Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 06:51, 24 sty 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Ja lubię twoje czerwone róże. Piękne są.

Jolu, tyle razy juz myslalam o ich przesadzeniu... Ale nie wymyslilam jeszcze innego godnego miejsca. Czerwień mocna, to fakt. Żadne jednak później kupione roze nie byly tak zdrowe w ciągu sezonu, jak te.
Pachną delikatnie, miodowo. Na jednej gałązce naliczyłam 16 kwiatków wychodzacych z jednej rozety.
Zostają więc kolejny sezon przy tarasie. podoba mi się ich polączenie z czosnkami główkowatymi, potem werbeną, hortensjami i jeżówkami Do tego stipa, a w tle berberysy
Wszystkiego po trochu 21:53, 23 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jestem Mirko pod wrażeniem umiejętności obserwacyjnych. Mam te storczyki, do dziś nie miałam pojęcia o sposobie ich traktowania.
Dziękuję

Iwonko, ja długie wieczory spędziłam na szukaniu wiadomości o storczykach, nie tylko o dendrobiach bo kupuję także inne przecenione i do odratowania
Ogródek Iwony II 20:21, 23 sty 2017

Do góry
Anetko, nie każdy lubi taką czerwień. Ale przyznam,że mogę im dać medal za zdrowotność, piękne, zdrowe, ciemnozielone liście i fakt, ze kwitną od czerwca do mrozów.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:16, 23 sty 2017

Do góry
Ha, ha, o myszkach wspomnienia wróciły
Swojego czasu, krótko po przeprowadzce do nowego domu mieliśmy otwarty taras, kiedy za płotem kombajn zboże zbierał. Oooo, to nierozważne bardzo było. Przywędrowała chyba całe wataha myszy do domu. Siedzę sobie na sofie, a pod nogami sruuu, coś przebiegło sobie. Byłam wtedy w zaawansowanej ciąży, więc zbyt szybko nie byłam w stanie poderwać się z miejsca. Najlepsze, że przeleciało pod sofę, ale nie wyleciało. Mówię do e-Ma, żeby zobaczył co to, a on z moją mamą {pamiętam, jak dziś) śmiali się, że nie piłam, a białe myszki mam w oczach. Gdy tak się upierałam, M nie miał wyjścia, odsunął sofę i nic. Dopiero, jak zaglądnął do środka skrzyni na pościel, naszym oczom pokazała się cała rodzinka maleńkich stworzeń.
Najlepsze było to, ze dzieci zobaczyły i chciały hodować w słoju małe myszki. I jak miałam wytłumaczyć, że to nasz wróg? Myszki dostały trocin, mleczka i po trzech dniach ku naszej uciesze zdechły. Te dorosłe zwiały, więc M za kota robił i polował na myszy, a ja omal nie urodziłam ze śmiechu
Od tamtej pory pamiętam: żniwa = zamknięte drzwi i okna
Ogródek Iwony II 19:57, 23 sty 2017

Do góry
Róże mają kolce. Ktoś pisał, że sobie kurtkę pohaczył przy okrywaniu, ręce poranił ...
Przy pojedynczych okazach nie jest problemem okryć, ale jak weszłam w 12 róż Montana, by wypielić i zakopczykować w grudniu, to cieszyłam się, ze mam na sobie byle jakie spodnie i kurtkę, a ręce bez rękawic nie miałyby szans być całe. Niestety róże bardzo kłują

I zastanawiałam się, kto mnie namówił ( chyba tylko na siebie mogę psioczyć ), by posadzić dwa rzędy róż po 6 sztuk? Pięknie to wygląda, ale sprawia problem przy pieleniu

Taka ilość jednakowych róż sprawia, ze odnosi się wrażenie, ze kwitną cały sezon. Zawsze są jakieś kwiaty

aż do mrozów
Ogród Mirelli 18:49, 23 sty 2017

Do góry
Super dodatki dobralaś do wianków. Bardzo fajnie wyszło Mirelko
Wszystkiego po trochu 14:47, 23 sty 2017

Do góry
Jestem Mirko pod wrażeniem umiejętności obserwacyjnych. Mam te storczyki, do dziś nie miałam pojęcia o sposobie ich traktowania.
Dziękuję
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:50, 23 sty 2017

Do góry
8 dni twój przegląd roku w otwartej karcie wisial na telefonie i czekal, jak pyszny deser. Siedzę teraz w pociągu, czytam i się delektuję smaczkami w twoim ogrodzie. Wprawdzie za malo fotek dla mnie. No cóż. Zjadlabym jeszcze jeden deser.
Drzewo na srodku trawnika u siostry mnie jednak zabiło
Chyba pora, by siostrę sobie wychowac. Mam nadzieję, że się stara byc dobrą siostrą i też czerpiesz pewne korzysci ?
Zamów sobie pyszny obiad chociaż

Łuki, tak swoją drogą chyba nie doceniasz swoich zdolnosci
Mme Boll 18:25, 22 sty 2017

Do góry
Kupowałam Mme Boll i Comte jako dwie różne róże. Nie widzę żadnej roznicy w kwiatach. Na fotkach nie umiem ich rozpoznać. Zatem Ewo gotowa jestem się zgodzić, ze to ta sama róża pod roznymi nazwami. Ale to mlodziaki. W nowym sezonie będę je obserwować
Ogródek Iwony II 16:59, 22 sty 2017

Do góry
I wiecie co dziewczyny?
Kilka róż tych samych daje bezpieczne zestawienie
Szpaler jednakowych róż jest ok.
I głowa nie boli przy doborach barw, hi, hi
Ogródek Iwony II 16:54, 22 sty 2017

Do góry
Bo chyba chodzi o kontrast. Oko lepiej odbiera kontrasty, niż zbliżoną tonację barw

Ania, pamiętasz, jak pisałam, że nie mogę wydobyć na zdjęciach prawdziwej barwy Munstead Wood?
Na dodatek za każdym kwitnieniem kwiat miał inną barwę. O każdej porze dnia też. I zależało jeszcze od ilości słońca.
I jak tu dobrać kolory?
Ogród z rzeźbą 16:12, 22 sty 2017

Do góry
I dobrze.
Wyobrażasz sobie dokończony ogród, w którym niczego nie możesz zmieniać?
Ogród z rzeźbą 16:10, 22 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Super prezenty

Aniu, LI słodkie. Mysle, ze jednak do MW będzie pasować. Sprawdzę inne z twojego opisu
Molinia Variegata rosnie przed, czyza rożyczkami?

Molinia rośnie przed LI, ale w tym roku oczywiście wszystko zmieni swoje miejsce. Nie ma letko, kiedy kreatywność działa.
Ogród z rzeźbą 16:02, 22 sty 2017

Do góry
Super prezenty

Aniu, LI słodkie. Mysle, ze jednak do MW będzie pasować. Sprawdzę inne z twojego opisu
Molinia Variegata rosnie przed, czyza rożyczkami?
Ogródek Iwony II 15:54, 22 sty 2017

Do góry
Jak czytam dywagacje rożane, to głowa zaczyna mnie boleć.
Chyba dlugo jeszcze będę pracować nad kolorystyką rabaty rozano - bylinowej. Niedaleko rosną monardy ( pysznoglowki ) Łukasza. To tez musi pasować.

Aniu, widzialam u Ciebie zestawienie MW z LI. Dla mnie pasuje. Ale to zdjęcia. Muszę przekonac się na zywo.
Po tym, co Ewa Lomianka napisała o M Boll, nie wiem, czy jej w przyszlosci miejscowki nie zmienię. Zobaczę, co ten rok przyniesie
Ogródek Iwony II 15:47, 22 sty 2017

Do góry
Piękne, Jolu, piękne

Ten zdrowy rozsądek e-Musiów jest potrzebny. Inaczej nakręcałybyśmy się na nowe roślinki
Kazda z nas ma inny budżet, inne możliwości, więc dobrze, jak druga polowa czuwa
Ja mam niedlugo urodzinki, to sobie urodzinowy prezent zrobię. Ale za dużo zamawiać nie chcę. W tym roku trawki pragnę uzupełnić
...uDany ogród 12:39, 22 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Dana. Masz cudny ogród. Klimatyczny. Piękny teren z wodą i mostkiem. Robisz piękne zdjęcia. Fajnie, ze zostawiasz swój slad na forum

Witam i bardzo dziękuję za miły komentarz
Aż mi skrzydła rosną jak czytam takie wpisy .
Jesteście kochane!

Dla Ciebie moje kaliny ukochane

Onondaga

...uDany ogród 12:09, 22 sty 2017

Do góry
Witaj Dana. Masz cudny ogród. Klimatyczny. Piękny teren z wodą i mostkiem. Robisz piękne zdjęcia. Fajnie, ze zostawiasz swój slad na forum
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies