Z dużym opóźnieniem, ale bardzo dziękuję Wiesz, mam takie miejsca u siebie które średnio mi się podobają, ale stipa z jeżówkami i Palibinem, bardzo.
Taka koleżanka to skarb prawdziwy Tylko jak będziesz miała doła to nie idz do niej, bo na antydepresantach wylądujesz
Dzięki Izuniu
Perovskią warto mieć, ale polecam niższe odmiany bo moja Blue Spire wykłada się przy wietrze i łamie.
Miło mi Jolu, że Ci się podobają. A lubelskie wiadomo...najlepsze
Dzięki Aniu To ich pierwsze kwitnienie W przyszłym roku bardziej o nie zadbam, np. więcej wody.
Aniu, one były po 8zeta i średniej wielkości, tylko tyle że były ładnie rozkrzewione.
Pisałam już chyba jak je kupowałam i o cudownym rozmnożeniu w samochodzie? Otóż, miałam na kartce napisane 9 sztuk, w szkólce załadowałam na wózek 9, pani sama policzyła 9, zapłaciłam za 9 i na FA też jest 9. Przy wyładunku z samochodu na działce okazało sie że jest 10 sztuk hortek No i posadziłam 10. Kłania się liczenie do 10, ale co śmieszne to nie tylko u mnie
Też skłaniam sie do traw. Na targach była taka fajna mała Hameln ale zapomniałam nazwy
Kasiu, dzięki wielkie! Trawki takie jak hacone to dobry pomysł chyba. Tam jest półcień. Obok będzie jeszcze rabata przy tarasie z czerwonymi żurawkami i nie chcę przesadzić z tą czerwienią.
Dzięki Iwciu, widziałam u Jagody, faktycznie ma jest czad
Dzięki tobie mam trzeciego kandydata: rozplenica Little Boy.
Dziękuję Tereniu Fajnie, że się podoba.
Miło mi Alu Jak widzisz, ja też rzadko bywam nawet na swoim wątku. Po miesiącu wzięłam się za odpisywanie
Jesteś juz drugą osobą która radzi mi berberysy. Dzięki i biorę je pod uwagę
O, i Ty Gosiu też radzisz berberysy. dzięki
Stipę dostałam od naszej Ani, chyba 7 takich małych bździnek i tak pięknie się rozrosly
Dzięki Zana Chyba posadzę więcej stipy za rok, bo większości ten kawałek rabaty najbardziej się podoba
Miła jesteś
Dzięki Michał
Cieszę się Aga, że jesteś Fajnie było Cię poznać osobiście na targach.
lubię rośliny w miarę bezobsługowe a stipa narobiła mi takiego badżaju że do dziś wyrywam te cholerne siewki ze żwiru... podziękował ładnie wyglądała młoda ale już jej nie chcę a i więcej miejsca na parapetach w zimie będzie
Kasiu sama ci się wysieję w najróżniejszych miejscach w tamtym roku zbieram nasionka, wiosną siałam,dbałam, pikowałam i prawie wszystkie mi padły. Później zobaczyłam że sama się wysiałam mam ponad 30 pięknych stipa widać je u mnie na murku,a ile wyrwałam to nie pamiętam
Dawno nie zaglądałam (wicie rozumicie - w projektowaniu nie ma przestoju)
Zacznę od tyłu Halinko, hakonechloa pierwszy sezon korzeni się, czyli pióropusz stoi, a rozłogi pracują. I jeśli tylko starannie przekopałaś ziemię płytko, a szeroko z kompostem i korą, i podlewałaś to w przyszłym sezonie ruszy. Mozna trawie pomóc, czyli jak zacznie się zielenić (szybko startuje - w połowie kwietnia ja widać) to zestrzyc suche na ok 5-6cm. Jeśli duża karpa to delikatnie zgrabić suche, sypnąć azofoski adekwatnie do wielkości. Obsypać kompostem na 1-2cm.
Pestko, na kwaśnej glebie jak głupia rośnie i sieje się stipa. Carex ID, Ptasie Łapki, Silver Sceptre, Buchanani, Bronze Form etc. Śmiało sadź. Dosadź azalie japońskie i miniaturowe, szczepione sosny górskie.
Wrzosy rozmnożysz błyskawicznie z odkładów - na wiosnę zostaw dłuższe boczne gałązki, połóż płasko w dołku, przytrzaśnij kamykiem. Na jesieni będziesz mieć sadzoneczki Proste, tanie, niezawodne.
Gosiu, uwielbiam takie zaokrąglone ogrody - falująca harmonia i spokój
Jeśli dalej masz problem z ziemia z wykopów, którą przysypaliście staw, to posypuj mączką bazaltową (można na śnieg - wraz z roztopami wniknie w głąb ziemi), a na wiosnę rozsiej (1-2cm) przez skrzynkę plastikową po warzywach kompost zmieszany z z przekompostowanym obornikiem. Na trawnik po aeracji też. Bez aeracji tez można. W marcu to zrób Po 2-3 sezonach zobaczysz kolosalna różnicę w jakości gleby.
Beatka podziwiam, że chciało Ci się wykopywać cebule. Ja nie wykonywałam.
Stipa fajnie wygląda. Nie zauważyłam siewek. Ciekawe czy przetrwają zimę chociaż kilka sztuk.
Poszłam w Twoje ślady i w trzech donicach też posadziłam stipę. Bardzo ładnie się prezentuje
Magnolia dziękuję, że wpadłaś. Tam teraz lawenda jakoś nie chce rosnąć, próbowałam. Niby ma słońce, ale chyba ta gliniasta ziemia jej nie służy, albo sama nie wiem. Na skarpie są kosodrzewiny karłowe, w sumie 3. Miedzy nimi myślałam posadzić rozchodniki, różne, czyli kosodrzewina, rozchodniki, kosówka, rozchodniki czerwone, kosówka i znowu rozchodniki. Trawy ok, ale stipa na początku ma tam za sucho, też przerabiałam Sesleję?? Coś innego..?
Tylko na wiosnę jak nic będzie łyso.. hmm..
Magnolia jak wylke piękne nam zaserwowałaś kadry, tym razem też upatrzyłam ulubione zdjęcia
świecznica nr 1
stipa z kapką rozchodnika nr 2
jeżówka z rdestem nr 3
zawsze mile widzę tu twoje zdjęcia
spory masz też w donicy wrzosiec, wow u nas same mikrusy