Na pierwszym zdjęciu jest powojnik prosty, clematis recta. Dostałam go od Bogdzi na pierwszym u niej spotkaniu i mam z niego wielką pociechę. Rośnie w nogach powojnika Błękitny Anioł.
Na drugim zdjęciu te białe kwiaty to ślazówka turyngska, krótkowieczna bylina, ale dobrze się rozsiewa, więc jest cały czas na rabatach. Widać jeszcze dwie plamy z tyłu, na zdjęciu. Właśnie zaczęła kwitnienie.
Kosmos już u mnie kwitnie, ten który sam się wysiał w zeszłym roku.
Haniu mam w takim samym stadium czochy i pierwszy sezon, czy obcinasz im te kulki czy robią za ozdobę???
Bo sama nie wiem czy trzeba obciąć aby się cebulka wzmacniała czy nie trzeba
Na moje oko to hortensja, chociaż te liście do ogrodowej mi nie pasują. U mnie ogrodowe mają bardziej sercowate liście, a te jakieś podłużne są. Jeżeli nic nie wypuściło z tych patyków to wytnij je.
Szmatę radzę wyciąć na sporą odległość przy hortce
Dziękuję, Halinko! Na nadmiar deszczu nie narzekam, mam wolne od podlewania. Na moim piasku, to po 1 godzinie nie ma znaku, że opad jakiś był.
żałuję tylko, że deszczowych zdjęć ogrodu nie mogę zrobić.
Dalię są piękne, ale szkoda, że trzeba je wykopywać na zimę... To trochę kłopotliwe. Ale czego się nie robi...
Aniu, to nowo kupione dalie, przy okazji zakupu warzyw na targu - jak Twoje dzwonki. Z poprzednich lat mam dwie...
Ta kwitnie już pojedynczymi kwiatami
Druga, pełna, postrzępiona dopiero pęka... ale mi ją ślimaki podżarły
Klasyka zawsze dobrze wygląda... Czasami się zastanawiam po co tak kombinować jak jest sporo własnie takich klasycznych, uniwersalnych zestawień roslin
Powinno pomóc, ja z mydłem potasowym muszę się wstrzymać na razie, bo pryskałam innym wywarem na razie Ale jest lepiej...
Jutro pewnie zastanę różane płatki w obfitości na trawniku. I chwasty większe od buraczków w warzywniku. Wczoraj podniecałam się występem pilarzy, a dziś, oprócz deszczu nic ciekawego się nie zdarzy!
Kasiu, jak u mnie w ogrodzie, nie wiem. Ale na cały dzień zapowiedź opadów. Też zostałam w domu, tyle, że z musu.
No to poranną kawkę przy kompie , ale rozjaśnimy nieco widoki, co?