Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

"Niezdecydowana ogrodniczka" 12:28, 05 maj 2015

Do góry
Twsiu , tak bluszcz niesmiało rośnie i ma zasłonić betonowe ogrodzenie, na budynek sąsiada nie powinnamgo puszczać.
Tuje wsadziłam, żeby było od razu zielono ale nie wyszło;(
A powojniki też rosną tam jakieś 3 gatunki, które mają iść na obeliski drewniane.
Te drzewka się mi podobają jednak, tylko czy nie będzie tam za dużo - w rogu jest dereń w drugim końcu kalina zimozielona...
Sama nie wiem?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:04, 05 maj 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ale akcja! Zdjęcia pożerania strasznie fajne!

Ropucha miała inne zdanie... ale chyba jest nam wdzięczna za uratowanie życia..

Kalina Eskimo w blokach startowych.. rok temu była u mnie Maja.. w tym zaskroniec..

Zapowadają u ciebie dziś burze i grad... oby się mylili..

Ogród Mirelli 08:56, 05 maj 2015

Do góry
Malutki bez, ale będzie kwitł oraz malutka kalina również będzie kwitła, wszystko sadzone ubiegłego roku

Skąpana w słońcu 22:15, 04 maj 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Ja też popieram wersję drugą, ale przydałyby się jakieś kolorowe akcenty, bo magnolia po przekwitnięciu też będzie zielona. Jeśli nie buki to może jakieś krzewy?

Po lewej stronie będzie kalina Watanabe, na kwitnie całe lato. Fakt, wysoka częśc będzie póżniej zielona. Tak chyba będzie lepiej bo to jest mała działka. Na magnolkę chyba puszczę powojnika to bedzie coś kolorowego

Ogródek nad jeziorem 20:23, 04 maj 2015

Do góry
rzodkiewka

kalina miała być koralowa ale nie żałuję bo obłędnie pachnie

Pszczelarnia 17:52, 04 maj 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Ewa, moja magnolia już rozszyfrowana. Nie szukaj zdjęcia tej z OB.

Zaraz pokażę, bo warto. A tymczasem moja kalina (Burkwooda czy angielska)?( dla Ciebie. Też już okaz 10-letni.

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:48, 03 maj 2015

Do góry
Właśnie zaczyna kwitnąć

rododendron Simona

Powojnik Maidwel Hall

Żółta magnolia

Kalina angielska-zapach cudooooowny!

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:10, 03 maj 2015

Do góry
kalina angielska już wkrótce zakwitnie w zasadzie to czekam tylko na kwiaty w rozkwicie i ich zapach
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:25, 03 maj 2015

Do góry
Lilaczki... ja jeszcze czekam, ale kalina u mnie tez juz i pięknie pachnie

Zbyszku, zajrzysz do mnie rzucic okiem na koreankę ? chodzi o te zbrązowiale wierzcholki
Działka wkoło Lubczyka :) 11:05, 02 maj 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Hejka, dopiero wróciłam ze spotkania rodzinnego i tak na szybko piszę
- nie pakuj na tą rabatę tego wszystkiego co tam masz
- komponuj rabatę spójnie z innymi rabatami w pobliżu żeby było jakieś powiązanie
- odległości między tujkami trzeba wyrównać
- pod tą wisienkę co jest po lewej - dałabym ze 2 kulki bukszpanowe, albo 3, a po lewej stronie wisienki chyba rozplenicę (ile ich masz? i jaka odmiana? bo jak przynajmniej połowę ilości co pinky, to bym rozplenice dała przed hortkami posadzone na wysokości prześwitu między horti)
- nie wiem ile masz tych pinky w. ale zrób z nich szpaler i sadz przynajmniej co 1 metr (nie wiem jak szeroka będzie, ale na pewno będzie, jak rośnie szeroko docelowo to przynajmniej co 1,5 m) - dodałabym pomiędzy miskanty, chyba że przed będą rozplenice
- nie sadz tam pęcherznicy ani migdałka
- bergenie najlepiej gdzieś na przodzie - ale też nie wiem ile sztuk masz? czy przynajmniej 3?
- kalina jest piękna, ale też nie na tą rabatę
- z tawuł możesz też robić kulki może posadzić w rzędzie mniej więcej tam gdzie teraz wierzba ale bardziej w stronę troszkę widocznego świerka
- z trzmieliny można zrobić niski żywopłocik na froncie ale nie po całościnp. idziemy od lewej - przy założeniu że pod wisienką będą kulki to zaczynamy żywopłocik w pewnej odległości od kulki, po czym żywopłocik kończy rządek bergenii (a może żurawek?), a potem 3 tawułki wykulkowane...

To takie przemyślenia na szybko.... a już późno a może posadzisz wszystkie niskie na froncie w formie prostokątów czy kwadratów? ....

Widziałam, że masz tam jakieś takie jasne trawki... Nie wiem co to, ale jeśli to to co myślę i rozłazi się rozłogami, to posadź na ulicy walczę od roku z taką trawką, którą kiedyś na swoje nieszczęście przyciągnęłam do ogrodu, drę ją, kopię, a ona wciąż niezmordowanie gdzieś odbija....

No to idę spać
Buziaki

Kochana, dziękuję za wszystkie cenne uwagi i poświęcony czas
- wszystkiego nie chcę tam pakować, pokazywałam tylko co ewentualnie mam do posadzenia,
- dalej rabatek na tej stronie nie mam, tylko naprzeciwko tarasu 3 hortki silver dollar,
- odległości między tymi dwiema tujkami zaraz poprawię,
- rozplenice mam bez nazwy, pinky winky tylko jedną sztukę i szpaler z 3 silverek mam już po tej stronie, to nie chcę jeszcze jednego,
- to migdałka najwyżej zostawię, tam gdzie jest, muszę znaleść nowe miejsce dla wierzby i pęcherznicy i kaliny
- bergeni mam 4 szt
- tylko te tawuły na razie małe, ale jak je posadzę, to ona chyba szybko rośnie?
- a jakie kwadraciki masz na myśli?
- trawa to właśnie ta rozłażąca, dlatego na razie nigdzie jej nie daję i po Twoich słowach chyba nigdzie nie dam
Działka wkoło Lubczyka :) 00:38, 02 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
To kto chętny do pomocy projektowania tej poleszczynowej rabaty?
Może rzut nie ten teges, ale zaraz podam wymiary!

Cały ten wypielony kawałek rabaty na długość ma 6m, a od tujek 1,5m, ta wisienka z lewej by została, ona rośnie 80cm od początku rabaty i 110cm od tui.
Do przesadzenia mam tam horti pinky winky, kaline, pęcherznice bordo,rozplenicę, bergenię, wierzba robi wypad, do przesadzenia i można tam użyć migdałka, a oprócz tego można tam wykorzystać to co mam w rozmnażalniku:
Tawuła nn, 3szt , zielone liście różowe kwiaty, u mamy krzaczek ma jakieś 50-60cm wysokości.

Trzmielina

W słońcu jest bardziej żółta i rośnie tak

Mam 2 takie doniczki tego.

Hejka, dopiero wróciłam ze spotkania rodzinnego i tak na szybko piszę
- nie pakuj na tą rabatę tego wszystkiego co tam masz
- komponuj rabatę spójnie z innymi rabatami w pobliżu żeby było jakieś powiązanie
- odległości między tujkami trzeba wyrównać
- pod tą wisienkę co jest po lewej - dałabym ze 2 kulki bukszpanowe, albo 3, a po lewej stronie wisienki chyba rozplenicę (ile ich masz? i jaka odmiana? bo jak przynajmniej połowę ilości co pinky, to bym rozplenice dała przed hortkami posadzone na wysokości prześwitu między horti)
- nie wiem ile masz tych pinky w. ale zrób z nich szpaler i sadz przynajmniej co 1 metr (nie wiem jak szeroka będzie, ale na pewno będzie, jak rośnie szeroko docelowo to przynajmniej co 1,5 m) - dodałabym pomiędzy miskanty, chyba że przed będą rozplenice
- nie sadz tam pęcherznicy ani migdałka
- bergenie najlepiej gdzieś na przodzie - ale też nie wiem ile sztuk masz? czy przynajmniej 3?
- kalina jest piękna, ale też nie na tą rabatę
- z tawuł możesz też robić kulki może posadzić w rzędzie mniej więcej tam gdzie teraz wierzba ale bardziej w stronę troszkę widocznego świerka
- z trzmieliny można zrobić niski żywopłocik na froncie ale nie po całościnp. idziemy od lewej - przy założeniu że pod wisienką będą kulki to zaczynamy żywopłocik w pewnej odległości od kulki, po czym żywopłocik kończy rządek bergenii (a może żurawek?), a potem 3 tawułki wykulkowane...

To takie przemyślenia na szybko.... a już późno a może posadzisz wszystkie niskie na froncie w formie prostokątów czy kwadratów? ....

Widziałam, że masz tam jakieś takie jasne trawki... Nie wiem co to, ale jeśli to to co myślę i rozłazi się rozłogami, to posadź na ulicy walczę od roku z taką trawką, którą kiedyś na swoje nieszczęście przyciągnęłam do ogrodu, drę ją, kopię, a ona wciąż niezmordowanie gdzieś odbija....

No to idę spać
Buziaki

Kalina - Viburnum 13:47, 01 maj 2015

Do góry
mam prośbę, u mojej kaliny Eskimo która pięknie rośnie choć to młodziutka roślinka, pojawiło się coś takiego jak na fotkach.
Początkowo myślałam że to nowe przyrosty ale teraz widzę że listki zupełnie inne od kliny. Chciałam to usunąć alr gdy zaczynałam się dobierać to koazało się że to wyrasta jakby z kaliny. I zgłupiałam. Czy to paskudny chwaścior czy tez kalina???

Kosolkowa Pasja 12:56, 01 maj 2015

Do góry
Kalina Roseum ma pączuszki

Nigra i migdałek
Za karę na koniec ogrodu... 23:46, 30 kwi 2015

Do góry
Dereń Rutgan mocno w tyle za floridą

...kalina angielska ma bardzo ciekawy kolor zamkniętych pąków
Za karę na koniec ogrodu... 23:42, 30 kwi 2015

Do góry
I jeszcze kilka fotek ze spaceru po ogrodzie

chyba mało popularna a urocza obiela

Kalina japońska Mariesii na razie rośnie tylko wszerz, ale za to ma mnóstwo pąków

I fotergilla większa
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:31, 30 kwi 2015

Do góry
Lilak węgierski

Obiela

Hortensja pnąca

powojniki wczesne

kalina

jest zimno i czekają z kwitnieniem
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:10, 30 kwi 2015

Do góry
Irenko cudownie
Twoja Kalina już ma takie paki ???Moja ledwo co liście wypuściła
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:33, 30 kwi 2015

Do góry
Oj Kasiu, biednaś, na samo wolne się pochorowałaś, jak mój mąż, malował meble w brzydką pogodę, w przeciągu i się załatwił, ale winna ja, bo mnie się zachciało
niedługo naprawdę będzie pokaz, udało mi się z patyka, 2 wielkie drzewa wyprowadzić, dość trudne, bo one dość kruche są
co do buczka, mój ma 4 lata, ale u mnie odmiana kolumnowa, w tej chwili ma wysokość około 3-4m, zrobię ci jutro fotkę w całości, wasze chyba będą zwisające, szerokie, mój ma być wąski, wszystkie gałązki idą do góry, a jak u ciebie? tę odmianę ma Anita z Zielono mi- czyli płuca zielonego Śląska płuca
to kalina z ,,Ryskiem"

i do komplet żagwinowa poducha

Ogród pod lasem 18:27, 29 kwi 2015

Do góry
Pies też zaraz będzie, on oczywiście jest najbardziej zmęczony wszelkimi pracami w obejściu
Tymczasem kolejne fotki
Kalina z zabłąkaną doniczką, której udało mi się nie zauważyć

Klon palmowy

Pąki powojnika

Amanogawa

Parę nowych nabytków

I donica, jedna z czterech. Mój pomysł: bukszpanowa kulka, złoty jałowiec, brakuje tylko czegoś wyższego...Może mały cisek?
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:20, 29 kwi 2015

Do góry
Ewa kalina Down ma drugie kwitnienie , Burkwooda jak widać wyżej, koreańska za tydzień a japońska Pink Beauty chyba za 2-3 tyg

Gosia miejmy nadzieję na dobry dzionek, w nocy też padało teraz świeci

Down -dzisiaj

.......................................................................................hosta Białe Pióro
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies