Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

U Matki... 10:45, 30 sie 2016

Do góry
Takie zdjęcie mi wyszło

wszystko sama...

stipa z nasion

hortka z patyka

Malutki pod lasem 09:01, 30 sie 2016

Do góry
Makusia, piękny i przemy ślany ogród To aż normalnie poplułam monitor Przeciez u mnie to jeden wielki misz masz i często coś przypadkiem rośnie
Jak skończę remonty, to bardziej w kuluary Cie zaproszę, a na razie to na górę ledwo można wejść Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa

Ewa,
cieszę się, że widzisz, bo zlał się z hortensją

Marta
, dziękuję bardzo. Liczę, że w przyszłym roku będzie dużo lepiej, jak się porozrasta, bo w tym to dużo było znowu przesadzania, to rośliny osłabione.

Monika,
ja zasłony mam, nie mam firan Brudne okna mnie nie wzruszają, co innego nie skoszony trawnik

Ania,
no mam nadzieję zrealizować plan do 40-stki

Kasia
, dlatego dopóki Jasio nie podrośnie salonu nie maluję
Ja mam zawsze okno tarasowe uciapane, mały jak glonojad jest przy nim przyklejony

Magda
, to stipa, bardzo marnie tu rośnie. W innym miejscu i w donicach mam wypasioną, a tu taka mizerota

Iwonka
, tfu, tfu, na szczęście nic moiich nie żre

Kamilka
, dziękuję bardzo, z rozchodnika jestem strasznie zadowolona. Bardzo mi się podoba ten biały

Zoja,
dziękuję bardzo

Tereniu,
schody też moje też bardzo lubię Tapetą mam zrobioną ścianę w przedpokoju i zachodzi na klatkę schodową
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:45, 29 sie 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Wez ta po prawej stipa a po lewej tez? wybujałosc u Ciebie
Si
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:40, 29 sie 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

No cóż, o całości trudno jeszcze mówić, bardzo trudno... Efekt o jakim sobie marzę skrycie będzie pewnie za dwa sezony minimum

Wez ta po prawej stipa a po lewej tez? wybujałosc u Ciebie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:05, 29 sie 2016

Do góry
Hej Gosiu macham do Ciebie. Stipa widać ma wolę przetrwania
NewLife w ogrodzie 20:24, 28 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

Witaj Figielko u mnie. Od razu spieszę poinformować, że nie wiem czy Conica w tym miejscu to dobry wybor. Napisałam u Ciebie, jaka był początek tej rabaty - przypadkowe te Conice Lecz czasem takie przypadki całkiem się bronią. Teraz trochę zagłuszone przez mocno już wybujałe trawki, ale wystają i mają się dobrze. Tak samo hortensje, które mam za stipami. Nie widać bidulek. Dopiero w przyszłym roku mam nadzieję będą reprezentować rabatę jak należy.
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.

A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.

hortki jak się rozbujają i Conice podrosną to będzie dopiero czad
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:23, 27 sie 2016

Do góry
malkul napisał(a)
rdza lubi też the beatls

molinia jest wyżasza kiedyś już robiłam zestawienie

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

ze obiedka taka duza to sie bardzo zdziwilam...
NewLife w ogrodzie 14:11, 27 sie 2016

Do góry
Figielka napisał(a)
Witam,
Bardzo podoba mi się ta rabatka i chcę się nią zainspirować . Mam miejsce gdzie rosną świerki ale brakowało mi pomysłu co jeszcze ( w moim wątku str 1 na dole ) . Czy mogłabyś mi napisać nazwy trawek bo ja w tym temacie jestem noga . Znam tylko kostrzewę siną i świerki conika. Może masz aktualne zdjęcie.

Pozdrawiam

Witaj Figielko u mnie. Od razu spieszę poinformować, że nie wiem czy Conica w tym miejscu to dobry wybor. Napisałam u Ciebie, jaka był początek tej rabaty - przypadkowe te Conice Lecz czasem takie przypadki całkiem się bronią. Teraz trochę zagłuszone przez mocno już wybujałe trawki, ale wystają i mają się dobrze. Tak samo hortensje, które mam za stipami. Nie widać bidulek. Dopiero w przyszłym roku mam nadzieję będą reprezentować rabatę jak należy.
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.

A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.

Czyżykowy zakątek 10:29, 27 sie 2016

Do góry
Carex Variegata (tzw.'Ptasie Łapki'), albo 'Silver Sceptre', wyższy.
Albo stipa. (te mają białe paski)
Do tego możesz dosadzić perovskię 'Little Spirit' do 60cm, kwitnie od połowy lipca do mrozów i doskonale zastępuje dużo większą i bardzo rozłożystą lawendę. Zimą jej srebrne patyczki są urokliwe,zwłaszcza oszronione. W drugiej połowie marca, przełom kwietnia obcinasz na ok 5-10cm.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 09:10, 27 sie 2016

Do góry
Pawlus napisał(a)

Tak, sama szalwia, planuję w przyszłym roku upchnąć jeszcze jeżówki Butterfly Kisses, bo kiedyś je tam ustawiłem i ładnie pasowały.
Pomiędzy szałwią wyszły też siewki stipy, na razie zostawiłem. Pnie drzew widocnych na zdjęciu to graby Fastigiata. Męczyłem się z tą rabatą trochę, w końcu mi odpowiada taki zestaw

Dzięki. Warto było się pomęczyć, wyszło świetnie. Jeżówki będą wyglądały dobrze, a i ta stipa też robi swoje
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:34, 27 sie 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Gosia
twoja stipa to jakaś na sterydach chyba
reszta cudna jak zwykle of corse

to juz kilkuletnia jest, jakoś nei wymarzła
Czyżykowy zakątek 23:14, 26 sie 2016

Do góry
Wiesz jaki jest problem z tobą? Zapominasz, że ta rabata ma zaledwie 105cm
Trochę droczę się, ale zauważam, że chcesz na tym pasku upchnąć wszystko na raz. A to źle.

Nie rób pstrokacizny. Ogranicz się do 3-5 gatunków - czysto, klarownie bez naćkania.
Dobieraj kolory, fakturę i pokrój.

Rozplenica jest zbyt masywna na tą rabatę -rozłozy się na min. 1m szerokosci.
Lepiej stipa. Jednak klony dadzą cień. W przyszłości tuje też... a róże, wiekszość traw potrzebują słońca.
Przemyśl
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:25, 26 sie 2016

Do góry
No dobra wklejam wypociny, mam nadzieję, że w miarę czytelne:

Tłumaczenie:
-Do ok.3/4 ogrodu i front żywopłot z thuji szmaragd
-Pozostałe boki i tył, to świerki i sosny różnej maści, kilka już rośnie
-Na froncie rabaty bukszpanowe wogóle nie znaczyłam, bo byłoby trochę? nieczytelne
-Jasny szary kwadrat to szambo wysypane kamyczkami
-Obok niego rabata, gdzie już rosną 2 brzozy doorenbos (jasna zieleń) i 2 świerki, dodatkowo kulki danica a w przestrzeniach pomiędzy miskanty i stipa - symetrycznie po drugiej stronie tak samo
-Od strony garażu rabata , gdzie przed thuji będą - już rosną ML a przed nimi kulki bukszpanowe, stożki cisowe, w środki stipa i żurawki citroneelle
-dalej w kierunku placyku z basenem kolejna rabata, gdzie też już rosną 3 doorenbosy (tez jasne kółeczka), 1 cis, który udaje na razie stożek i 3 kulki bukszpanowe - jak niższy poziom sa tam hosty i prawie czarna żurawka, kupowana jako smoothie...i ID - wszystko w grupach, za brzozami jest rząd trzcinnika KF, w wypełnieniu miskanty.
-Przed samym basenem jest po obu stronach ścieżki KF, ale wiem, że będzie Gracimulus i kulki bukszpanowe - a jakże
-Dalej wzdłuż placu Gracimulus aż do domku dumania eMa, przed nim te białe gwiazdki to hortensje Limelight, pod nim białe rozchodniki, najniższe piętro w fazie: "myślę"
-Kwadraciki z tyłu to warzywnik za małym pasmem z miskantów
-To cudo na środku z białymi kwadracikami to planowany dodatkowy taras z wgłębnikiem na ognisko(czerwona kropa) i pergolą - będą tez obwódki z roślin ale to na dalsze dumanie
-Obok planowanej pergoli jedyne półkole, gdzie oczywiście są kulki bukszpanowe i z trzmieliny, klon palmowy - wszystko w stipie, od żywopłotu rośnie trawka od mamy NN (muszę zidentyfikować)
-przy tarasie z lewej strony żywopłot z thuje(już rośnie) a pod nim rododendrony w runiance, z prawej hortensja Limka i krzew klona palmowego w czerwonych żurawkach
-Pod wykuszem 6x hortensja Limka, ML i pod nogami hakone aureola.
Tyły:
-na samiuteńkim tyle świrki sosny, gdzieniegdzie brzoza i śliwowiśnia
-jasna zieleń to planowane najniższe piętro - jeszcze nie wiem co
-Ciemna zieleń, to wyższe trawy w tym uchowane 2 pompasy (w narożnikach)
-Zieleń z gwiazdkami to rabata z trzmieliną formowaną na stożki i kule (muszę wrzucić zdjęcie poglądowe - czeka mnie spacer do naszego parku)
-Ciemno fioletowe kwadraty to koksaćce fioletowe
-Jasny fiolet to szałwia
-białe gwiazdki to ciąg Limek
ufff...to tak z grubsza....
Ogród niby nowoczesny ale... 10:03, 26 sie 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Madziu poradź no zielonej, jak spowodować, żeby stipa miała samosiejki?

Nie rób nic na siłę. Zostaw trawy wiosną jak najdłużej i czekaj. Ja nic nie wysiewałam. To samo się sieje jak głupie.

nawigatorka napisał(a)
Normalnie braku niwaka się wystraszyła
Ale te szare głazy obok niego to idealne dla mnie.szukam takich szarych i kanciatych.i najlepiej za darmo
Trawy masz wypasione! A zawilce miodzio.szkoda że mi tylko jeden na przedplocie został.

Nie bój się nie bój...strasznie żałuję, że zrobiłam zdjęcia zanim go wyciełam to wiedziałybyście o czym piszę. Jakie to monstrum było.

Widzisz...a ja mam problem jak się głazów pozbyć. Nie mogę sie "wózka" doczekać aby je wytargać.

leon60 napisał(a)
Fajny nowy gościu
Zmiany na froncie też mnie zdziwiły ale znając Ciebie będzie super
Paprykę fioletową Odę jemy od miesiąca natomiast na czerwoną też jeszcze czekam

Dzięki Ola...mnie się klonik tez podoba. I to nawet mój eM go wypatrzył...szok!
Ogród niby nowoczesny ale... 07:24, 26 sie 2016

Do góry
Madziu poradź no zielonej, jak spowodować, żeby stipa miała samosiejki?
Ogródek Iwony II 22:50, 25 sie 2016

Do góry
A jeszcze mam jedną wątpliwość: Czy z warzywniaka np. ogórki wywalać na kompost? Tzn. roślinki, bo o tej porze zwykle zaatakowane sa juz przez mączniaka czy też szarą pleń (nie wiem dokłądnie, ale pojawia sie biały nalot).
A krzaczki pomidorów?
Pytam się, bo będę pierwszy raz porządkowała warzywnik i się zastanawiam, gdzie wyrzucić odpadki?

Dziś szybciej lecę spać, bo M przyjechał i rano wstajemy o 4.00, by zdążył do pracy, jadę z nim

Na resztę postów odpiszę jutro

Na dobranoc:
Jedyna stipa, która u mnie kwitnie. Chyba będzie w tym roku problem z nasionkami ... Ewa, w tle widać trzcinnik krótkowłosy, który zaczyna kwitnąć
Opis:
Bardzo cenna i coraz popularniejsza trawa ozdobna o ciemno zielonych liściach i pięknych kwiatostanach. Zakwita w sierpniu wytwarzając wrzecionowate kłosy kwiatów o różowym zabarwieniu, z czasem kolor blednie i staje się srebrzysto biały.

Ogród niby nowoczesny ale... 21:08, 25 sie 2016

Do góry
gdzie obiecane zdjęcia ?
Madziu zaglądam ale przyznaje nie zawsze podpisuje
ściskam
stipa rośnie )))))
Mój ogród pod lasem 18:06, 25 sie 2016

Do góry
w pojedynczych pytaniach zapodałas problem z frontowymi rabatami. Wymiarów nie podałaś

Wydaje się że tam mało miejsca.
W opcji z lawendą pozostaje jakieś wąskie, może bordowe drzewo, niżej trzmieliny na pniu, lub cisy, lub buksy, wymarzona lawenda posadzona starannie i np. stipa jako piętro pośrednie. Ew. jesli miejsca starczy Perovskia Little Spirit udająca lawendę, a kwitnąca od połowy lipca do mrozów.
Zielonym do góry... :) 13:45, 25 sie 2016

Do góry
Tam już mam rabatkę zrobioną ale coś narazie marno wygląda. Za ogrodzeniem już są śnieguliczki (maleństwa, jałowiec, brzozy, stipa i rozchodniki (prawda że nie widzicie ogrodzenia ) Przegorzany przesadzałam z jeżówek - jeden się podniósł a drugiemu coś dolega.

Pogubiłam się po drodze... 11:49, 24 sie 2016

Do góry
O siewkach BF już nie wspominałam, bo pod tym względem tylko stipa lepsza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies