Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:18, 03 wrz 2023

Do góry
Nadszedł czas traw mają swoje "5" minut. Co roku sobie powtarzam, że ograniczę ilość, ale później zaś oglądam fotki i żal mi ich wiosną przeklinam przy sprzątaniu, a jesienią je uwielbiam, ot co, no nie dogodzę sobie, oj nie

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 19:16, 03 wrz 2023

Do góry
Te zielone dlugie papryki są pyszne z grilla

Pszczelarnia 18:48, 03 wrz 2023

Do góry
Za tydzień również zapraszam na herbatkę.

Pszczelarnia 18:46, 03 wrz 2023

Do góry
I tak mocno zainspirowała mnie kolorystyka fioletowo - zielonkawa w hortensjach, że wykonałam wianek na stół ogrodowy.

Pszczelarnia 18:41, 03 wrz 2023

Do góry
Zdjęcia z jej ogrodu były pokazywane tutaj na Ogrodowisku.

Ja również miałam to szczęście i spędziłam kilka godzin w ogrodzie Perch Hill.

Chyba mocno w pamięci utkwiły mi takie migawki roślinne.

Werbena 'Bampton'w donicy. Cudowna werbena, łatwo się sama sieje.

Poniżej fajne zestawienie kolorów, fioletów min. werbeny i zieleni olszewnika kminkolistnego (selinum wallichianum - wytrzymał w moim ogrodzie tylko 2 sezony, przemarza)

Jest i tekowa ławeczka

I holenderski dziedziniec z hortensjami (dutch garden) - bardzo mi się podobał. Sara 2 razy w roku bywa w Holandii, dobierając tulipany i dalie do swoich florystycznych kreacji. Dicky Shipper wyhodowała nawet tulipana i nazwała go Sarah Raven.

Pszczelarnia 18:25, 03 wrz 2023

Do góry
Sary Raven nie trzeba chyba przedstawiać, znana nam jest dzięki swojemu ogrodowi Perch Hill, w którym uprawia kwiaty do bukietów, z którego pozyskuje zbiory do swojej kuchni i nasiona. Od lat jej kompozycje tulipanów i dalii mają wiernych naśladowców i wielbicieli. Sara napisała właśnie kolejną książkę o ogrodowej kuchni.

W prezentowanych książkach wskazuje odmiany różnych kwiatów, pokazuje sposób nasadzeń i uczy komponować i w ogrodzie, i w bukietach.

Pszczelarnia 18:17, 03 wrz 2023

Do góry
Herbatka popołudniowa z konfiturą wiśniową i własnymi winogronami oraz precelkiem

Siedzisko przygotowane

Lektury wybrane

Pszczelarnia 18:13, 03 wrz 2023

Do góry
Wykonałam wianek z fenkułu i 3 odmian werben (bonariensis, hastata, x'Bampton')

Pszczelarnia 18:07, 03 wrz 2023

Do góry
Witajcie, zapraszam na herbatkę, five o'clock w ogrodzie Pszczelarni.

Dziś robótka z takich elementów

Takie miejsce

Anna i Ogród 2 18:03, 03 wrz 2023

Do góry
Małż przywiózł strukturę elewacyjną. Oczywiście biała

Może przed zimą coś jeszcze położy ale pogoda bardzo niepewna już jest i to spore ryzyko.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:54, 03 wrz 2023

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:50, 03 wrz 2023

Do góry
I takie tamy z wrześniowego już ogrodu.

Oczar wirginijski

długa prosta

sesleria jesienna, rozchodnik Mr Goodbud

Tawuły japońskie powtarzają kwitnienie.

Zieleń, drewno i antracyt 17:48, 03 wrz 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

Ja tu PRZEPIĘKNO widzę

Dla Ciebie też mam bukiecik
Zieleń, drewno i antracyt 17:44, 03 wrz 2023

Do góry
Kokesz napisał(a)

Byłam i widziałam piękny ogród na chwasty jakoś nie zwróciłam uwagi
Myślę, że u siebie w ogrodzie bardziej widzimy jakieś niedociągnięcia w przeciwieństwie do odwiedzajacych
Oni patrzą na ogród po całości
Ślicznie masz

Renia, oj słodzisz, słodzisz Chwastów nie widać, a jakimś cudem wywiozłam ich wczoraj 3 taczki z ogrodu + jedną z zapomnianego cięcia lawendy i 2 z innych cięć. Dzisiaj nazbierałam taczkę z jeżynowych gałęzi, ale na razie nie mam weny jej wywieźć. Dosyć taczek na jeden weekend

Mam dla Ciebie bukiecik za miłe słowa.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:30, 03 wrz 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)
Budleja do spółki z kalamintą i jeżówki Pretty Parasols

Ale to ładne jeżówki robią robotę

Nowa rabata fajnie się zapowiada. Rozumiem, że na jesień będzie gotowa?
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:16, 03 wrz 2023

Do góry
Mini sesyjka Kolina w tle rozplenice Hameln
Bylinowa łąka 17:10, 03 wrz 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Szarobródek syberyjski.
Drugą kępę rozsadziłam jeszcze przed upałami i nie ma co pokazywać, bo długo się zbierał. Ale inaczej zjadłby mi róże.

Ta miodunka jest śliczna i nie brzydnie po kwitnieniu jak ta nakrapiana, bo zaraz wypuszcza nowe liście, które przykrywają te stare. Tu rozsadzona z jednej kępy na wiosnę pięknie przyrosła.

Cieniste zakątki też powoli zagospodarowuję. Tu akurat przez parę lat leżała sterta drewna.

Też lubię tę białą miodunkę. Madzia ma jeszcze jakąś większą odmianę, chyba że to ona.
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:08, 03 wrz 2023

Do góry
ja do Warszawy a rude harcują

a w Warszawie coś mi rzuciło się na oczy oczywiście nabyłem z minimalną próbą negocjacji
i właśnie w tym momencie ktoś gratulował panu Arturowi, oczywiście dołączyłem się bo Złoty Medal to jest to

miskant Silver Charm
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:05, 03 wrz 2023

Do góry
Napia napisał(a)
Lektura Twojego wątku to dla mnie zawsze mnóstwo ciekawych informacji, "pięknych okoliczności przyrody i nie tylko", zdjęć ogrodu i miejsc, które odwiedzasz. W Oslo nigdy nie byłam, ale zafrapował mnie park z gaciami i "Krzyk" Muncha - nie znałam tych historii i kiedyś, gdy tylko będzie to możliwe, ruszam do Norwegii. Na razie podziwiam letnie ujęcia Twojego ogrodu - cudnie jest

Dziękuję za miłe słowa o wątku i o ogrodzie.
W dobie globalnego ocieplenia kraje skandynawskie to dobry kierunek podróży. Ponad 40 stopni na południu Europy to żadna przyjemność dla ciała. Latem w Norwegii jest w okolicach 25 stopni. Można plażować, wędrować i zwiedzać. Polecam.

Nie wiedziałam wcześniej, że Munch stworzył 4 malarskie wersje "Krzyku". Były też grafiki.
Park jest rewelacyjny. Świetnie łączy radość z wędrowania po urozmaiconym terenie z podziwianiem sztuki, w tym najróżniejszych instalacji twórczych (interaktywnych).
Więcej informacji można znaleźć na stronie parku

Po powrocie zastałam ogród w dobrym stanie. Choć sąsiadka mówiła, że w tygodniu przeszły jakieś spore burze.

Bylinowa łąka 16:01, 03 wrz 2023

Do góry
Grzmi i wieje.

Już leje.

Koniec.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies