Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 15:36, 21 cze 2016

Do góry
Tusiala napisał(a)

Pięknie

też uwielbiam to ujęcie, i zdjęcia z tego miejsca
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:35, 21 cze 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Mi tez bylo bardzo milo tym bardziej ze ja u ciebi ejestem czestym gosciem
z ilse wszystko tak jedyny minus to smiecenie (widac na tej fotce)...ale coz dzieki temu mogę stąpać po platkach róż

A ja lubię i te śmieciuchy za klimat, który dają i te z mumiami - za to, że łatwo je usunąć, nie opadają na to co niżej.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:34, 21 cze 2016

Do góry
Asiu jak zwykle jesteś niezawodna! Dziękować Ci!
Moje kreski niebieskie to mniej więcej kierunek- że nie po linii prostej, tylko w łuku, zaś linie zielone po to, żeby poszczególne roślinki były nie tylko po linii w równej od siebie odległości, ale też "na szerokość". Innymi słowy- jak staniesz na szerokość i przed sobą masz dłuższy bok rabaty, to rośliny są między sobą co 30 cm. (np.) ALE jak staniesz przy śmietnikach to też powinny być na tej samej linii posadzone, a nie jedna wyżej, druga niżej:

wizualizacja

Czy przesadzam, i w ramach jednego pasa można sadzić jak leci, byle tylko odległości zachować między poszczególnymi roślinkami (czyli np. właśnie 9 sztuk na metr, a ułożenie na tym metrze nie musi być "po łuku"?)

BŁAGAM! Niech ktokolwiek powie, że wie o co mi chodzi i o co pytam
Moja bajka 15:34, 21 cze 2016

Do góry

na całusy nie pozwalam, ale nie zawsze zdążę zainterweniować

Kasiek uwielbiam to zdjęcie. Dziś tak w pracy myślę o Twojej Królewnie
Buziolki od przybranej Ciotki zostawiam
Mój mały ogródeczek :) 15:33, 21 cze 2016

Do góry
Trochę bieli
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 15:33, 21 cze 2016

Do góry
Basiu, zwykła kocimiętka! Budlei nie mam. Ale ten fiolet ładnie sie komponuje. Tyle, że już za bardzo wybujała i muszę ścinać. Wczoraj już zaczęłam, dziś chciałam kończyć, ale z zapowiedzi deszczowej wyszła prawdziwa "deszczówka" - mży od 10:00.
Możę i dobrze, że w domu zostałam. Wnusia dopieściłam pomidorówką i plackami ziemniaczanymi.

Przyjazny ogród 15:22, 21 cze 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Ogród jak zwykle zachwyca, a jak liliowce zaczną festiwal barw.....

Mariusz może wiesz co to za roślinka? https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/116/1169411/original.JPG W tamtym roku zaczęło mi takie coś buszować na brzegach stawu. W młodej wersji myślałam, że to wierzba teraz zgłupiałam całkiem. Jest tylko na brzegach, tak jakby zwierzaki przyniosły. I robię dochodzenie czy to jakaś roślinka wodna czy totalny chwaścior.

Jak nazywają się te kosaćce?

Iris 'Spring Plum' oraz
Iris ochroleuca kosaciec orientalny

To pewnie rdest ziemnowodny, chwast . Może tworzyć formy lądowe, ale schodzi też do wody i w korzystnych warunkach jest bardzo ekspansywny.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:20, 21 cze 2016

Do góry
Toszka, wszystko rozumiem

Będę sadzić, a ja trza będzie, to będę przesadzać
Plan wobec tego mniej więcej taki:

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:18, 21 cze 2016

Do góry
Marta, zrobiłam Ci siatkę pomocniczą. Pi razy oko, każda kratka powinna mieć ok. 1 m

Jeżeli np.: żurawka ma 30 cm średnicy (niech mnie ktoś poprawi), to na długości 1 metra powinnaś posadzić co najmniej 3 szt.
A na 1 m2 wychodzi wtedy 9 sztuk.

Nie za bardzo łapię, co to są te zielone linie (niebieskie, jak rozumiem, to pasy, którymi mają iść nasadzenia?), ale z Twojego rysunku wynika mi, że chcesz sadzić byliny mniej więcej co metr (bliżej krawędzi) albo co pół (bliżej środka). Wydaje mi się że za rzadko.

No chyba że się mylę
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:18, 21 cze 2016

Do góry
Gabisia napisał(a)
A tutaj ulubione przeze mnie porównania

Od góry od lewej:

[/img] Crocus Rose. Queen of Sweden, Novalis, Sharifa Asma, Generous Gardener,
Young Lycidas, Gospel, Darcey Bussell, Goethe, Moonsted Wood, Ascot
Leonardo, Jubilee Celebration x2, Qeen Aleksandra of Kent, Boscobel.

Gabrysiu, jak dobrze że zajrzałam. Moja bombonierka (posłuże się Madżenkowym okresleniem) a w niej tyle róż! Już wiem, że 'Crocus' i 'Boscobel' (pierwsza i ostatnia) "to je ono"!
Typografia ogrodu 15:17, 21 cze 2016

Do góry
a jeszcze fajną fotke działki znalazłam po pierwszym koszeniu - po lewej widać trzcinę, na wprost (lewa strona wierzb) i po prawej czarny bez, który recznie wykarczowaliśmy w jeden dzień.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:15, 21 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Czochy Globmaster dają kolor kolejny tydzień, ale powoli zbliża się ich koniec, ale kolorystycznie zaczyna je zastępować przetacznikowiec wirginijski. Bardzo polubiłem tą bylinę...

Łukasz
To jest nieprzyzwoicie pięęęęęęękne
Nie pogniewasz się jak skopiuję? ... pod warunkiem, ze uda mi się gdzieś kupić przetacznikowca
Przyjazny ogród 15:11, 21 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Hosty i tojeść to jest cudne połączenie lekkiego cienia.

Twój ogród jest bardzo bujny jakby nigdy wody w nim nie brakowało.

Trudno dyskutować mi o połączeniach, bo tego dopiero się uczę, ale takie wpisy utwierdzają mnie w pewności

Jak do tej pory tylko przez 8 dni bez przerwy nie było deszczu, a tak zawsze coś kapnie z nieba . Latem może być gorzej, byle nie powtórka z minionego sezonu.

Typografia ogrodu 15:10, 21 cze 2016

Do góry
przekopałam sobie dziś dopołudnia dalszy fragment poletka pod lawende. i kopało się wyjątkowo dobrze - już dawno ziemia nie była woilgotna na głębokośc szpadla. ale denerwowało mnie coś innego - nie wiem czy czyściłam terez z darni czy ze....szkła.
wiedziałam, że tam bedzie ale nerw mnie na to bierze. najgorsze, ze wiem dzięki komu mamy taki "prezencik" pod ziemią.wrrr...

najgorsze śmieci i tak uziemilismy na dobre, ponieważ tam gdzie dziś stoi domek ogrodnika dawniej był staw. gdy kupilismy ziemię był juz on niewielki, obrośnięty trzciną a w nim...wysypisko. czego tam nie było. niektórzy dziwili sie dlaczego bo zakopujemy. ale my uznalismy, że gdy zachce nam się mieć staw to łatwiej będzie wykopać nowy niż wyczyścić ten. a wyglądało to tak (6 lat temu)

a tu juz zasypany

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:07, 21 cze 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Mi tez bylo bardzo milo tym bardziej ze ja u ciebi ejestem czestym gosciem
z ilse wszystko tak jedyny minus to smiecenie (widac na tej fotce)...ale coz dzieki temu mogę stąpać po platkach róż

Ten zakątek ogrodu jest uroczy
Halinówka 15:06, 21 cze 2016

Do góry
Przyjazny ogród 15:06, 21 cze 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Irysy i czosnki to fajne wspomnienie, kolejne widoki wkróce będą wyglądać ogniście
Miło jest czekać na zapowiedzi

Pierwsze zaczynają już kwitnąć

Rozpoznawanie odmian róż 15:04, 21 cze 2016

Do góry
Rozpoznawanie odmian róż 15:04, 21 cze 2016

Do góry
Proszę o pomoc w rozpoznaniu pnącej róży
Halinówka 15:03, 21 cze 2016

Do góry
Kwiaty w moim ogrodzie....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies