Jeszcze jedno pytanie: Teraz we wtorek bede miał glebogryzarkę separacyjną - czy siać zaraz po niej (po wyrównaniu i zagrabieniu) czy poczekać aż wzejdą chwasty i jeszcze raz spryskać? (Stara trawę spryskałem roundapem - ale miejscami jest jakaś taka troche zielona jeszcze..Miejscami mam kurdybanka i ciężko go bierze ten oprysk) Wiem że już mało czasu jest na siew więc nie wiem czy robić oprysk i siać wiosną czy już oprysku nie robić..
Ja to nawet podejrzewam, że tutaj twój oprysk to nic nie uszkodził. I jest tego inna przyczyna. To po prostu jest różnica w żyzności/zasobności gleby i tam gdzie żółto trawa zagłodzona, a tam gdzie zielono - lepsza ziemia.
Wykopać i oddać chętnym świerki kłujące na małe ogródki to nie jest drzewo dobre, urośnie wielki i kiedyś może przewrócić się na dom. Kiedyś, w następnym pokoleniu.
Moja sąsiadka ma i gdy jest wicher, drży o swój dom. To rośnie wielkie drzewo. Aby odgrodzić się od sąsiadów trzeba posadzić żywopłot przy płocie i prowadzić go nieco powyżej płotu a nie sadzić drzewa jak w wielkim parku.
Pani Danusiu, świerki serbskie posadzone sztuk 10 ale jeszcze muszę dokupić 3-4 sztuki. W załączeniu zdjęcia oraz prosty szkic. Od wiosny rośnie 6 młodziutkich brzóz brodawkowatych i teraz prośba o poradę czy:
a) zostawić tak jak są
b) przesadzić bardziej sensownie
czy jednak po intensywnej lekturze ogrodowiska (ku temu bardziej się skłaniam)
c) usunąć i na przykład w linii prostej przed "lasem świerkowym" na odcinku 11m posadzić 4 brzozy pożyteczne dorenboos dodać za nimi a jeszcze przed świerkami (w sumie pomiędzy, w wolne pola) Cornus alba "Ivory Halo" a brzozom dodać na całej długości stipę tenuissima
Tak myślałam ,że to Dalia ..niestety u mnie one nie mają miejsca bytu ..ślimaki wyczuwają je na odległość jednego roku w dwa dni zeżarły mi kilka krzaczków do samej ziemi .
Sebek, porządku nie ma, zapewniam, tylko na większym areale tak tego nie widać
Dzisiaj zbierałam chwasty i kamienie. Kamieni u nas urodzaj. Gabiony mogę robić albo drogę wysypywać.