Ziołowa oszalała. Myślę sobie, że czarna malwa też tam trafi. Zaskoczona byłam, jak poczytałam o jej właściwościach leczniczych. Mięta nadal nie może odbić po przesadzeniu, muszę tam wpaść na odchwaszczanie...
dzisiaj jest pora na odsłonę kolejnj odmiany klona palmowego 'Koto maru'
'Koto maru' - ta piękna odmiana klona pochodzi z japońskiej prefektury Kagawa, okaz ten jest bardzo gęsty wolno rosnący i należy do grupy karłowatej - jest zielona wersja kolonu 'Beni Hime. Starsze liście zmieniają ciemnozielone, ładnie kontrastujące z kolorowych nowego wzrostu. Tworzy gęstą zwartą powoli rosnącą odmianę zaliczaną do tzw 'mioteł czarownicy', wśród wszystkich odmian klonów palmowych ten posiada najmniejsze rozniary listków.
Magnolia Genie ewidentnie dobre warunki dla siebie dostała. Rośnie jak na drożdżach. Wszystkie nowe liście ma piękne duże, stare z którymi ją kupiłam nie są takie ładne. Albo mróz albo szkodniki je podziurawiły i zdeformowały. Najbrzydsze usunęłam.
Przyznaję się też bez bicia - mimo wszelkich przesłanek przeciw, przycięłam ją delikatnie formująco. Zależy mi na zwartym kolumnowym jej pokroju a taki podobno ma naturalnie. Na razie rośnie. W połowie czerwca ostatni kwiatek zrzuciła.