Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:05, 29 wrz 2020

Do góry
Śliwa wiśniowa jest wdzięcznym drzewem, jeden z moich pierwszych ulubionych, które zaczęłam projektować w swoich "początkach". Długo trzyma liście, najdłużej chyba, wcześnie puszcza kwiaty wiosną, ma nasycony kolor, same zalety.
Obecnie w swoim nowym ogrodzie sadzę je także.

ŚLiwa wiśniowa - proponuję na pniu, wtedy pod koroną można coś jeszcze posadzić. Jako wielopniowy krzak nie polecam w tym konkretnym przypadku.
Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 12:27, 29 wrz 2020

Do góry
Najpierw pojedź i kup worek/próbkę. Ja w takim kompoście zbieranym z miasta to znajdowałam szczoteczki do zębów i szkło, zobacz najpierw zanim kupisz. Jak założyliśmy trawnik to potem na kolanach przez tydzień wybieraliśmy szkła Ale to była W-wa, nie wiem skąd twój będzie i jak wygląda.
Chwasty w trawniku 11:29, 29 wrz 2020

Do góry
Musisz utrafić, żeby zaraz nie spadł deszcz. Uważaj na brzegu, bo dwuliścienne są także byliny, zasłoń je folią/kartonem żeby nie prysnęło niechcący. Herbicyd w rękach amatora może zniszczyć rośliny.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 11:27, 29 wrz 2020

Do góry
Masz za dużo tych fal i musisz dlatego głębiej wjeżdżać w korę, moim zdaniem należy to uprościć, bo za dużo tego dobrego.
Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 11:25, 29 wrz 2020

Do góry
Możesz, oczywiście każda ściółka dobra, mam na myśli tylko to, że w moim kompoście potem rosną miliony chwastów, że pielenie kosztuje potem majątek, ale jeśli kompost jest parowany to niszczy się przy tym nasiona chwastów i może będzie "czysty".

Swój kompost daję w dołki do sadzenia a ściółkuję żywopłoty skoszoną trawą a rabaty sypię mączkę bazaltową i na to próchnicę z worków.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:06, 29 wrz 2020

Do góry
Tuje przesadzone są trochę niechlujnie, każda w swoją stronę i jest przerwa, co nie wygląda z klasą...warto by to poprawić. Bo jak tak krzywo będzie, to co byś nie zrobiła, będziesz na to patrzeć i będzie denerwować. Mnie denerwuje i bym zaraz się chciała wyprowadzać stąd, albo wywalać wszystko i sadzić od nowa. Ale to ja...z tobą może być inaczej.

Możesz posadzić tzw. palmety, czyli płaskie drzewa na pniu wysokim, pod nimi np. hortensje.

Inna opcja śliwy wiśniowe 'Nigra' - a pod nimi dowolne wysokie krzewy albo ekran z cisa formowanego. Tylko do krzywych tui to będzie kiepsko wyglądać, dosadź te tuje i jakoś poprostuj.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:56, 29 wrz 2020

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Danusiu gdzie kupiłaś sumaka Tiger Eyes?

U Szmitów, jak byłam u Przemka z wizytą, to miał u siebie, potem pojechaliśmy do szkółki i każdy nakupił co tylko chciał A ja wpadłam na pomysł, żeby lewą rabatę zrobić "limonkową" mam słabość do limonki, po "bukszpanowym" mi zostało
Słynna Heuchera "Citronella" - zdobyła uznanie i popularność.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:55, 29 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Czuję, że to nowe powstające miejsce będzie moim ulubionym obok tego miejsca ze stawem

Witek już ogłosił to miejsce swoim ulubionym... a jeszcze jak wsadzę tam rośliny to będzie chyba tam siedział na kawie... Muszę ławki lecieć zakupić wygodne
Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 10:53, 29 wrz 2020

Do góry
Możesz dokładnie odwrócić i potem pociachać szpadlem, kopiąc doły pod grab przysypiesz darń ziemią wydobytą z dołków a darń dodatkowo użyźni podłoże, możesz nawet dawać w dołek jakieś małe kawałki darni.

Potem cały pas wyściółkuj korą sosnową przekompostowaną.
Nie kładź agrowłókniny, to pomyłka ogrodnicza i duży błąd. Szkodzi roślinom i glebie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:53, 29 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dostałam skrzydeł, dzięki Wam za wsparcie
Na limonkowej posadziłam klony polne a na hortensjowej klony ginnala.
Odnośnie sumaka, posadziłam żółtego za radą Przemka od biżuterii rdzawej.
Mówił mi, że on zdecydowanie mało puszcza odrostów, a jak będzie kłopotliwy to usunę. Liście ma zjawiskowe. To odmiana 'Tiger Eyes'. Osiąga ok. 2 m i nie przypala go słońce.

Danusiu gdzie kupiłaś sumaka Tiger Eyes?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:10, 28 wrz 2020

Do góry
Brix0n napisał(a)
Mam pytanie. Na wiosnę będę chciał zagescic trawnik. Wygląda całkiem ładnie ale jest trochę placków i wpadłem na pewien pomysł. Warunkiem jest w czasie wysiewu nasion przemoczona ziemia. Gdy ziemia będzie bardzo mokra rozsialbym z 2-3 kg nasion na całej powierzchni trawnika i przywalcowal. Czy trawa wzejdzie ? Chodzi o to że w większości miejsc nie ma jak wzruszyć ziemi a chciałbym by trawnik był gestszy.Dlatego rozsialbym nasiona na mokra ziemię i przywalcowal. Wiem że aeracja zagęszcza trawę ale mój trawnik narazie na to za młody jest. Proszę o poradę.

Rozsiej nasiona i posyp ziemią, nie wałuj. Bo się wszystko przyklei do wału.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:09, 28 wrz 2020

Do góry
Visterio napisał(a)

OK, msm jeszcze jedno pytanie. Czy dosiewki koniecznie muszą być wykonane tym samym gatunkiem ziaren? Rzecz w tym, że zużyłem już całe opakowanie i w zasadzie mam jeszcze w zanadrzu Barenburga RPR, który został z poprzedniego wysiewu. Jego skład jest inny, ale czy to ma aż takie znaczenie?
Skład:
wiechlina łąkowa 10%
kostrzewa kępowa 20%
życica trwała RPR 60%
kostrzewa czerwona 10%

Dosiewaj.
Kamienny blat do ogrodu 23:08, 28 wrz 2020

Do góry
Granit.
Chwasty w trawniku 23:06, 28 wrz 2020

Do góry
robertino napisał(a)
Witam,

czytam forum i stosuję się do rad. Na nowozałożony trawnik (04/2020, około 700m2) nie sypnąłem jeszcze żadnej chemii mimo, że miałem miliard chwastów. Cenna rada "koszenie, koszenie koszenie" pomogła + nauczyłem się cierpliwości

Jak karmiłem za lata nawozem z azotem to wyglądała jak wembley. Ale przyszła jesień i trawa wygląda już ciut słabiej bez azotu, a w zamian pełno koniczyny. Przed skoszeniem wygląda to już słabo - zdjęcie.

Mam wrażenie, że zaraz zamiast trawy bedzie sama koniczyna. Koszę ale nie ma poprawy.

Mamy prawie pażdziernik, co robić? Poproszę o pomoc.

Chwastox i będzie po sprawie, koniczyna zniknie szybko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:04, 28 wrz 2020

Do góry
To dobra wiadomość. Przyda się taka "koronka" na limonkowej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:59, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mówił mi, że on zdecydowanie mało puszcza odrostów, a jak będzie kłopotliwy to usunę. Liście ma zjawiskowe. To odmiana 'Tiger Eyes'. Osiąga ok. 2 m i nie przypala go słońce.

Tak Danusiu , potwierdzone info ma go moja znajoma i faktycznie nie puszcza odrostów ,rośnie w pełnym słońcu i jest piękny również świetnie sobie radzi posadzony w donicy .
Ogród z wilkiem zamkn. 22:57, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla ogrodnika najważniejsze jest kolejne miejsce do sadzenia. Cieszę się razem z tobą Wiem jaka to radość móc kupować kolejne rośliny. Widok na góry...ehhh, nie mam takiego

Danusiu
nawet nie wiesz ,jak cieszy mnie ten nowy kawałek wiem ,że to i tak niewiele patrząc na Twój ogród ,czy wielkie ogrody dziewczyn .....
ale i tak jestem szczęśliwa ,że mam jeszcze miejsce na nowe chciejstwa
powolutku doprowadzę go do względnego ładu
mój dzisiejszy mikro kroczek do przodu teraz niestety przez kilka dni przerwa ,ale w sobotę zamierzam działać dalej

buziaki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:52, 28 wrz 2020

Do góry
To pewnie ten.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:48, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dostałam skrzydeł, dzięki Wam za wsparcie
Na limonkowej posadziłam klony polne a na hortensjowej klony ginnala.
Odnośnie sumaka, posadziłam żółtego za radą Przemka od biżuterii rdzawej.

Ciekawe czy to nie taki sam jak od Kondzia przywiozłam rok temu. Trzy podejścia z sadzeniem robiłam bo się nie chciał przyjmować, ale wreszcie jest i rośnie Kondzio też mówił, że ten się mniej rozłazi od pospolitego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies