Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:25, 16 kwi 2014

Do góry
Witam Mala Mi. Na początku jak tu wpadłam na ogrodowisko to miałam wielki zapał i chęci duże do zmiany ogrodu. Teraz trochę mi ręce opadają. Nie dlatego , żebym nie miała chęci i weny do roboty ale boję się , że wszystko co zrobię będzie nie takie jakie być powinno i zaraz znowu będę chciała zmieniać. Wasze ogrody są takie piękne i jak się naoglądam to i tak nie bardzo wiem co i jak mam robić. Chyba muszę bardzo małymi kroczkami stapać bo inaczej to zwariuję. A tak wiele chciałabym przerobić. Tylko też muszę się liczyć z tym , że będę miała sporo roślin do wyrzucenia ( chyba ) . Mam na przykład przy siatce z jednej strony od sąsiadów posadzone forsycje , tawuły na zmianę . I widzę , że to niezbyt dobry pomysł był . Tylko one mają już około 10 lat. A pomysł był niedobry dlatego, że forsycje ozdobne tylko gdy kwitną czyli bardzo krótko podobnie jak tawuła. , oprócz tego nie są zimozielone, i krzaki nie wyglądają atrakcyjnie. Mam taką chęć teraz na posadzenie szmaragdów a przed nimi szpaler hortensji a przed nią hosty. To jest od strony południowej więc jak urośnie szmaragd to będzie dawał cień hostom . Tak więc mam sporo różnych dylematów i nie jest mi z tym za dobrze. Ależ się rozpisałam strasznie i pewnie niezbyt składnie. Nie czytam i nie porawiam
Pokażę nasz ogród 11:10, 16 kwi 2014

Do góry
Witam przeglądałam już kilka razy Twój wątek i w końcu piszę widzę, że masz sporą ilość różaneczników, w tym roku u siebie wsadziłam 3 sztuki i mam jeszcze sporo miejsca, żeby zapewnić im towarzystwo, bardzo podoba mi się tawuła Goldflame, ogólnie lubie tawuły i podpowiedz mi proszę czy ich towarzystwo będzie dobrze pasowało do różaneczników?
Po prostu ogród:) 09:43, 16 kwi 2014

Do góry
Jedna kratka to 1 m.
Rabata nr 1 to pi razy drzwi ma jednak 25 m i myślę, że na 1.5 m. i Tu będą te wierzby hakuro lub trzmeliny na pniu - właśnie nie mogę się zdecydować. No i do tego tawuły. I co jeszcze???
Rabata nr 2 - niskie, iglaste ale nie wiem jakie i może tu żwirek?
Rabata nr 3 - jest duża i tu są odpowietrzniki od oczyszczalni. Więc nie może byc dużych korzeni . I tu myślę o wrzosowisku.
Rabata nr 4 i nr 5 - maja byc podobne - ale do końca plan nasadzeń nie jest ustalony.
Rabata nr 6 i nr 7 to sa skarpy o dość łagodnym spadku. Skarpy będą umocnione.
I teraz gdzie w to wszytko wpisać wiosenne kwiaty a mianowicie krokusy, narcyze, tulipany, zonkile? Chciałabym magnolię, migdałka, mam aktualnie sadzonki kanny. Lubie tawuły, turzyce, trzmieliny, cyprysiki, jałowce, trawy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:52, 15 kwi 2014

Do góry
Czuję niedosyt
Niebieską doniczkę przyuważyłam Z tej tawuły mam żywopłot, bo krzewy po kilku latach tak się rozrosły, że kosić pod nimi to był nie lada wyczyn. No i nie kwitną tak pięknie, przycinane niestety.
Pozdrawiam.
Początki w Kruklandii 18:11, 15 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Juzia, oj trudne te dylematy, co i gdzie i jak, ale powoli coś wymyślisz, musi się tobie podobać; bukszpany rosną w miarę szybko, po 3 latach już spore, tawuły tanie i rosną szybko i można świeyne klule robic, drzewa tańsze można kupic i samemu ciekawie prowadzić, pewnie nie pomogłam, a więcej zamieszałam

Pomogłaś Irenko....trzy lata to nie wieczność...bukszpany będą

Początki w Kruklandii 18:02, 15 kwi 2014

Do góry
Juzia, oj trudne te dylematy, co i gdzie i jak, ale powoli coś wymyślisz, musi się tobie podobać; bukszpany rosną w miarę szybko, po 3 latach już spore, tawuły tanie i rosną szybko i można świeyne klule robic, drzewa tańsze można kupic i samemu ciekawie prowadzić, pewnie nie pomogłam, a więcej zamieszałam
Początki w Kruklandii 12:16, 15 kwi 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Ja u Zetki widziałam pod brzozami i tawuły i rozchodniki - wyglądało to cudnie więc się dziwię czemu miałyby nie pasować?
Czekam na dalsze nasadzenia i na zdjęcia z bliska

Tawuły i rozchodniki?
U Zetki to rozplenice i rozchodniki widziałam...ale tawuły chyba przeoczyłam
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 11:43, 15 kwi 2014

Do góry
Dotarły, taka zakręcona jestem, że nie odpisałam. Kurcze, teraz by mi się nawóz przydał. Deszcz by go ładnie rozpuścił. Na 1/3 mi nie wystarczyło.
Po świętach zorientuję się co jest w szkółce. Dopytam też o tawuły i brabanty
Początki w Kruklandii 11:40, 15 kwi 2014

Do góry
Ja u Zetki widziałam pod brzozami i tawuły i rozchodniki - wyglądało to cudnie więc się dziwię czemu miałyby nie pasować?
Czekam na dalsze nasadzenia i na zdjęcia z bliska
Początki w Kruklandii 10:51, 15 kwi 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Juzia, jakby była zainteresowana to to są tawuły Goldmound (Tylko tak wspominam, nie namawiam )

Haha...o takich właśnie myślałam....
Jak coś to się odezwę
Początki w Kruklandii 10:09, 15 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
..a ktoś pisał, że tawuły nie pasują do brzóz???

hahahaha, a co to już swojego zdania nie wolno mieć??????

Fajna będzie ta elipsa u Ciebie, zazdroszczę miejsca na brzozy .

edit: najzwyczajniej uważam, że są inne kolory rośli, które lepiej wydobywają tą piękną biel, jaskrawa żółć jakoś rozprasza i odwraca wg mnie uwagę od tego, co w rabacie jest najładniejsze.
Początki w Kruklandii 09:53, 15 kwi 2014

Do góry
Juzia, jakby była zainteresowana to to są tawuły Goldmound (Tylko tak wspominam, nie namawiam )
Początki w Kruklandii 21:28, 14 kwi 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
rozplenice i rozchodnik...wiem o co i kogo chodzi będzie super... ale faktycznie...kulki przy tej wersji bardziej porzrzucane mi sie widzą.
Jakbyś tawułek szukała...to chyba Butterfly coś pisała o odsprzedaniu... O ile nie pomyliłam roślin

Jutro porozrzucam wszystko i zobaczę jak to będzie wyglądało.....mniej więcej
Tawuły czy tawułki???
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:51, 14 kwi 2014

Do góry
Ale z tą zimą to jest na rzeczy ,w tym roku moje tawuły Goldflame nie dość ,że wypuszczają listki słabo to jeszcze winnym kolorze niż zawsze ,co roku jasnozielone a w tym czerwonawe ,mój M też mówi ,że może to właśnie przez brak zimy
Początki w Kruklandii 19:21, 14 kwi 2014

Do góry
Patrzcie co znalazłam u Wieloszki..

..a ktoś pisał, że tawuły nie pasują do brzóz???
i tujki są i berberysy
hehe...jednak nieźle to wymyśliłam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:11, 14 kwi 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Niemożliwe że jestem u Ciebie na bieżąco

ha, ha, dobre staram się, jak mogę, więcej zdjęc, mniej gadania
ale rano luknęłam na wasze spotkanie, z wpisami nadrobię później, fajne z was dziewczyny
a u ciebie sprawdzę, czy masz sterowniki i co za tym idzie foty
takie tanie rośliny te tawuły, a ja je bardzo lubię
łoł....nie wyskubałam tu kostrzewy, widać!!!

dąbrówka zaraz zakwitnie, bratek sie wysiał, pełno go w ogordzie, wszystkie siewki zakwitają

futro niedźwiedzie wyjatkowo zielone, bo normalnie rządzi na nim Sonia i się wyciera

niebawem floksy całą para pójdą

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:05, 13 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
100 sałat do warzywnika - wooow....... to całe ogrodowisko obdzielisz Moją zmarnowałam... wysiałam ponownie...
Rozsada z rzodkiewki.... kochana... dowcip o tym będzie niedługo krążył po internecie

A z rzodkiewką jest tak, że nie każda ładnie rośnie... ja testuję które są najlepsze.. i zapominam jaka to była I rzodkiewka nie lubi upałów, zresztą jak sałata. Jak sie robi gorąco to robi się do niczego. To tyle z moich obserwacji warzywnych. Na razie u mnie w szklarni rośnie ..bukszpan i lotosy I 1 metr bieżący marchewki dla Muminka.

eMuś sie postarał ....chyba przeczytał co piszesz, że będzie składał dłuuuugo.. i zrobił niespodziankę

Magnolie i tulipki cudne..... narcyzy też.. tam gdzie Ci wyginęły wykop jakieś testowo i przekrój cebule z których i tak wyrosły co najwyżej liście. Będziesz wiedzieć co się za tym kryje.. wymarzać nie powinny żadne ...

Od ulicy na psy lepiej posadzić berberysy.. ale pielenie w tym to porażka.... wiec tawuły są lepsze.

I najbardziej spodobały mi się przyrosty na bukszpanach.. u mnie wszytko stoi w miejscu, ale temperatury maks. koło +7..... koszmarne zimno.

Hi hi szkalrni to ja miec nie będę ale rzodkiewki M posieje, nich no tylko zmotuje skrzynki przypilnuję go aby posial rzadko !
U ans cieplutko Aiu, wczoraj w cienkiej bluzce pracowalam, dzisiaj brzydko i pochmurno, ponieażw niedziele trzeba odpocząć a tak pewnie bym coś porobiła w ogrodzie... Byc może zamiast oprysk na grzyba poleję dzisiaj nicieniami.... Muszę zobaczyc prognoze pogody na najbliższy tydzień jesli bedzie deszczowo to nicienie idą do konewki...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:20, 13 kwi 2014

Do góry
100 sałat do warzywnika - wooow....... to całe ogrodowisko obdzielisz Moją zmarnowałam... wysiałam ponownie...
Rozsada z rzodkiewki.... kochana... dowcip o tym będzie niedługo krążył po internecie

A z rzodkiewką jest tak, że nie każda ładnie rośnie... ja testuję które są najlepsze.. i zapominam jaka to była I rzodkiewka nie lubi upałów, zresztą jak sałata. Jak sie robi gorąco to robi się do niczego. To tyle z moich obserwacji warzywnych. Na razie u mnie w szklarni rośnie ..bukszpan i lotosy I 1 metr bieżący marchewki dla Muminka.

eMuś sie postarał ....chyba przeczytał co piszesz, że będzie składał dłuuuugo.. i zrobił niespodziankę

Magnolie i tulipki cudne..... narcyzy też.. tam gdzie Ci wyginęły wykop jakieś testowo i przekrój cebule z których i tak wyrosły co najwyżej liście. Będziesz wiedzieć co się za tym kryje.. wymarzać nie powinny żadne ...

Od ulicy na psy lepiej posadzić berberysy.. ale pielenie w tym to porażka.... wiec tawuły są lepsze.

I najbardziej spodobały mi się przyrosty na bukszpanach.. u mnie wszytko stoi w miejscu, ale temperatury maks. koło +7..... koszmarne zimno.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:08, 13 kwi 2014

Do góry

Czerwolne tulipki przy domku dziewczynek (niestety marniutko bo dzieci z psem zrobiły sałatkę tulipkową

W japońcu będą żółte tulipany - niezamierzenie, miały być bordowe, ale z trzmielina powinny sie skomponować

Na froncie króluje biel tawuły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies