Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:37, 07 kwi 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)

Jakie piękne połączenie... Bardzo mi się podoba.
Buziaki poświąteczne wysyłam, miłego dnia

W rajskim takie miałam kalina Roseum i powojnik Cecile buziolki i miłego dnia
Ogród w cieniu drzew 18:31, 06 kwi 2015

Do góry
Kwitnące krzewy w moim ogrodzie.

Dereń jadalny:

Kwitnąca jeszcze kalina wonna:
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:36, 06 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wysoki żywopłot będący litą ścianą na całej szerokości, którą widać z tego zdjęcia.
Jakieś pojedyncze krzaczki, których nie widać nie mają żadnego znaczenia dla tła i go nie stanowią.

Bardzo podobają mi się cisy. W szkółce w moich okolicach napewno dostępne są cisy Wojtek, bo takie ostatnio kupowałam, ale może są tez inne. Czy to dobry pomysł na żywopłot w tym miejscu?
Na zdjęciu na pomarańczowo zaznaczyłam gdzie rośnie kalina koralowa. Mogłabym przesadzić ja trochę dalej od płotu, a za nią posadzić szpalerem cisów. Rosną tam tez maliny z których cieżko byłoby mi zrezygnować. Ale mogłabym cześć wykopać.

Rozważam tez całkowitą demolkę i posadzenie na cypelku 2-3 brzóz doorenbos. Nie jestem tylko pewna czy nie jest tam za mało miejsca. Brzozy polaczylabym z trawami, wrzosami itp.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:39, 06 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pójść w kierunku stworzenie zielonej ściany wysłaniającej te domy za płotem i płotu.
Rabata nie ma tła.

Danusia dziękuję za cenną uwagę. Niby oczywiste, ale trudno było mi dostrzec w czym tkwi główny problem. Latem tło tworzą maliny, a obok rośnie Kalina koralowa, która jest niewielka i żadnego tła z niej nie ma...

Może mogę liczyć na jeszcze jakąś podpowiedź? Może jakieś drzewo iglaste? Wyższy żywopłot? Ale z czego?
Blisko szmaragdów mam jabłoń ozdobną, ale od malin do jabłoni tylko ta ńiewielka kalina.
Betonowy płot obsadzony jest bluszczem, ale rośnie powoli i nie bardzo chce trzymać sie płotu.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:27, 04 kwi 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Witaj Aniu , piękne wiosenne, cebulice uwielbiam, no i z jej rodzinki puszkinie również, mam niewielkie kępki, a dzisiaj spod śniegu oko cieszą.

Kalinę wonną mam w formie niskiego, gęstego krzewu nie jak u Ciebie wysokiego i tutaj pytanie - może wiesz jak to się ma co do odmian, w necie próbuję znaleźć, jest podany tylko gatunek Viburnum farreri. Pozdrawiam i mile spędzonych Świat życzę
.

Mariusz a Twój krzew kwitnie bo jest taka niska odmiana Nanum ale ona nie kwitnie i rośnie tylko do 0.50 cm, a tu masz link http://www.plantmar.pl/artykuly,1,41.html
a moja kalina to Charles Lamont, pozdrawiam całą Twoja rodzinkę i życzę spokojnych i zdrowych świąt
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:49, 02 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Moja też tyle i nadal nie kiełkuje, ale dostalam od Mariolki cudne duze sadzonki w dwóch kolorach więc sie nie przejmuje.Cudne zdjecie kaliny.

Ta kalina mi dziwnie rośnie ma kwiatki na samych szczytach i u dolu gęściej i nie wiem czy mogę ja trochę skrócić coby była bardziej dorodna w kwiaty
Wilcza Góra 18:23, 01 kwi 2015

Do góry
mira napisał(a)
ten bzyk znajomy ale na jakim kwiecie przysiadl nie wiem a chciałabym wiedzieć pozdrawiam

Mira, już spieszę z wyjaśnieniem....to kalina bodnantska 'Charles Lamont'
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:24, 31 mar 2015

Do góry
Cd.Sasanki dla Bogusi

psiząb

kalina Lamonta ma kwiatki na samych szczytach i w dole nie wim czy można ja przycinać trochę?

tawułki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:27, 31 mar 2015

Do góry
Witam wszystkich, tak pięknie doradzacie... więc ja również nieśmiało poproszę o rady.

Mam taką rabatkę - na użytek własny nazywam ją "cypelkiem". Powstała w myśl zasady, że nie może być widoczny od razu cały ogród wówczas wydaje się większy. A rabatka widoczna jest w drodze do drzwi wejściowych.
Nie wiem czy cel osiągnięty jednak rabatka dla mnie jest do zmiany, poprawy i w ogóle do wymyślenia od nowa.

Generalnie jest to miejsce słoneczne. Przy samym betonowym płocie są maliny (zasadzone jeszcze w czasie budowy) a obok nich, w głębi kalina. W środku "zadyma" czyli jako piętro wyższe wiśnia umbraculifera, a na dole migdałowiec, rododendron, trzy thuje które mają być docelowo max 1 m wysokości. Są też dwie kosodrzewiny, liliowce, hosty, żurawki, horti anabell. Wiem, za dużo gatunków...

No i przede wszystkim nie podoba mi się kształt. Może nie rabat co trawnika, ale właściwie to to samo .
To właśnie tu 15:50, 31 mar 2015

Do góry
Makasiu, dzisiaj za oknem pogoda niesprzyjająca pobudce.
Ale usłyszałam i jestem

Tamaryszku, tak to prawda. Ale gdy kwitnie, to naprawdę jest wspaniały.

Aganiu, jestem nieomal pewna, że miniona zima była dla nich łaskawa.

W ogrodzie przekwitły już przebiśniegi i ranniki

Wciąż kwitnie kalina

Wtóruje jej dereń jadalny

Cieszy też widok ciemierników

i nie tylko ich.

Rododendronowy ogród II. 14:05, 31 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Zobacz Bogdziu, prosiłaś o ten deszcz i prosiłaś i co teraz? U mnie szaro, buro, tyle do zrobienia w ogrodzie i święta za pasem a mnie chyba dopadła wiosenna chandra. Czuję niemoc w obliczu ogromu prac, które zostały jeszcze do zrobienia Nie wiesz może jaki system korzeniowy ma kalina sztywnolistna. Skoro lubi mieć wilgotno to pewnie raczej płytki i szeroki. Dobrze kombinuję? Mam ścianę do zrobienia, nie chcę żeby przy okazji remontu ucierpiała więc chodzę koło niej i chodzę i chyba muszę to zrobić. Ty takie gigantyczne różaneczniki przesadzałaś i się udało to może i ja mam szansę.
Gdzie ty masz miejsce na tyle piwonii? Jeszcze trochę a będziesz musiała usunąć jakiegoś różanecznika żeby zrobić miejsce

W Twoim wieku chandry nie masz prawa miec bo i z jakiego powodu? Zmian pogody jeszcze nie odczuwasz, paskudne choroby nie zdążyły sie przyplątac. Życ jak królowa a nie marudzic bo lanie spuszczę.
Nie wiem jak ma system korzeniowy ale na pewno dobrze kombinujesz.Przesadzaj , im wcześniej tym lepiej albo zawiń w włókninę jak przyjdą do pracy , poobwiazuj i powiedz ze nie zapłacisz jak ja zniszcza. To dziala jak o kasie sie mówi.Miejsca na piwonie chocby jedną nie mam ale troszke trawnika sie ukradnie...
Rododendronowy ogród II. 10:18, 31 mar 2015

Do góry
Zobacz Bogdziu, prosiłaś o ten deszcz i prosiłaś i co teraz? U mnie szaro, buro, tyle do zrobienia w ogrodzie i święta za pasem a mnie chyba dopadła wiosenna chandra. Czuję niemoc w obliczu ogromu prac, które zostały jeszcze do zrobienia Nie wiesz może jaki system korzeniowy ma kalina sztywnolistna. Skoro lubi mieć wilgotno to pewnie raczej płytki i szeroki. Dobrze kombinuję? Mam ścianę do zrobienia, nie chcę żeby przy okazji remontu ucierpiała więc chodzę koło niej i chodzę i chyba muszę to zrobić. Ty takie gigantyczne różaneczniki przesadzałaś i się udało to może i ja mam szansę.
Gdzie ty masz miejsce na tyle piwonii? Jeszcze trochę a będziesz musiała usunąć jakiegoś różanecznika żeby zrobić miejsce
Znowu na wsi 20:53, 29 mar 2015

Do góry
Ranniki może nie na hektary, podobnie jak krokusy, ale za to kalina wspaniała i na pewno pachnąca.
Hortensję posadzisz do ogrodu?
Przyjazny ogród 15:08, 29 mar 2015

Do góry
Kalina wonna Viburnum farreri, bardzo niska, pięknie pachnąca, ale niestety u mnie słabo kwitnącą.

Pigwowiec japoński

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 11:05, 28 mar 2015

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
To już takie różowe drzewka w naszej okolicy są? Pozdrawiam

To kalina Beatko, kwitnie nawet zimą.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 11:04, 28 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Witaj Sonko, przyszłam podziękować za dobre rady na temat cyprysika lawsona Golden Wonder i przy okazji dowiedziałam się parę rzeczy o pomidorach.
Piękna wiosna już u Ciebie

To kalina Beatko, kwitnie nawet zimą.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:45, 27 mar 2015

Do góry
Zbysiu...a po tych 2 dniach kropienia idzie jak burza bo ciepło jest

Ewa77....jak polatałam po watkach, to juz wszędzie ta wiosna jest, ale sucho chyba tez wszędzie, deszcz potrzebny

Mysza...moje siane 2 lata temu, na drugi rok dopiero kwitną, mam ich wszędzie od groma, zajmują bardzo dużo miejsca, no ale w sezonie, jak kwitną, jest czadowo
część będę gdzieś przenosic, ale nie wiem gdzie...ciasno i gęsto na rabatach, choć teraz tego nie widać

Gosia...oj narobiliście się! a może, gdzies jakąś cegłę wytrzaśniesz, nawet starą i zrobicie kawałek muru?

iwonaal....Iwonko, czytałam, zapisałam

Bogdzia...na żywo, jak byś zobaczyła, to szok, część przeniosę, bo mi zagłuszy inne rośliny, wśród rh pełno ich też, fajny widok będzie
już takich widoków nie mogę sie doczekać

eda....i nadal pada i się cieszę, bo już bardziej kolorowo, ciepło też

midownik Blue Royal juz mi wschodzi, sliczny jest

polinka....jak się patrzy teraz, pustawo, jak się cofnie do fot, to az się nie chce wierzyć, ze znowu tak będzie

Aniu....sama bałam się cisy ciąc, zawsze skręcam w krzywizny, co widac u mnie po kantach

kalina i tamaryszek
Ogródek nad jeziorem 07:21, 27 mar 2015

Do góry
posadziłam jałowiec na pniu, taki mam nadzieję da się okiełznać bo zwykły nieszczepiony rośnie jak szalony muszę go często ciachać..

i kalina też na pniu, ma dwa pąki piękne nie bardzo ją widać ma małe listki jeszcze..

Znowu na wsi 20:10, 26 mar 2015

Do góry
Ta akurat ujdzie, niekształtna jest kalina angielska. Zdjęcia nie mam. Ale zrobię
Znowu na wsi 19:22, 26 mar 2015

Do góry
Jolu, wiosnę obejrzałam, kalina jest piękna (jaka znowu niekształtna?). Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies