Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:41, 02 wrz 2016

Do góry
To teraz moze jakie rośliny lubię, jakie sa realne..

Przypomnę, ze ogrodek w większości na garazu podziemnym i gleby jest od 20paru cm do w porywach 40 chyba. Pod ziemia warstwa wlokniny a potem piach i kamienie. Wiec raczej plytki system korzeniowy mogę miec. Tam gdzie sa drzewa to jest prostokąt bez garazu.

Z kolorow chciałabym:
Biel, roz, fiolet, purpury i różne odcienie zieleni

Rosliny planowane

Hortki
Róże
Trawy(najbardziej lubię stipę), w ramach "trawy" mogę mieć więcej liriope
Werbena
Rutewka musi byc! I to niejedna!
Rozchodniki
Zawciagi
Hosty
Wrzosy
Cebulowe
Bukszpany
Trzmieliny
Azalie wielkokwiatowe i japonskie moga byc tez

Zimozielone jakies konieczne dla mojego eMa, bo bardzo mu brakuje różnych iglaczkow

Od razu edytuje post, zeby w jednym miejscu tez było co juz mam, czesc kupione zanim zaczelam czytać O. A w sumie chyba się to zbiegło w czasie:
Rozchodniki 3 kępy rozowe, jeden stardust
Anabelka, phantom i vanilla fraise, 4 ogrodowe
Kilka host - 2 mlode fragrant bouquet, jedna plantaginea i NN
Stipa
Carex ice dance x2
Konwalnik az 1
Ostrozki biale, niebieskie i różowe
Odetki biale i różowe
Szalwia omszona
Kilka przetacznikow niebieskich
Zawciagi
Kilka wrzosow
Floksy szydlaste
Liriope szafirkowe
.. bede uzupelniac
Ogród z rzeźbą 23:26, 01 wrz 2016

Do góry
Z traw zakwitły miskanty Kleine Fontanne (chociaż wcale nie są takie kleine):

I stipa brachytricha:

Prawie - jak ogród 23:23, 01 wrz 2016

Do góry
Beatko Green Baron w donicy fajnie wygląda. Ja posadziłam stipy do donic gdzie są kapturki od oczyszczalni i stipa ładnie je zakrywa. W przyszłym roku może Green Baron posadzę, bo bardziej jest sztywna i na tym mi zależy.

Stipa u mnie nie obcięta. Faluje ładnie, dopóki się nie położy to niech będzie.

Nie chcę Cię martwić, ale rh możesz nie uratować
Też stosowałam zalecenia Bogdzi i jednego uratowałam, a drugiego nie. Nie wiem jakie Ty masz odmiany, ale jeżeli łatwe do kupienia to specjalnie o niego nie walcz. Ja bardzo dużo pieniędzy i czasu straciłam na opryski, a w konsekwencji klops. Miałam mało spotykaną odmianę, ale dostałam.

Twój ogród prezentuje się bardzo ładnie

A co z miejscem, które planowałaś? Jest już zrobione?
U Matki... 19:12, 01 wrz 2016

Do góry
No, fakt, piękne!codziennie chodzę i zaglądam czy się nie zmieniaale musi wiać wiatr żeby tak zwiewnie stipa fruwała
U Matki... 18:45, 01 wrz 2016

Do góry
Matka napisał(a)
Takie zdjęcie mi wyszło

wszystko sama...

stipa z nasion

hortka z patyka

ooooo jak cudnie
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 17:06, 01 wrz 2016

Do góry
Stipa skąpana w rosie... Cudna!
Ogród z pergolą 13:34, 01 wrz 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Muszę zapisać, że stipa to ostnica Cholera, chyba widziałam dzisiaj w sklepie ostnicę hm...

góra jedną sobie kup chyba ze nasionka jak ktoś zbierze to Ci wysle. ja mam wszystkie z wysiewu, doslownie garstaka ci potrzebna a potem 2 multipalety musiałam kupować czyli 100 sadzonek się zrobiło
ja mam nadzieję że sie wysieje ale nasionka tez zbiorę choc u mnie narazie tylko jedna kwitnie :/
Ogród z pergolą 13:25, 01 wrz 2016

Do góry
Muszę zapisać, że stipa to ostnica Cholera, chyba widziałam dzisiaj w sklepie ostnicę hm...
Ogród z pergolą 13:22, 01 wrz 2016

Do góry
asiak napisał(a)
A ta trawka w różach to stipa?
Byłam dzisiaj w ogrodniczym, zapytałam o stipę, a Pani zapytała się co to jest

tak stipa, ostnica po fachowemu
Ogród z pergolą 13:11, 01 wrz 2016

Do góry
A ta trawka w różach to stipa?
Byłam dzisiaj w ogrodniczym, zapytałam o stipę, a Pani zapytała się co to jest
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:16, 01 wrz 2016

Do góry
Przestań - wrzosy to może być doskonałe doświadczenie. Świetnie z nimi rośnie stipa i carexy, które lubią pulchną glebę.

Coś ci powiem - póki planu nasadzeń nie zrobisz to trudno cos radzić i podpowiadać. Malkul miała projekt dogadany w każdym calu.
Działeczka Asi :) 23:06, 31 sie 2016

Do góry
Lawendę jeszcze tak. Przywrotnik też. Zdążą się ukorzenić. Z trawami takimi jak stipa już niestety późno...
Działeczka Asi :) 22:52, 31 sie 2016

Do góry
no właśnie. Teraz na stipę trochę późno. Stipa jest jedna. Mozesz najwyżej kupić na próbę, test i zebrać nasiona
Z jałowcami mądra decyzja. Nie jestem fanka jałowców. Ty tez dorośniesz
Działeczka Asi :) 22:38, 31 sie 2016

Do góry
Toszko, a ta stipa nie zmarznie w zimę?
Działeczka Asi :) 22:32, 31 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie śpię jeszcze.
Myślę, że taka różanka nie powinna być posadzona pasami. Kępkami sadź.

Lawendę możesz pasem, jako obwódkę. Od strony truskawek. Od tyłu nie wiem jaki kolor chcesz. Uroczo by wyglądał przywrotnik - alchemilla molis. Natomiast resztę poprzeplataj tak by otulały róże i tworzyły kompozycję jako całość. Daj stipę koniecznie.

Toszko, a ta stipa to jest jeden rodzaj czy różne?
Jałowce z róż będę wywalać Ile kupić tych stip?
Ogródek Iwony II 21:37, 31 sie 2016

Do góry
Ufff, nadrobiłam kilka stron, nasyciłam oczy nowym ogrodem
Niewiarygodne zmiany. Pamiętam debaty jakie poprzedziły te zmiany

Wtrącę kilka uwag
Porządki w szafie - dawno temu przyjęłam zasadę, że w czym nie chodzimy ostatnie dwa lata, to chodzić już nie będziemy. Wylatuje Wyjątek to swetry i kurtki. Niemodne kreacje też wywalam. Będzie potrzeba, to będzie frajda zakupów. Mam luzik w szafie

Kupny czarny kompost - zazwyczaj ma bardzo duży dodatek torfu niskiego, odkwaszonego. Stąd ten kolor.
Domowy kompost nigdy nie jest czarny.

Stipa jeszcze zakwitnie we wrześniu. Spokojnie

Mój ogród pod lasem 21:09, 31 sie 2016

Do góry
Jeśli nie jesteś do czegoś przekonana to nie rób tego na siłę.
Twórz rabatę jaka ci aktualnie w sercu gra. Za kilka lat się znudzi i zmienisz - to cały ogród, nic dodać nic ująć - zmiany, zmiany...

w takim układzie proponuję rabatę srebrno, lawendową (fioletową) z akcentami żółci lub rózu.

Jako wyjściową inspirację proponuję kultowe zestawienie
Inspiracja będzie tylko inspiracją, a w zestawie może być ML, Gracek, perovskia, werbena, stipa, czosnki fioletowe, szałwia purpurowa, czyściec, jarzmianki, sedum, jezówki, wiosenne i jesienne anemony (zawilce), może być łubin, ostróżki, nepeta (kocimiętka)

Mozliwości zestawień jest wiele.Oczywiście nie wszystko na raz.
Wybierz rosliny kolorystycznie i tak by kwitły falami. By rabata cały czas była zmienna, zaskakująca, interesująca.
Za bazę daj trawy, niską perovskię, oczywiście lawendę,
ciekawa jestem co ty na to?
Działeczka Asi :) 12:43, 31 sie 2016

Do góry
Możesz dać przywrotnik alchemilla mollis, stipa, lawenda, może być niska rozplenica 'Little Boy' lub 'Little Ponny", możesz dać carexy np. Evergold, Variegata, może być szałwia, mogą być niebieskie przetaczniki.

