze... 08:49, 06 wrz 2016

Do góry
Moje stipa młodziutka a nie sterczy hihihi czyżby to był zły znak
Moja codzienność - ogród Oli 08:40, 06 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

no całkowicie uroku jej nie można odmówić ale to po prostu nie mój typ jeżówki tez uwielbiam oglądać, sa piękne ale jak już rosną u mnie to czuje zgrzyt

a że stipy nie pokochałaś to się nie dziwię ona to dopiero nieporządna nie pasuje tu

lubię rośliny w miarę bezobsługowe a stipa narobiła mi takiego badżaju że do dziś wyrywam te cholerne siewki ze żwiru... podziękował ładnie wyglądała młoda ale już jej nie chcę a i więcej miejsca na parapetach w zimie będzie
Pogubiłam się po drodze... 07:48, 06 wrz 2016

Do góry
Kasiu sama ci się wysieję w najróżniejszych miejscach w tamtym roku zbieram nasionka, wiosną siałam,dbałam, pikowałam i prawie wszystkie mi padły. Później zobaczyłam że sama się wysiałam mam ponad 30 pięknych stipa widać je u mnie na murku,a ile wyrwałam to nie pamiętam
Ogródek Iwony II 00:25, 06 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Jednak połączenie rozchodników z ostnicą bardziej mi się podoba niż z rozplenicą, tak stwierdzam obiektywnie
Kwiat hosty piękny!

Coś w tym jest.
Szczególnie, jak stipa kwitnie i jest słoneczko - bajka Można usiąść i się gapić. Tak, jak u Siakowej ostatnio
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/124/1244495/original.JPG
Ogród do odnowy 17:08, 05 wrz 2016

Do góry
Dawno nie zaglądałam (wicie rozumicie - w projektowaniu nie ma przestoju)

Zacznę od tyłu
Halinko, hakonechloa pierwszy sezon korzeni się, czyli pióropusz stoi, a rozłogi pracują. I jeśli tylko starannie przekopałaś ziemię płytko, a szeroko z kompostem i korą, i podlewałaś to w przyszłym sezonie ruszy. Mozna trawie pomóc, czyli jak zacznie się zielenić (szybko startuje - w połowie kwietnia ja widać) to zestrzyc suche na ok 5-6cm. Jeśli duża karpa to delikatnie zgrabić suche, sypnąć azofoski adekwatnie do wielkości. Obsypać kompostem na 1-2cm.

Pestko, na kwaśnej glebie jak głupia rośnie i sieje się stipa. Carex ID, Ptasie Łapki, Silver Sceptre, Buchanani, Bronze Form etc. Śmiało sadź. Dosadź azalie japońskie i miniaturowe, szczepione sosny górskie.
Wrzosy rozmnożysz błyskawicznie z odkładów - na wiosnę zostaw dłuższe boczne gałązki, połóż płasko w dołku, przytrzaśnij kamykiem. Na jesieni będziesz mieć sadzoneczki Proste, tanie, niezawodne.

Gosiu, uwielbiam takie zaokrąglone ogrody - falująca harmonia i spokój

Jeśli dalej masz problem z ziemia z wykopów, którą przysypaliście staw, to posypuj mączką bazaltową (można na śnieg - wraz z roztopami wniknie w głąb ziemi), a na wiosnę rozsiej (1-2cm) przez skrzynkę plastikową po warzywach kompost zmieszany z z przekompostowanym obornikiem. Na trawnik po aeracji też. Bez aeracji tez można. W marcu to zrób Po 2-3 sezonach zobaczysz kolosalna różnicę w jakości gleby.
Ogród Mirelli 16:13, 05 wrz 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
Mirelka, miałam w zeszłym roku z B. te elegant lady i były cuuudne WYkopałam i jesienią będę je ponownie sadzić, ciekawe ile mi zakwitnie powtórnie...

Jak tam łany stipowe? Moje siane w tym roku zakwitły, choć dość marne są. Za to milion siewek mi powschodziło, takie kilkucentymetrowe są teraz... Więc możesz szykować się w przyszłym roku na inwazję

Beatka podziwiam, że chciało Ci się wykopywać cebule. Ja nie wykonywałam.

Stipa fajnie wygląda. Nie zauważyłam siewek. Ciekawe czy przetrwają zimę chociaż kilka sztuk.
Poszłam w Twoje ślady i w trzech donicach też posadziłam stipę. Bardzo ładnie się prezentuje
Ogródkowe perypetie:) 13:57, 05 wrz 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Jestem. To co dać przy murku zależy co będzie na skarpie. Może być sama lawenda. Wtedy na skarpie rozchodniki, trawy i można jeszcze punktowo dodać lawendę.
Lawendy na takim wąskim pasku raczej nie mieszaj z trawami- jej kępy nie będą się przenikać, tylko będą oddzielne poduchy dawać i takie pokawałkowane będzie

Magnolia dziękuję, że wpadłaś. Tam teraz lawenda jakoś nie chce rosnąć, próbowałam. Niby ma słońce, ale chyba ta gliniasta ziemia jej nie służy, albo sama nie wiem. Na skarpie są kosodrzewiny karłowe, w sumie 3. Miedzy nimi myślałam posadzić rozchodniki, różne, czyli kosodrzewina, rozchodniki, kosówka, rozchodniki czerwone, kosówka i znowu rozchodniki. Trawy ok, ale stipa na początku ma tam za sucho, też przerabiałam Sesleję?? Coś innego..?
Tylko na wiosnę jak nic będzie łyso.. hmm..

Ok, lawenda będzie sama.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:22, 05 wrz 2016

Do góry
malkul napisał(a)
Magnolia jak wylke piękne nam zaserwowałaś kadry, tym razem też upatrzyłam ulubione zdjęcia
świecznica nr 1
stipa z kapką rozchodnika nr 2
jeżówka z rdestem nr 3

zawsze mile widzę tu twoje zdjęcia

spory masz też w donicy wrzosiec, wow u nas same mikrusy

Pięknie się tam macie

Dzięki Kochana.
Wrzosy faktycznie tanie i spore.

mamy się całkiem nieźle, faktycznie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:19, 05 wrz 2016

Do góry
Magnolia jak wylke piękne nam zaserwowałaś kadry, tym razem też upatrzyłam ulubione zdjęcia
świecznica nr 1
stipa z kapką rozchodnika nr 2
jeżówka z rdestem nr 3

zawsze mile widzę tu twoje zdjęcia

spory masz też w donicy wrzosiec, wow u nas same mikrusy

Pięknie się tam macie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:52, 05 wrz 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
Pięknie masz nieprzyzwoicie. Ach ta stipa...
Dziękuję Kasiu tez tak do tej stipy wzdycham miech no tylko ona częściowo przezimuje...a moja babcia przepowiada w końcu zime ze śniegiem i mrozem
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:48, 05 wrz 2016

Do góry
Pięknie masz nieprzyzwoicie. Ach ta stipa...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:57, 05 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ja nad stipa zupełnie nie panuje rozlała sie za gesto i lezy u mnie widok fatalny.....teraz rozumiem jak Wieloszka wyciepywala stipe a ja jeczalam. Jeden rok i tyle zmienia w ogrodzie.
chyba nie mam jej tak zmieszanej z innymi roślinami typu bukszpany żeby miąła na czym lezec
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:21, 05 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

ja ostatnio w szkółce powiedziałam ze przy Frosted Curl mają etykiete Stipa...to powiedzieli mi że nie możliwe bo FC nie mają w ofercie błahahahahhahahahh mega wytłumaczenie do teraz się śmieje pod nosem
tyle to u mnie to producent...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies