Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Mój ogrodowy pamiętnik 18:49, 03 mar 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Podobnie jak u mnie ..nawet układ rabat taki sam wielkość też podobna..a masz zamiar posadzić z przodu coś wyższego ?
Ja w tamtym roku (na przedniej rabacie) posadziłam przy samym płocie szmaragdy ale parami i w dużych odstępach,przed nimi śliwy wiśniowe pisardi,tawuły szare i dojdą jeszcze hortensje limelight ..mam nadzieję,że chociaż troszkę mnie osłonią

Przynajmniej posadziłaś coś co szybko rośnie albo już jest spore.
Ja posadziłam azalie, które co prawda dorastają do 1,5 m ale za 10 lat .
Dalej berberysy też do 1,5 m za X lat. Jodły wolnorosnące. Magnolia co z docelowych 2,5 ma na razie może 80 cm. Reszta też niewiele większa.
Mogłabym posadzić coś wyższego przed płotem ale nie wiem czy to by się uchowało w mojej okolicy.
A szkoda też przerabiać mi całą rabatę bo w sumie nie jest ona stara .
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 15:25, 03 mar 2019

Do góry
Witajcie Miłośniczki Magnolii,
sezon się już zaczyna i zapewne właścicielki magnolii już na nie spoglądają. W moim notatniku marzeń jest magnolia o białych, dużych, pełnych kwiatach - czy Wildcat jest pełnym kwiatem tylko na zdjęciach w internecie, czy rzeczywiście ma takie kwiaty? Widziałam zdjęcia nawet tutaj, na forum, i odniosłam wrażenie, że kwiaty w początkowej fazie kwitnienia są pełne, a przy pełnym kwitnieniu upodabniają się do magnolii gwiaździstej, tracąc nieco wygląd pełnego kwiatu? oczywiście nadal są urokliwe, ale zbliżone do kwiatów gwiaździstej magnolii.
Może Lennei Alba nie zmienia kwiatów?
Pozdrawiam,
Sylwia
Mój ogrodowy pamiętnik 15:06, 03 mar 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Porządeczki jak ta lala u mnie czosnki też już całkiem spore
Magnolia zapowiada się imponująco..aż jestem ciekawa jej pokazu

Takie porządeczki że gałązki z cięcia posprzątałam ale ścinki z traw to już nie. Może je wywieje albo się przekompostują . Ostatecznie sypnę korą .
Mój ogrodowy pamiętnik 15:00, 03 mar 2019

Do góry
Porządeczki jak ta lala u mnie czosnki też już całkiem spore
Magnolia zapowiada się imponująco..aż jestem ciekawa jej pokazu
Mój ogrodowy pamiętnik 14:57, 03 mar 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
Witaj Dziękuję za pomoc przy dereniu IVORY HALO Piękna ta magnolia

Nie ma za co Małgosiu. Jak widać są różne szkoły a efekty i tak dobre.
Moja magnolia Genie może pierwszy raz będzie kwitła wiosną a nie latem. Okaże się niedługo.
Mój ogrodowy pamiętnik 14:24, 03 mar 2019

Do góry
Witaj Dziękuję za pomoc przy dereniu IVORY HALO Piękna ta magnolia
Ogród z koniczynką 11:01, 02 mar 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
Elisko, Twoja magnolia ma większe pąki niż moja. Widocznie jakaś wcześniejsza odmiana.
Widzę, że i Ciebie cieszy choćby najmniejszy kwiatek
Wszelakie kwiatki o tej porze roku cieszą najbardziej, bo później , jak jest już więcej zieleni, to cieszy wszystko...Pozdrawiam.
Ogród z koniczynką 20:33, 01 mar 2019

Do góry
Elisko, Twoja magnolia ma większe pąki niż moja. Widocznie jakaś wcześniejsza odmiana.
Widzę, że i Ciebie cieszy choćby najmniejszy kwiatek
Ogród z koniczynką 19:30, 01 mar 2019

Do góry
magnolia obsypana pąkami kwiatowymi

trzmielina nie ucierpiała w mroźne dni

już dzis zostałam obdarowana kwiatami na Dzień Kobiet...
Pszczelarnia 18:17, 01 mar 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
liście i kępa cała jest szeroka, masywna. Jak rosły blisko werbeny, to był moment że ten rdest wydawał się za ciężki przy nich, jakby bez rytmu
Z czym on?- z niskimi krzewami, z mocnymi trawami, sam w dużej masie. Albo z czymś wiosennym, co wcześniej da efekt- irysy syberyjskie, piwonie, penstemony

Z letnich piękności: z mikołajkiem. Z liliami.

Przetkany jakąś molinią wysoką ('Heidebraut')

Z łabędzią szyją - tojeścią orszelinową.

Z krwawnicą - jak uda się zestawić kolory odmian.

Z masą floksów (mocny kontrast dla pokroju).

Ogród w remoncie 17:36, 01 mar 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

A dziękuję

Sumaki były fajne, duże i wielopniowe ale po tym jak jeden nie wiadomo czemu usechł w zeszłym sezonie uznałam, że to znak by pomóc im odejść. Rozważałam tam inne drzewka ale magnolia wygrała. To idealne miejsce dla niej. Zaciszne i ciepłe. Oby rosła tam zdrowo i szybciutko

Na pewno będzie dobrze rosła
Ogród w remoncie 17:13, 01 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Fajnie się dzieje....
też miałam kiedyś sumaki na wjazdowej i też poszly do nieba
Magnolia ,będzie pięknie
Miłej pracy

A dziękuję

Sumaki były fajne, duże i wielopniowe ale po tym jak jeden nie wiadomo czemu usechł w zeszłym sezonie uznałam, że to znak by pomóc im odejść. Rozważałam tam inne drzewka ale magnolia wygrała. To idealne miejsce dla niej. Zaciszne i ciepłe. Oby rosła tam zdrowo i szybciutko
Ogród w remoncie 14:31, 01 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Fajnie się dzieje....
Magnolia ,będzie pięknie
Miłej pracy

Ale Wy jesteście bez serca .
Ogród w remoncie 13:59, 01 mar 2019

Do góry
Fajnie się dzieje....
Magnolia ,będzie pięknie
Miłej pracy
Ogród w remoncie 12:58, 01 mar 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
O matko! Gdzie te śliczne sumaki?!

Sumaki poszły do nieba, nie wiedziałaś?
Najpierw o nie walczyłam a teraz już nawet się cieszę, że ich nie ma. Ładne były ale te ich odrosty. Dopóki trawa tam pod nimi była to kosiarka załatwiała sprawę ale na rabacie już nie byłoby fajnie. Będzie magnolia, biała
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:33, 28 lut 2019

Do góry
Witam
Domek dopiero w budowie ale to nie przeszkadza by zacząć powoli urządzać ogród
Dzisiaj skończyłem budować pierwszą dużą rabatę o której marzyłem już od dawna
Niestety moja wiedza ogrodnicza jest bardzo uboga dlatego proszę was teraz moi kochani o pomoc w jej zagospodarowaniu xD

W centralnej części rabaty chciałbym wsadzić sadzonkę niedużego drzewka.
Mam 4 typy:
1 Magnolia
- Rustica Rubra
- Theodora
- Winelight
2 Judaszowiec
3 wiśnia ROYAL BURGUNDY
4 Klon palmowy ognisty

Wszystkie te drzewka mi się podobają ale nie wiem które będzie najlepsze dla mnie.
Drzewko musi pasować do tego miejsca. Musi się ładnie komponować z budynkiem. Obwódka rabaty jest z granitu ale fundament budynku będzie obłożony cegłą klinkierową (kafelki) jak na zdjęciu elewacji. Elewacja będzie miała na pewno inny odcień niż szary. Kolejna sprawa to forma drzewka. Chciałbym nadać mu rozłożysty, nieregularny kształt. Myśle że wszystkie cztery drzewka się do tego nadadzą. Nie chodzi mi o przycinanie gałęzi tylko prowadzenie ich w odpowiedni sposób

To tyle jeśli chodzi o drzewko. Ale jak wypełnić resztę rabaty ? Nie mam na to żadnego pomysłu? Jakie rośliny tam polecacie ?

Rabata ma 3 metry średnicy. Uzupełnię ją odpowiednią ziemią dopiero po wybraniu roślin. Dodam jeszcze że na działce mam wysoki poziom wód gruntowych. W sezonie wiosennym i jesiennym woda stoi na głębokości nawet 50 cm. rabata jest podniesiona na 30 cm wiec mamy 80cm w najbardziej mokrym sezonie. W ciepłe lata woda opada do 1,5 metra. Część rabaty jest osłonięta od domu wiec może to ograniczyć opady. Rabata jest od południowej strony budynku ale palonce słońce hamują trochę brzozy. Ogólnie trawa w tamtym miejscu rosła bardzo ładnie bez przypalania. Na całej działce ziemie mam lekko kwasową i bardzo żyzną ale to raczej nie ma większego znaczenia bo rabatę wypełnię taką ziemią jaka będzie potrzebna. Nie wiem co jeszcze mógłbym dodać ;p Proszę o komentarze, pytania i porady
Jak widać dom jest podniesiony względem projekty z racji wód gruntowych a fundamenty zabezpieczone opaską ziemi
PLAN DZIAŁECZKI
Ogród, mydło i powidło. 10:50, 28 lut 2019

Do góry
Jesień nadrobiłam, masz piękne okazy drzew, magnolia super Ci się udała,
widać dobrze jej u Ciebie, spotkanie przed Wami, naładujecie akumulatorki przed ruszeniem sezonu w ogrodach
Paradise czyli mój kawałek raju 08:07, 28 lut 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Dzięki!
W pierwszym poście jest błąd, to wisteria a nie magnolia
Jednak planuję budowę nowej pergoli pod wisterie a na tamtej puścić róże pnące.
Mam strasznie dużą działkę, ale jest pusta oprócz tuj przy ogrodzeniu. Mam nadzieję że uda mi się zaaplikować jakieś inne, kolorowe rośliny.

Dopóki nie zagospodarujesz całości, posiłkuj się roślinami z siewu i jednorocznymi
Paradise czyli mój kawałek raju 07:46, 28 lut 2019

Do góry
Dzięki!
W pierwszym poście jest błąd, to wisteria a nie magnolia
Jednak planuję budowę nowej pergoli pod wisterie a na tamtej puścić róże pnące.
Mam strasznie dużą działkę, ale jest pusta oprócz tuj przy ogrodzeniu. Mam nadzieję że uda mi się zaaplikować jakieś inne, kolorowe rośliny.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 06:19, 28 lut 2019

Do góry
Pola napisał(a)
Pomimo zimna spędziłam chwilę w ogrodzie, burza mózgów w pierwszej części ogrodu.
Trawnik zniknie ........potrzebne drzewo wysokie i 3 pniowe, hahah ale wymagania

Judaszowiec lub magnolia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies