Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Roztoczańskie klimaty 22:23, 10 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Rabaty do zmiany help
Frontowa przy wjeździe ...nie mogę na nią patrzeć
Cały tydzień się nad nią zastanawiałam i ...nic chciałabym by była reprezentacyjna a nie taki szajs
Tawuły robią wypad na skarpę gdzie zmarz mi suchodrzew reszta nie wiem co z nią poczynić kosodrzewiny mogłaby zostać ale nie musi pomocy
Głowa boli nic nie wymyśliłam
Z tylu jest żywopłot z tuji i dosadziłam z lewej graba ale jeszcze nie widać go

Zetka ta rabata wjazdowa jest długa ,wywalasz tawuły ,zostawiasz czerwone berberysy i kosodrzewinę,dodałabym żółte berberysy i powtórzyłabym tą samą sekwencje jeszcze raz
Zakątek z fioletową ławeczką 21:29, 10 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Tawuły wzdłuż chodnika Ciachać, czy zostawić do kwitnienia?

Donia, ślicznie jest wzdłuż tego chodnika.
Zakątek z fioletową ławeczką 15:35, 10 maj 2014

Do góry
Rabata ciągle w przebudowie. Azalia już zmieniła swoje miejsce zamieszkania, tawulec też. Dzisiaj przesadzę trzmieliny, bo i tak jakieś łyse się porobiły

W sumie wszystko poleci w inne miejsca, nie wiem czy zostawić tawuły? Myślałam dokupić odmianę little princes, ale nie wiem, czy ładnie się wybarwi, bo słoneczka tu jest mało.
Roztoczańskie klimaty 14:48, 10 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Grab fastigiata piękny to fakt ........a jak rozumiesz to rozrzucenie pod spodem berberys kulki bukszpanowe i trawy aha i kosodrzewiny jak to zmieszać żeby powstał bałagan ale taki .....elegancki .....

Nie ruszałabym kosdrzewiny i berberysow. Kule rozrzuciałbym w tym miejscu gdzie są tawuły. Masz świetne wyczucie estetyki to coś wykombinujesz . A do tego trawki, trawki, trawki.... Bordowe (wsadzane sezonowo rubrum) do berberysów i szaro niebieskie do kosdrzewin Byłoby miodzio i formalnie ale poczochrane. Ja tak lubię, takie uporządkowanie z potarganiem

Zakupiłam sobie rózowej jeżowki, będę kombinować z miskantami.... Ale chyba przedobrzyłam.. Bo mam tam juz miskanty i zawilce... Może wsadzić w rozplenice? Lecę posadzić purpurowe surfinie. W tym roku mówię basta białym... Nuden u mnie były... W tym roku idę na maksa w purpurę za radą Danusi
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:08, 10 maj 2014

Do góry
Rabaty za domem:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
żywopłot grabowy ładnie się przyjął, nie widać go, ale jest-tam pod siatką, posadziłam też 4 tawuły golden princess, i rosną tu też 4 hortensje magical candle, o reszcie - co tam posadzić jeszcze myślę..

Roztoczańskie klimaty 08:15, 10 maj 2014

Do góry
Mala Mi ma rację typując cię do Mai

Na repreznetacyjnej masz rację tawuły aut, bo zimą są łyse... Wiesz co Ci podpowiem na wysokie piętro drzewa ( z żelaznej listy Danusi, ja bym ci zaproponowała graba fastigatę strzyżonego w stożek lub umbraculiferę) w nogi kosdrzewiny, berbertys, kule bukszpanowe w rócnych rozmiarach, tak jakby balaganiarsko rozrzucone i trawy, dużo traw....

Do decyzji czy rabata bordowa czy liminkowa w zieleni lub szaro-niebieski (miskanty, trawy)
Roztoczańskie klimaty 06:49, 10 maj 2014

Do góry
Rabaty do zmiany help
Frontowa przy wjeździe ...nie mogę na nią patrzeć
Cały tydzień się nad nią zastanawiałam i ...nic chciałabym by była reprezentacyjna a nie taki szajs
Tawuły robią wypad na skarpę gdzie zmarz mi suchodrzew reszta nie wiem co z nią poczynić kosodrzewiny mogłaby zostać ale nie musi pomocy
Głowa boli nic nie wymyśliłam
Z tylu jest żywopłot z tuji i dosadziłam z lewej graba ale jeszcze nie widać go

Blaski i cienie nowego życia 18:06, 09 maj 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Spotkanie będzie super, takie miejsca i 2 dni można zwiedzać a irysek rzeczywiście ma wyjątkowy kolor:
Ula, ścinasz czyśćcom kwiatostany, czy pozwalasz kwitnąć, kiedy są ładniejsze wg ciebie?

cieszę się, ze hosta nie przyniosła wstydu

Irenko, nie ścięłam ale uczynię to jutro, bo mnie wkurzają takie wyrośnięte czyśćce
ale mogą się podobać takie jasno liliowe kwiatostany, jak kto woli.

Tak samo nie cierpię kwitnącej tawuły i jutro nożyce pójdą w ruch- ucinam wszystko jak leci
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:43, 09 maj 2014

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Według mnie co do małej rabatki to dosadzić po jednym cisie z każdej strony. Dałbym też 3 rozchodniki, a nie 2. Lepiej sadzić nieparzyście. Ale nie wiem czy zmieścisz,

Na długiej rabacie zamiast nieznanego iglaka dałbym po prostu kosodrzewinę. ciemna zieleń koło żółtej tui i żółtych tawuł. Tawuły bym dał też nieparzyście, czyli 3 sztuki. Żurawki są ok. Paska konwalnika nie trzeba. Już jest elegancko i dobrze .

Marcin89 napisał(a)
Jeszcze coś uściślę - tawuły w linii prostej przy tarasie. Można pociągnąć obwódkę z żółtych żurawek aż do nowej kosodrzewiny, jednak oddzielić żółte tawuły od żółtych żurawek czerwonymi. Tak samo jak z lewej strony. Wszystko się akurat zmieści w takim układzie.

bardzo dziękuję, masz rację z tą nieparzystą ilością, nie wiem dlaczego wolę liczby parzyste i przekłada się to na zakupy roślin- kupuję po dwie (na tarasie stoją 2 doniczki ze świerkami Conica a na parapecie z Osteospermum ), żurawki też kupiłam 10 i 12 sztuk
OK, czyli już wiem co i w jakich ilościach mam dokupić, podobają mi się Twoje sugestie, zastosuję się do nich i jak rabata będzie gotowa wrzucę zdjęcie z końcowym efektem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:59, 09 maj 2014

Do góry
To właśnie po bokach jest bardzo wąsko chyba? Musiała by się zmieścić kratka i roślina w takim paseczku. W tej szerszej części mogą rosnąć karłowe berberysy w dwóch kolorach czy też tawuły japońskie. Widział bym tam też lawendę . Ale wszystkie te gatunki są średnio wysokie. Brakuje czegoś wyżej - więc może co kawałek jakieś drzewko szczepione na pniu np. trzmielina.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:52, 09 maj 2014

Do góry
Właśnie o osłonie myślałam z boku tarasu, tam gdzie jest taki wąski kawałek, i jakieś pnącze, może róża itp Jeśli chodzi o przód tarasu to wg ciebie berberysy lub tawuły nie będą dobrym pomysłem? I jeszcze jedno pytanko Zastanawia mnie dlaczego nie można pogodzić rabaty z migdałkiem?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:31, 09 maj 2014

Do góry
Jeszcze coś uściślę - tawuły w linii prostej przy tarasie. Można pociągnąć obwódkę z żółtych żurawek aż do nowej kosodrzewiny, jednak oddzielić żółte tawuły od żółtych żurawek czerwonymi. Tak samo jak z lewej strony. Wszystko się akurat zmieści w takim układzie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:29, 09 maj 2014

Do góry
Według mnie co do małej rabatki to dosadzić po jednym cisie z każdej strony. Dałbym też 3 rozchodniki, a nie 2. Lepiej sadzić nieparzyście. Ale nie wiem czy zmieścisz,

Na długiej rabacie zamiast nieznanego iglaka dałbym po prostu kosodrzewinę. ciemna zieleń koło żółtej tui i żółtych tawuł. Tawuły bym dał też nieparzyście, czyli 3 sztuki. Żurawki są ok. Paska konwalnika nie trzeba. Już jest elegancko i dobrze .
Tawuła japońska - Spiraea japonica 09:07, 09 maj 2014

Do góry
Witam, bardzo proszę o waszą opinię czy z moimi tawułami jest wszystko w porządku. Jest to tawuła Golden Princess zakupiona na początku kwietnia. Zaczynam dopiero swoją przygodę z ogrodem i może niepotrzebnie przycięłam te tawuły po wsadzeniu (tak mi doradziła pani w szkółce). Gdy je kupiłam nie wyglądały zbyt atrakcyjnie, ale posłuchałam że to normalne że tak wygląda po zimie (mało listków i same brązowe pędy). Teraz wygląda zdecydowanie lepiej, ale jednak martwią mnie te wystające puste pędy.

Co o tym sądzicie? Jak oceniacie te tawuły?
Doświadczenia brak:( 20:45, 08 maj 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Nie sadź skalniakowych - nie dasz rady z pieleniem, a i wygląda mało reprezentacyjnie
To wjazd i moim zdaniem powinien wyglądać spektakularnie, a jednocześnie być mało pracochłonny. Skarpkę wyrównać, "wypłaszczyć" do kostki - po nasadzeniu roślin nie będzie widać spadku.
Zastanów się czy nie lepiej zapożyczyć widok zza płotu.... może wzdłuż twojego ogrodzenia posadzić szpaler berberysów kolumnowych np. jeśli zielonych to Elektra lub Maria (bardziej żółta), albo np pomarańczowo-czerwonych Orange Rocket, na jesieni wszystkie dają spektakularny ogniście czerwony efekt. Zimą bonusem są czerwone jagódki kontrastujące ze śniegiem (są przysmakiem ptaków)
Bliżej kostki można posadzić rząd kulek, np. tuje (te zimą będą cały czas zielone) lub tawuły, które chyba masz. Musisz pamiętać, że zimą będziecie odśnie
żać podjazd i gdzieś ten śnieg trzeba będzie zrzucać.

Masz niezłą kolekcję roślin i trudno będzie coś eleganckiego wykrzesać z tego misz-maszu (na pocieszenie dodam, że ja ten sam błąd zrobiłam i teraz systematycznie obdarowuję znajomych moim "nadplanem dobrobytu").

Ròżnica poziomu jest około 0,5 metra, więc tam gdzie jest wąsko nie da się spłaszczyć skarpy, ale tam gdzie szerzej na pewno tak zrobię. Najpierw zrobię porządek z ziemią, wyrównam i zobaczę jak wyjdzie. Myślałam o berberysach, muszę zobaczyć jak wyglądają te wszystkie odmiany, ogólnie chciałam tam zrobić biało-fioletową rabatę stąd lawendy i bergenie. Na pewno nie posadzę wysokich roślin, bo za płotem jest ładny widok.
Doświadczenia brak:( 08:47, 08 maj 2014

Do góry
justajusta napisał(a)
Tak sobie pomyślałam, że wkleję jeszcze zdjęcia rabaty, którą zamierzam się zająć w niedługim czasie. Rośliny opisałam wyżej (od 8 do 23)
Kostka położona niedawno, więc jest jeszcze na niej piach, żeby sie utwardziło.
Jak widać powstała mała skarpka, którą wzmocnię kamieniami, a pomiędzy wsadzę jakie rośliny skalniakowe, ale kwitnące na fioletowo lub biało. Jeszcze ten mur oporowy, najchętniej obsypałam go ziemią, żeby nie było go widać.

Nie sadź skalniakowych - nie dasz rady z pieleniem, a i wygląda mało reprezentacyjnie
To wjazd i moim zdaniem powinien wyglądać spektakularnie, a jednocześnie być mało pracochłonny. Skarpkę wyrównać, "wypłaszczyć" do kostki - po nasadzeniu roślin nie będzie widać spadku.
Zastanów się czy nie lepiej zapożyczyć widok zza płotu.... może wzdłuż twojego ogrodzenia posadzić szpaler berberysów kolumnowych np. jeśli zielonych to Elektra lub Maria (bardziej żółta), albo np pomarańczowo-czerwonych Orange Rocket, na jesieni wszystkie dają spektakularny ogniście czerwony efekt. Zimą bonusem są czerwone jagódki kontrastujące ze śniegiem (są przysmakiem ptaków)
Bliżej kostki można posadzić rząd kulek, np. tuje (te zimą będą cały czas zielone) lub tawuły, które chyba masz. Musisz pamiętać, że zimą będziecie odśnieżać podjazd i gdzieś ten śnieg trzeba będzie zrzucać.

Masz niezłą kolekcję roślin i trudno będzie coś eleganckiego wykrzesać z tego misz-maszu (na pocieszenie dodam, że ja ten sam błąd zrobiłam i teraz systematycznie obdarowuję znajomych moim "nadplanem dobrobytu").
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 19:19, 07 maj 2014

Do góry
Irenko, myślałam, myślałam i wymyśliłam. Mamy podobny tok myślowy . Będą tawuły, trawy, a na pniu ......jarzębina. Dziś wpadłam na ten pomysł, jadąc z pracy . Muszę teraz obszukać szkółki

A umówiłam się z Madzią na 9.00 w sobotę. Nie wiem jeszcze kto będzie
Tawuła japońska - Spiraea japonica 19:10, 07 maj 2014

Do góry
czy moge teraz obciąć w kulki tawuły?

czekam na podpowiedź i ewentualnie zabieram sie za cięcie jutro
Hirutkowy raj:)) 08:45, 07 maj 2014

Do góry
Krysiu dzieki za zdjecie papugi , fajna jest i klatka śliczna. Co do rh to sie przestraszyłam ze za nimi masz ładną rabate bo jak rh urosną to Ci ją zasłonią, nie bedzie jej widac, myślałaś o tym że tylko czybki wyzszych roslin bedą widoczne za 10 lat? A jesli chodzi o zasłonięcie to na razie bym posadziła tawuły zólte i czerwone (liscie) bo można je ciąc a potem i tak tego nie bedzie widac to je zabierzesz gdzie indziej Mogą byc też buksiki, lun byliny bo to tylko przejsciowo. Bluszczu bym nie sadziła choc pewnie dobry do tego celu ale mam we wsi jeden ogród w którym zarasta właścicielom wszystko i nie moga mu dac rady, wiec nie radzę.Miłego dnia.
Zakątek z fioletową ławeczką 22:44, 06 maj 2014

Do góry
Tawuły wzdłuż chodnika Ciachać, czy zostawić do kwitnienia?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies