Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

U Agi - czyli słońce i piach 12:00, 05 cze 2016

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 11:59, 05 cze 2016

Do góry
Planowałam wyjść bez roślinek, ale szczodrzy gospodarze z serca obdarowywali cząstką swego ogrodu w postaci "maleńkich" sadzonek:

Dla mnie Krzysiu ukopał wielkie hosty i dostałam sadzonki biało-zielonej trzmieliny do ukorzenienia

Sama bym nie udźwignęła podarunku. Musiał wyręczyć mnie Zbyszek

Ewuniu, Krzysiu, jeszcze raz dziękuję za cudowne przyjęcie w waszym ogrodzie. Do zobaczenia
Mój mały ogródeczek :) 11:56, 05 cze 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Macham macham i kolejną lilijke zostawiam

wczesniaki te twoje lilijki

Córusie ,piekne takie przytulanki....a jakie mają cudne włosy
Serdecznie pozdrawiam
Skąpana w słońcu 11:56, 05 cze 2016

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Przyszłam w odwiedziny, buszuje w "projektowaniu" piękny kolor morelowych irysow! I ta ilość pąków na róży-ale będzie cudnie jak zakwitnie!

Witam Cię Kasiu w moich progach jeżówką

U Agi - czyli słońce i piach 11:55, 05 cze 2016

Do góry
A teraz mam pytanie czy to jest pęcherznica? Tylko to mi do głowy przyszło

Do raju daleko - u Ewy 11:53, 05 cze 2016

Do góry
Sam ogród powiedziałabym, że jest kolekcjonerski. Jest sporo okazów roślinek, za chwilę będą kwitły hortensje ogrodowe, z którymi Ewa nie ma żadnego problemu. W ogrodzie jest mikroklimat, który chroni roślinki przed wymarzaniem. Roślinki rosną wielkie, zdrowe, choć bywa, ze i tu trzeba walczyć z robactwem.
Ewa zbierała opuchlaki do słoiczka. Niektórzy pierwszy raz mieli okazję zobaczyć dorosłe osobniki. Ja widziałam chyba trzeci raz opuchlaka. I przyznam, że na początku wydawały mi się to śliczne, milutkie robaczki :

Zachwyciły mnie donice, które zapraszały na tarasie do ogrodu:

A to kilak ujęć ogrodu, w którym co kawałeczek coś kwitło, coś przekwitało, albo za chwileczkę zakwitnie:

Do raju daleko - u Ewy 11:52, 05 cze 2016

Do góry
Weszliśmy wgłąb ogrodu i zobaczyliśmy wszystkich gości. Anusia ze Skandynawii od razu wiedziała, kim jestem, choć pierwszy raz się widziałyśmy. Znałam wcześniej Gosię Margo i Ewę z Krzysiem, ponieważ rok temu wspólnie podróżowaliśmy do Pęchcina

Ewy ogród nie jest wielki, ale dużo miejsca do zabaw ma ich córeczka Dorotka:

Gości też ogród jest w stanie pomieścić, nawet sporo

Do raju daleko - u Ewy 11:52, 05 cze 2016

Do góry
Natomiast pokażę twój ogród moimi oczyma.

Spóźniliśmy się na spotkanie, czyli mieliśmy wielkie wejście.
Spóźnienie było w planie, bo musiałam jechać wcześniej do chorej siostry choć na godzinkę, a Zbyszek późno wrócił z pracy

Dotrzeć z nawigacją w telefonie nie było trudno. Ewa ma charakterystyczne elementy rozpoznawcze przy domu:
pięknego niwaki prowadzonego przez Krzysia - jej męża i wielkiekule bukszpanowe:

Od razu skierowaliśmy się do ogródka, a tam w przedogródku zachwyciła nas róża na pniu otoczona okrywowymi różami św. Tereski, które lada moment wystrzelą setką kwiatów w towazystwie przetaczników.

dalej przywitały nas nowe Ewy nabytki:
ambrowce, pod którymi tworzy się rabata oraz hortensja na nodze:

Mały ogród Kasi 11:47, 05 cze 2016

Do góry
pod0ba mi się ten widok- czosnkowe główki powtórzyły formę zwieńczenia obelisku- efekt w pełni przypadkowy