Możliwości jest wiele.
Zastanów się najpierw czy chcesz dodać żółty, czy niebieski, czy trawy czy byliny kwitnące.
NewLife w ogrodzie 09:19, 31 sie 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Bea, ależ pięknie rozrastają się roślinki w Twoim ogrodzie...a trawnik to poprostu miodzio...opłaciła się Twoja tyrka z paletą...teraz dopiero widać cały efekt...Pod uratowane bukszpany lej dużo wody, bo mają sporo liści więc i parowanie duże...trzymam za nie kciuki, bo korzonki miały niepokojąco małe...
Cześć Elisko. Dawno Cię nie było. Zaglądam regularnie do Ciebie, już był moment, że się martwiłam (Dziewczyny też), co z Tobą. A Ty wypoczywałaś z dala od ogrodu To prawda. Trawka wyszła mi dokładnie taka, jaką sobie zaplanowałam. A już po tych trzech powodziach myślałam ze mój cały trud wniesiony w założenie trawnika pójdzie na marne. Nie poszedł. Opatrzność się na de mną zlitowała i mam swój upragniony kawał zielonego dywanu. Mam wrażenie, że nawet w salonie światło zmieniło kolor. Przez wielkie suwane okna mam teraz zupełnie inny widok niż wiosną.
Iwk4 napisał(a)

Beatko, jestem pod wrażeniem. Chyba ci będę podsyłać fotki do opisów. Super
Strasznie mi się podoba ta trawkowa rabata, ale nie mam już miejsca

Jak szeroką masz tą rabatę?
Hortensje ze stipami w jednym rzędzie są?
Iwonko nie ma problemu, wysyłaj Trawiasta rozciąga się wzdłuż murku niedokończonego tarasu na 5metrów a głęboka jest na 1,5metra. Żadne z nasadzeń różnych gatunków nie rosną względem siebie w jednym rzędzie. Są lekko poprzesuwane albo w bok albo w przód. Jedynie gatunki te same rozłożyłam równomiernie w tej samej odległości. Trochę to wygląda jakby pijany ogrodnik obsadzał te rabatę. Zależało mi na złudzeniu dynamiki, które teraz połączone z faktycznie dynamiczną rabatą fajnie zagrało.

Makusia napisał(a)
Ciepłe zdjęcie wskazuje na to, że masz cudny widok z tarasu!!!
Trawiasta jest trochę przysłaniania murkiem, ale i tak widać jak pióropusze traw bujają na wietrze. Zaczynam uwielbiać ten widok i choć taras będzie musiał jeszcze trochę poczekać na wykończenie, to zdarza mi się już przysiąść na nim i wypić kawę przy bardzo starym, niewiarygodnie brzydkim zestawie "mebli" ogrodowych.
anabuko1 napisał(a)
Beatko, witaj!!
Ale masz cudny widok, trawiasty z tarasu!!
Ja tak traw nie mam.Dopiero kilka małych.
Dziękuję Aniu. Spodziewałam się, że Miskant purpurowy będzie wyższy trochę. Za to nie przypuszczałam, że Stipa tak się rozpanoszy, że mi hortensje zagłuszy. Tak wiec mimo, że zaplanowałam rabatę według wzrostu, to i tak natura musiała postawić na swoim Za to hosty Twoje bajecznie Ci rosną. Moje, te stare, przeniesione z poprzedniego ogrodu, przywykły do mojej ręki i dobrze się mają. Natomiast te, które kupiłam w tym roku to bida z nędzą. Zbyt naświetlone stanowisko chyba. Chociaż czytałam, że te odmiany, które mają w sobie dużo jasnego dobrze znoszą ekspozycję na słońce. Zobaczymy, czy przetrwają zimę.
NewLife w ogrodzie 00:22, 31 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

...
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.

A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.

Beatko, jestem pod wrażeniem. Chyba ci będę podsyłać fotki do opisów. Super
Strasznie mi się podoba ta trawkowa rabata, ale nie mam już miejsca

Jak szeroką masz tą rabatę?
Hortensje ze stipami w jednym rzędzie są?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies