Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

tulucy 22:41, 23 sty 2017

Dlatego do większości moich róż mam dojście z obu stron rabaty a tam, gdzie nie mam, to płytka rabata.

Kopczykowanie trochę zajmuje, ciekawe, jak mi pójdzie przycinanie
MirellaB 06:14, 24 sty 2017

Iwonka piękne kolory Tęsknię za takimi widokami
Cieszę się, że odkurzacz ogrodowy kupiłam i nie będę musiała liści ręcznie wybierać z kamyczków spod róż. Poranione ręce, pochaczone ubrania to wszystko przechodziłam, ale prawie oko straciłam podczas pielenia i od tego czasu zawsze do prac przy różach zakładam okulary.

Iwonka moja jedna Annabell zrównana z ziemią. Czy jest szansa, że gdzieś wypuści pędy? Czy raczej myśleć o wymianie na nową. Na szczęście to nie Strong Incrediball Annabell w przedogródku. Ale i tak mi jej szkoda. Posadzona w zeszłym roku mała, a już ładnie kwitła.

Iwk4 06:51, 24 sty 2017

Joku napisał(a)
Ja lubię twoje czerwone róże. Piękne są.

Jolu, tyle razy juz myslalam o ich przesadzeniu... Ale nie wymyslilam jeszcze innego godnego miejsca. Czerwień mocna, to fakt. Żadne jednak później kupione roze nie byly tak zdrowe w ciągu sezonu, jak te.
Pachną delikatnie, miodowo. Na jednej gałązce naliczyłam 16 kwiatków wychodzacych z jednej rozety.
Zostają więc kolejny sezon przy tarasie. podoba mi się ich polączenie z czosnkami główkowatymi, potem werbeną, hortensjami i jeżówkami Do tego stipa, a w tle berberysy
Iwk4 07:09, 24 sty 2017

MonikA napisał(a)
Piękne, ja bardzo lubię czerwień, ale tak ostra teraz mi nie będzie pasować. Swego czasu miałam czerwień i żółć w ogrodzie, głównie, teraz już ani jednych ani drugich.

Iwonko co to za odmiana? teściowej bym może sprawiła, ona kocha róże. Ale często jej chorują, nie takie odmiany kupuje czy co.

Moni, czerwony i zołty, to bardzo energetyczne kolory. Dwa sezony temu zobaczyłam inspirację Danusi na ognistą rabatę.
http://pin.it/1PP5g8z
Zapragnęłam taką stworzyć.
Dostałam od dziewczyn trochę roślinek pasujących. Miałam też dalie czerwone i bulwy kanny. Zachwycałam się trytomami od Małej Mi...
Rok 2015 - rabaty w tym zestawieniu już nie ma ...

Jeden sezon się cieszyłam rabatą, a bulwy kanny i dali sobie w garażu pomarzły. Nie mam warunków na przechowywanie ...
Roże czerwone zauroczyły mnie w pobliskiej szkółce. Montana. Tam kupiliśmy.
asiak 10:41, 24 sty 2017

A ja tam uwielbiam czerwony kolor w ogrodzie Wszystkie kolory lubię
Iwonko, rabata z różami prześliczna
kasja83 11:11, 24 sty 2017

Iwk4 napisał(a)
Róże mają kolce. Ktoś pisał, że sobie kurtkę pohaczył przy okrywaniu, ręce poranił ...
Przy pojedynczych okazach nie jest problemem okryć, ale jak weszłam w 12 róż Montana, by wypielić i zakopczykować w grudniu, to cieszyłam się, ze mam na sobie byle jakie spodnie i kurtkę, a ręce bez rękawic nie miałyby szans być całe. Niestety róże bardzo kłują

I zastanawiałam się, kto mnie namówił ( chyba tylko na siebie mogę psioczyć ), by posadzić dwa rzędy róż po 6 sztuk? Pięknie to wygląda, ale sprawia problem przy pieleniu

Taka ilość jednakowych róż sprawia, ze odnosi się wrażenie, ze kwitną cały sezon. Zawsze są jakieś kwiaty

aż do mrozów

Iwonka,ale energetyczna bomba!!!Jak fotograficzny Red Bull-od samego patrzenia człowiek dostaje energii. Pięknie.
siakowa 20:08, 24 sty 2017

Ale sooooooczyscie ta czerwien z fioletem wyglada!!!
Iwk4 23:52, 24 sty 2017

tulucy napisał(a)

Kopczykowanie trochę zajmuje, ciekawe, jak mi pójdzie przycinanie

Łucjo, przycinanie idzie lepiej. Tylko musisz pamiętać, do jakiego typu róży podchodzisz
Jak ciąć róże ?
Przy okazji przycinania rozgarniam kopczyki. Ale to dopiero, jak zakwitną forsycje. Jeszcze jest trochę czasu
Iwk4 00:05, 25 sty 2017

MirellaB napisał(a)
Iwonka piękne kolory Tęsknię za takimi widokami
Cieszę się, że odkurzacz ogrodowy kupiłam i nie będę musiała liści ręcznie wybierać z kamyczków spod róż. Poranione ręce, pochaczone ubrania to wszystko przechodziłam, ale prawie oko straciłam podczas pielenia i od tego czasu zawsze do prac przy różach zakładam okulary.

Iwonka moja jedna Annabell zrównana z ziemią. Czy jest szansa, że gdzieś wypuści pędy? Czy raczej myśleć o wymianie na nową. Na szczęście to nie Strong Incrediball Annabell w przedogródku. Ale i tak mi jej szkoda. Posadzona w zeszłym roku mała, a już ładnie kwitła.

Odkurzacz dobra rzecz. Ja chyba też mam, a właściwie Zbyszek kupił sobie odkurzacz przemysłowy do warsztatu, który ma funkcję wydmuchiwania liści w ogrodzie. Wiosną go przetestuję

Mirelko, a co się stało z twoją hortensją?
U moich zauważyłam, że wiosną także wypuszczają młode przyrosty z ziemi.
Więc jest szansa, ze się odnowi
Iwk4 00:11, 25 sty 2017

Asiu, Kasiu i Kasiu - dziękuję
Dla Was mój ulubiony widok