Witam
Domek dopiero w budowie ale to nie przeszkadza by zacząć powoli urządzać ogród

Dzisiaj skończyłem budować pierwszą dużą rabatę o której marzyłem już od dawna

Niestety moja wiedza ogrodnicza jest bardzo uboga dlatego proszę was teraz moi kochani o pomoc w jej zagospodarowaniu xD
W centralnej części rabaty chciałbym wsadzić sadzonkę niedużego drzewka.
Mam 4 typy:
1 Magnolia
- Rustica Rubra
- Theodora
- Winelight
2 Judaszowiec
3 wiśnia ROYAL BURGUNDY
4 Klon palmowy ognisty
Wszystkie te drzewka mi się podobają ale nie wiem które będzie najlepsze dla mnie.
Drzewko musi pasować do tego miejsca. Musi się ładnie komponować z budynkiem. Obwódka rabaty jest z granitu ale fundament budynku będzie obłożony cegłą klinkierową (kafelki) jak na zdjęciu elewacji. Elewacja będzie miała na pewno inny odcień niż szary. Kolejna sprawa to forma drzewka. Chciałbym nadać mu rozłożysty, nieregularny kształt. Myśle że wszystkie cztery drzewka się do tego nadadzą. Nie chodzi mi o przycinanie gałęzi tylko prowadzenie ich w odpowiedni sposób
To tyle jeśli chodzi o drzewko. Ale jak wypełnić resztę rabaty ? Nie mam na to żadnego pomysłu? Jakie rośliny tam polecacie ?
Rabata ma 3 metry średnicy. Uzupełnię ją odpowiednią ziemią dopiero po wybraniu roślin. Dodam jeszcze że na działce mam wysoki poziom wód gruntowych. W sezonie wiosennym i jesiennym woda stoi na głębokości nawet 50 cm. rabata jest podniesiona na 30 cm wiec mamy 80cm w najbardziej mokrym sezonie. W ciepłe lata woda opada do 1,5 metra. Część rabaty jest osłonięta od domu wiec może to ograniczyć opady. Rabata jest od południowej strony budynku ale palonce słońce hamują trochę brzozy. Ogólnie trawa w tamtym miejscu rosła bardzo ładnie bez przypalania. Na całej działce ziemie mam lekko kwasową i bardzo żyzną ale to raczej nie ma większego znaczenia bo rabatę wypełnię taką ziemią jaka będzie potrzebna. Nie wiem co jeszcze mógłbym dodać ;p Proszę o komentarze, pytania i porady
Jak widać dom jest podniesiony względem projekty z racji wód gruntowych a fundamenty zabezpieczone opaską ziemi

PLAN DZIAŁECZKI