Małymi kroczkami do celu... 11:44, 05 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
U nas dzisiaj piękna, słoneczna niedziela, w ogrodzie czekała na mnie piękna niespodzianka.....zakwitła moja pierwsza piwonia

Ołłł...noołłł!! Wspaniała
Chyba pojadę po południu zobaczyć co z moją
Przycinanie - cięcie tui 11:43, 05 cze 2016

Do góry
Mały ogród Kasi 11:43, 05 cze 2016

Do góry
berberysowa z punktu widzenia Leonarda

Pokarało mnie za używani rondupa- pryskałam kostkę i musiało mi skapnąć na trawnik, stąd wypalone dziury

Alden Biesen ma pojedyncze kwiatki, czekam na kiście. Obok malutka Munstead Wood z pąkami

Choroby róż 11:42, 05 cze 2016

Do góry
Na novalis takie coś? czy to szkodnik?
pelno czarnych kropek, liscie poskrecane, robaczkow nie widze
co to moze byc? wypuscila pare
pakow ktore zamieraja

W cieniu - zacieniona 11:41, 05 cze 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Pięknie
W naszym maleńkim ogródeczku niewiele już się zmieści...pozdrawiam.
Mały ogród Kasi 11:39, 05 cze 2016

Do góry
Leonardo da Vinci zaczyna

Tabliczka zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:38, 05 cze 2016

Do góry

Mały ogród Kasi 11:37, 05 cze 2016

Do góry
Wyjść na ogród w pidżamie w słoneczny niedzielny poranek, to jedna z najlepszych w życiu rzeczy

eden rose mnie zachwyca! i ten zapach...

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:34, 05 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
I teraz to co mnie frapuje... kolorystyka... Zastanawiam się czy wysadzić te irysy fioletowe? A może zastąpić je szałwią omszoną? Sama nie wiem, bo o ile fiolet gryzie mi się z czerwienią, to nawiązuje różanki. Może coś podpowiecie jak to ugryźć, żeby to wszystko połączyć...

W całości... Liliowce i irysy poprzeplatane są wilczomleczem groszkowym, który ma przełamać fakturę liści, na razie są małe siewki tylko.

Po prawej są berberysy z rozchodnikami i stipą i białe jeżówki. A przez środek wiodą 3 hortki bukietowe.

Powiem tak : fiolet z czerwonym się nie gryzie bo z czerwonego z błękitem powstaje to sasiedztwo żółtego troszkę Ci go podbija i stąd takie wrażenie
Weź na fotce przysłoń połowę ręką , żeby było widać tylko jedną lub drugą połowę i oceń co Ci bardziej leży.

A ja zrobiłabym tak, że dookoła dałabym tych czerwonych berberysów, a w środek dosadziła jeszcze tych irysów i liliowców i byłoby wszystko fajnie związane w całość, berberys widzę też na innych rabatach więc nawiązuje do reszty, irysy i liliowce też bym powtórzyła jeszcze w na jakiejś rabacie nie daleko i ogród nabierze spójności.
Irysy zaraz przekwitną i kolor z rabaty zniknie, a z czerwienią będzie korespondować kolejny
Tyle moich wypocin i wymądrzania , u mnie wszystko na czuja i na żywioł sadzone, a wyszło całkiem nieźle.....ja bym tak zrobiła, a Co Ty podziałasz chętnie pooglądam
Fiołek afrykański, Saintpaulia, 11:31, 05 cze 2016

Do góry
Wymienię się sadzonkami i listkami fiołków :
A oki – Ester banni
BUCKEYE CRANBERRY SPARKLER
Curlies Ocean.
EMERALD LACE -
Emerald Love
Jabłocznyj spass
Kamiennyj Swietok
Le fuksoje krurzewo
LE-USI PUSI
Little Axel
Lituanika
Maas Angela semimini
Music box dancer
Niebieskoje krurzewo
Pink Panthera
PODWIENECZNAJA
ROB'S ANTIQUE ROSE s semimini
Rosa garden semimini
Rs lesnoye kryzhewo
Silverglade JINGLES
SILVERGLADE MEADOWS
Willaden
RS Stras

więcej zdjęć w wątku o fiolkach
Mój mały ogródeczek :) 11:26, 05 cze 2016

Do góry
Macham macham i kolejną lilijke zostawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies