Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 00:10, 24 maj 2015

Milka napisał(a)
Oj muszę się wybrać ponownie, poszukać inspiracji, a w głównej roli u mnie znowu azalie i klony Mira, spisze nazwy moich azali i podam ci, ostatnie 2 nabytki wstawiłam foty u mnie
I jeszcze, czy wąchałaś te duże zółte azlie, pachną?

Irenko, tam warto się wybrać bo to sympatyczne miejsce, ja bym chciała jesienią jeszcze zobaczyć ten ogród.
Nie wiem o jakie chodzi azalie te w japońskim? pewnie że wachałam i z daleka i bliska to pontyjskie ale nie wiem czy o te Ci chodzi

muszę u Ciebie te nabytki zobaczyć

u mnie będzie nowość.... malwa, ma być czarna, dostałam od Doroty nasionka, i mam 2 spore kępki i będzie w tym roku kwitnąć, co prawda nie zamierzałam mieć malwy ale zobaczymy jak będzie się miała - i cieszę się że zakwitnie

mira 00:14, 24 maj 2015

Sylwia, Renia, Bogdzia, Gabrysia - dziękuję, kupiłam już preparat który mi Renia poleciła ale nie ma jak prysnąć, dodam że to aspirynka w donicy więc pewnie osłabiona, muszę ją tez zasilić, od środy ma przestać padać

teraz czas orlików i coś ich mam mało - gdzieś się zapodziały

mira 00:23, 24 maj 2015

kasiek napisał(a)
Ach jak ja lubię te Twoje klimaty - paprocie, hotrnsje niezaponminajki, taka cudowna kraina i zdecydowanie moje klimaty

Kasiu nasze klimaty spójne, ogrody różne ale lubimy to samo, szkoda, że to tak mocno sezonowe

tego kuklika pokazywałam już wiele razy ale on taki lesny jest

mira 00:33, 24 maj 2015

Tamaryszek napisał(a)
Cześć Mira! Azalia, którą kupiłaś, Cannon's Double, ma cudowne kwiaty, będziesz zadowolona. Pastelowe, wielobarwne, subtelne. Dla mnie (nie wiem dlaczego)są jabłkowe.
A hortensja pnąca rośnie tak szeroko. Mam wieloletnie i także mają taki pokrój. Mimo, że trochę je przycinam. Podobno przywarka jest trochę bardziej płaska, ale nie wiem, moja jest jeszcze młoda.
Może kiedyś trafię w okolicę Wrocławia i odwiedzę ten piękny ogród japoński.
Chcę zapytać o mini oczko w balii - czy coś w nim rośnie? Coś oczyszczającego wodę? Nie wymieniasz wody? Też bym chciała coś takiego wśród roślin.

Witaj!

dzisiaj/ o wczoraj/ wreszcie posadzona ta azalia, patrzyłam czy jabłkowa, no może coś w tym jest w każdym razie urocza więc powędrowała do przedogródka.
Przywarka mi się podoba ponoć wolno rośnie, miałam już kilka razy na nią ochotę.

Z balią było tak, chciałam mieć wodę w ogrodzie no i nalałam, stale ją wymieniałam bo wiedziałam,, że się nie utrzyma w miarę czysta. Wymiana polegała na tym że podbierałam konewką do podlewania jak było mi po drodze do doniczek. Za to stale obrywałam od M bo musiał z węża dolać no i chodziło mu słusznie o środowisko wodne.
Ja to miałam gdzieś bo i tak na wiosnę była balia czyszczona woda od nowa nalana / bez wyciągania z ziemi/.
Ale zmądrzałam i uwierzyłam, że tam może być życie. Kupiłam moczarkę,i inne wodne małe rośliny no i mam tam żaby i kręcą się owady i ustawiłam nad lustrem wody patyczki aby owady miały jak się napić. Nie wymieniam po zimie ! i się ustabilizowała i jest w miarę czysta.

no może jabłkowa

agatanowa 00:35, 24 maj 2015

mira napisał(a)
czy ktoś wie co dolega moim różą

mira, odwróć listki do góry, a zobaczysz tam maleńkie zółte,białawe robaczki; liście robią się marmurkowe
trzeba opryskać na robaka, to ponoć skoczek różany (konicznie opryskać od dołu)
mira 00:38, 24 maj 2015

EPODLAS napisał(a)
Miro ta kalina cudna. A u mnie kalina Śnieżna kula oblepiona kwiatami. Jakoś mszycy na razie nie było. Ale wiem że kaliny kochają te robale.

Jakoś radzi sobie moja, nie pryskam za wiele, raz na razie dostała jak pryskałam głupia trzmielinę którą żadne stada biedronek nie obrobią więc moja trzmielina wyleci gdzieś - a tak ją lubię
będzie miejsce na nowe - to dekalog - a to nowe to chyba róże miniaturki z trawami bo rabata przed domem

wstawiać zdjęcia pod Twoim postem to strach

mira 00:41, 24 maj 2015

agatanowa napisał(a)

mira, odwróć listki do góry, a zobaczysz tam maleńkie zółte,białawe robaczki; liście robią się marmurkowe
trzeba opryskać na robaka, to ponoć skoczek różany (konicznie opryskać od dołu)

Bardzo Ci dziękuję za diagnozę, już kilka osób tez tak okresliło preparat jest a stosownej pogody nie ma, pierwszy raz mi się taki skoczek przytrafił
mira 00:43, 24 maj 2015

Dzidka napisał(a)
Miro, dawno nie byłam u Ciebie.
Ale dzisiaj nadrobiłam zaległości.
Rozczulił mnie bukiet bzów, pooglądałam rabatki i przypomniałam sobie wizytę w Ogrodzie Japońskim.
Kiedyś usilnie poszukiwałam biało kwitnącej o drobnych kwiatach, i pachnącej azali. Pokaż proszę zbliżenie kwiatów swojej.

Dzisiaj nadrobiłam zaległości u siebie, jutro zrobię stosowne fotki
cieszy mnie że bukiet się spodobał.

pozdrawiam
mira 00:47, 24 maj 2015

Miłego odpoczynku w majowych ogrodach życzę

agatanowa 00:52, 24 maj 2015

mira napisał(a)

Bardzo Ci dziękuję za diagnozę, już kilka osób tez tak okresliło preparat jest a stosownej pogody nie ma, pierwszy raz mi się taki skoczek przytrafił

niestety ja też miałam, spryskałam Karatem, u mnie rok do roku są (a mam róże zaledwie od 2 lat)
tyle ze w ubiegłym roku doczytałam się, że to nie skoczek (bo moje nie skaczą, może zbyt opasione), ale już nie pamiętam co to niby miało być; w każdym razie liście wyglądają dokładnie tak jak moje, a Karate + bioczos + parafina dają sobie radę
za to obecnie mam nowy atak mszyc (uwielbiają comte de chambord i jasminę), "skoczka" - czy co to tam jest - jest już mniej
aaaa...mam jeszcze nimułkę i pewnie bruzdownica też będzie, bo w ubiegłym roku była
powodzenia z różami i innymi