Oj, nie rób mi tego, zaglądaj!
Na przedostatnim zdjęciu jest juka utopiona w stipie .
Madziu, to drzewko to Pissardi. Świeżo przesadzona .
I dobrze widzisz - to altanka tylko dach już zdjęty i schowany na zimę.
A do mnie serdecznie zapraszam!
O tak, do Twojego ogrodu trzeba koniecznie się wybrać!
Ja zakopywałm 30 wanien, z 50 kotłów, i z 300 doniczek, co to jest jedna duża skrzynka? Nic. Ale nie musisz zakopywać, najwyżej gdy będzie wielki mróz powyżej minus 25 stopni to tulipany zmarzną, ale nie oznacza to że zginą. Obecnie klimat jest inny i raczej nic się nie stanie gdy nie zakopiesz. Kup 10 worków kory i obsyp
skrzynkę dokoła, albo obłóż workami i po sprawie
Jeszcze jedno pytanie: Teraz we wtorek bede miał glebogryzarkę separacyjną - czy siać zaraz po niej (po wyrównaniu i zagrabieniu) czy poczekać aż wzejdą chwasty i jeszcze raz spryskać? (Stara trawę spryskałem roundapem - ale miejscami jest jakaś taka troche zielona jeszcze..Miejscami mam kurdybanka i ciężko go bierze ten oprysk) Wiem że już mało czasu jest na siew więc nie wiem czy robić oprysk i siać wiosną czy już oprysku nie robić..
Ja to nawet podejrzewam, że tutaj twój oprysk to nic nie uszkodził. I jest tego inna przyczyna. To po prostu jest różnica w żyzności/zasobności gleby i tam gdzie żółto trawa zagłodzona, a tam gdzie zielono - lepsza ziemia.
Wykopać i oddać chętnym świerki kłujące na małe ogródki to nie jest drzewo dobre, urośnie wielki i kiedyś może przewrócić się na dom. Kiedyś, w następnym pokoleniu.
Moja sąsiadka ma i gdy jest wicher, drży o swój dom. To rośnie wielkie drzewo. Aby odgrodzić się od sąsiadów trzeba posadzić żywopłot przy płocie i prowadzić go nieco powyżej płotu a nie sadzić drzewa jak w wielkim parku.
Pani Danusiu, świerki serbskie posadzone sztuk 10 ale jeszcze muszę dokupić 3-4 sztuki. W załączeniu zdjęcia oraz prosty szkic. Od wiosny rośnie 6 młodziutkich brzóz brodawkowatych i teraz prośba o poradę czy:
a) zostawić tak jak są
b) przesadzić bardziej sensownie
czy jednak po intensywnej lekturze ogrodowiska (ku temu bardziej się skłaniam)
c) usunąć i na przykład w linii prostej przed "lasem świerkowym" na odcinku 11m posadzić 4 brzozy pożyteczne dorenboos dodać za nimi a jeszcze przed świerkami (w sumie pomiędzy, w wolne pola) Cornus alba "Ivory Halo" a brzozom dodać na całej długości stipę tenuissima