Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród niby nowoczesny ale... 23:16, 02 cze 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
Zielono mi...

[

Jaki to berberys ?
Madziu, pięknie u Ciebie..wszystkooo bodziszki fajnie rosną w kępkach.
Ogrodowe przygody 23:16, 02 cze 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)
A gdzie Ty się Iwonko podziewałaś. Dobrze, że już jesteś. U mnie w tym roku róże o połowę marniejsze niż rok temu.

U mnie wszystko ok tylko maj i czerwiec to takie zabiegane miesiące U mnie róże ładniejsze niż rok temu
Np Gartentraume
W Kruklandii 23:15, 02 cze 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Moje stare nigdy nie miały czerwonych przyrostów i te nowe też nie mają.
Stare do cięcia

I nowe:

Wcisnęli Ci coś innego Podejrzewam Goldflame.

Na szczęście nie wcisnęli bo dla mnie nie wyglądały jak Golden Princess choć upierali się że to one. Mieli też Goldflame ale czerwonych przyrostów miała duużo więcej, mieli Megic Carpet i Golden Carpet i wszystkie wyglądały tak samo. Tylko Goldmund wyglądała jak Princess (tak jak to co kupiłaś) więc wzięłam Goldmund. Najwyżej będą trochę większe.
Ogródek Iwony II 23:12, 02 cze 2016

Do góry

Kolorowy zawrót głowy czyli porządkowanie wiejskiego misz maszu :) 23:11, 02 cze 2016

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie

Ogromnie się cieszę, że udało mi się trafić w tak wspaniałe miejsce, od dobrych kilku dni w każdej wolnej chwili czytam Wasze porady, oglądam ogrody i nie mogę się oderwać. Mam nadzieję, że dzięki Waszej pomocy uda mi się okiełznać zieleń, którą mam za oknami.

Słowem wstępu o moim chaotycznym i zarośniętym ogródku. Kilka lat temu dostaliśmy z mężem we władanie dom po moich rodzicach. Ogród zakładany był nieco ponad 20 lat temu, moja mama tworząc go kupowała wszystko to, co jej się podobało. Poza uschniętymi już cyprysami nie było chyba dwóch jednakowych roślin w ogródku. Jako, że z mężem nie znamy się na ogrodach zupełnie przez kilka lat ograniczaliśmy się do koszenia trawnika i ewentualnego podcięcia kilku gałązek. Ogród od mniej więcej 8 lat sobie zarastał, posadziłam jedynie kilka roślin na rabacie przy tarasie, bo był tam gąszcz wszystkiego z chwastami i trawą po pas włącznie. Teraz zabrałam się za kolejne zarośnięte miejsce w ogrodzie i tak oto szukając porad trafiłam na Ogrodowisko. Oglądając zdjęcia Waszych ogrodów jestem w szoku, jak piękne miejsca można samodzielnie wyczarować! Wymaga to ogromu pracy i czasu, z którym u mnie krucho, ale już wiem, że nawet niewielkim kosztem czasowym można mieć dużo piękniejszy ogród niż moje zarośla.

Zaraz wkleję kilka zdjęć mojego ogródka i bardzo liczę na Wasze podpowiedzi, jak wybrnąć z tego, co mam. Chcę zostawić zdecydowaną większość roślin, może jest bałagan, ale jak dla mnie miejscami ma swój urok i wolę to uporządkować niż robić demolkę. Plan mam taki, by część młodych roślin docelowo przesadzić - o czym dalej, kilka wywalić i dosadzić głównie byliny i trawy ozdobne tak, by po przekwitnięciu ukryły nieatrakcyjną część bylin.
Zależy mi na roślinach, które przyciągną do ogrodu motyle i pszczoły przez cały sezon, słowem by ogród kwitł od wiosny do późnej jesieni i cieszył kolorami. Większość roślin kwitnie żółto, różowo i biało.

Zabierając się za uporządkowanie miejsca z boku domu poczyniłam już część zakupów. Teraz wiem, że nie były to przemyślane zakupy, gatunków na jedną rabatę jest dużo za dużo. Część roślin będę chciała wykorzystać w innych miejscach, o czym w kolejnym poście

Zacznę od tyłu ogrodu jako części, w której spędzamy najwięcej czasu:

Ogródek Iwony II 23:09, 02 cze 2016

Do góry

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:09, 02 cze 2016

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Tu chciałam pokazać jaką ładną magnolię Betty dorwałam za 44 zł. Te trawy, to od ciebie Marta, zabrałam z pola ostatnie niewykorzystane sztuki.

Betty duża za taka cenę. Faktycznie nie mogłas jej nie kupić.
Te carexy to ode mnie? Spore już.
U mnie większość w tym roku wymarzła, pierwszy raz odkąd je mam. Ale się posiały obficie
Ogródek Iwony II 23:09, 02 cze 2016

Do góry

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:07, 02 cze 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Muszę natychmiast sprostować -" nalewka " użyta była w sensie, że nie dla nas, ludzi tylko dla zabijania robali
Waldek z wątku "tam, gdzie jeże mówią dobranoc" - jeśli dobrze pamiętam, polecał taką miksturę.

Kiedyś się mówiło, że pije się by zalać robaka

A teraz moje wielkie rozczarowanie.. kwiaty tulipanowca, w tym roku ma ich sryliony.. i co z tego jak ich nie widać.. wyglądają jak liście.. Na tym małym foto widać 5 kwiatów, albo i więcej

Moja działka na Dębowym Lesie 23:07, 02 cze 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Kamilko To już się cieszę:0
Dla ciebie

Jakie cudne żarówki pewnie już z daleka widoczne, a jak zaświeci słońce to dają po oczach jak neony
Ogród niby nowoczesny ale... 23:06, 02 cze 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Ale centrum. Jak ja zazdroszczę ... a to drzewko na pierwszym jak zarowa to co ? Piękne palenisko. Też sobie jakieś upatrzylam ale gdzie mu tam do twojego. Dlaczego u nas nie ma rzeczy ?

te dzrewko?? klon..tylko jaki?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:05, 02 cze 2016

Do góry
Tu chciałam pokazać jaką ładną magnolię Betty dorwałam za 44 zł. Te trawy, to od ciebie Marta, zabrałam z pola ostatnie niewykorzystane sztuki.

Jeszcze kilka cisów

Syrop z sosny

Kawałek utytej rabaty przy tarasie

i jeszcze jedno spojrzenie na Queen of Sweden z rozplenicami. W tym roku rozplenice już chyba do kolan im będą sięgać.

I to koniec serii.

Ogrodowe przygody 23:01, 02 cze 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękny spektakl różany się zaczyna, wrócę za kilka dni na pełen rozkwit.

Zapraszam codziennie piękności przybywa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:01, 02 cze 2016

Do góry
Twoje irysy, Marta. Tu wycinek tylko. Bardzo ładne już są.

Tu jeszcze szerze spojrzenie na moją ognistą półkolistą, ale musiałam zaczernić tyły, bo inaczej nie mogę pokazać. Na razie dużo misz maszu, bo jak było wolne miejsce to upychałam co miąłam, ale spokojnie uporządkuję jak rośliny docelowe będą się rozrastac.

Ogród niby nowoczesny ale... 23:00, 02 cze 2016

Do góry
warzywnikowo...

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 22:59, 02 cze 2016

Do góry
boguslaw_grzybowski napisał(a)
Haniu zal ze z kwiatami ni przywioze,cho kto wie w ubieglym roku dwa razy kwitly,twoja ksiezniczka

Bogdan bez urazy ,ale ile mozna oglądać jednego kwiata raz drugi trzeci czwarty a TY ciagle o tym samym!umiaru troszkę chłopie ,jak Hania dostanie to juz na wstępie znudzona nim będzie
moze posadz coś innego i znowu coś innego, i sie chwal
a tak jednym non stop to wręcz brzydnie.
Zresztą pora byś wreszcie swój wątek założył,miałeś tylko czytać a tu co sie dzieję

A SIO ZAŁOŻYC SWÓJ WŁASNY WĄTEK!!!!!!!
Ogród niby nowoczesny ale... 22:59, 02 cze 2016

Do góry
czosnek główkowaty pęka...

carexy będę co roku przycinać mocno wiosną...zdecydowanie lepiej wyglądają

czosnki karatawskie

i jeżówka piccolino ze stipą

a czasem nie na temat ... 22:59, 02 cze 2016

Do góry
Śmiałek urósł tak

Pogubiłam się po drodze... 22:58, 02 cze 2016

Do góry
Pogubiłam się po drodze... 22:57, 02 cze 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies