Mam jedną świdośliwę, w odmianie 'Ballerina'. Rośnie wielopniowo w krzak. Owoce są bardzo, bardzo smaczne, ptakom też smakuje

(poszukaj w necie odmian charakteryzowanych jako wyjątkowo smaczne, olcholistna odmiana jest ponoć smaczna). W Szwecji widziałam z niej piękne żywopłoty, któe miały juz swoje lata (niektórzy Szwedzi nie wiedzieli co to, a my z M. się tym zajadaliśmy).
Tylko trzeba chyba pamiętać, że to będzie żywopłot wyższy, trzeba pozwolić jej pójść do góry, żeby nawet przy cięciu zebrać owoce. Chodzi chyba o to, która odmiana będzie dobra na żywopłot (systematyczne cięcie) i deserowo. Popatrzę do moich notatek, bo wiem, że robiłam.
Wejdź do wątku Vivy i poszukaj jej starego żywopłotu ze świdośliwy. Zobacz w katalogu szkółki Szmit - oni mają ciekawe odmiany. 'Obeliska' widziałam na żywo, jest faktyczną kolumną.
Ja zaś kupiłam sobie winogron deserowy, odeski, biały i latam z nim po ogrodzie, żeby miało to sens. Żeby owocował, żeby miał słońce, brak przeciągów, żeby było dojście do niego, żeby było jak go prowadzić i jeszcze ziemię muszę mu "uzasadowić".