Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród potrzebujący zmian 20:22, 05 sie 2025

Do góry
Ogród zacząć czas. 19:02, 05 sie 2025

Do góry
Ja też tak uważam! Musisz im dać troszkę czasu, cierpliwości Kochana!
Zobacz poniżej:
Dzielone i sadzone w tym roku późną wiosną- jeszcze dość słabe:

Te dzieliłam i sadziłam w poprzednim sezonie i już całkiem grubiutkie:

A to ostatnia z trzech, które były na frontowej- dwie pozostałe właśnie jak widać powyżej- podzielone
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:48, 05 sie 2025

Do góry
Może jednak dopłacić i zrobić elewację szarą lub ciemnoszarą?

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:38, 05 sie 2025

Do góry
Zapłaciłam dziś 2tys za koparkę która prawie nic nie zrobiła bo dostawa szamba opóźniła się o 4h
I potem 1300 zł za betony których chyba nie użyję. Jakaś masakra dziś

Grunt na froncie

Pokażę nasz ogród 18:20, 05 sie 2025

Do góry
Taki przypadek. Właśnie przekwitły liliowce, przechodzę obok, a tam wygląda krokosmia. Przeniosła się cebulka z jakimś liliowcem. Pomyślałam- fajnie. Poszukałam na ogrodzie i powtykałam między liliowce.

Efektów spodziewam się już za rok
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:57, 05 sie 2025

Do góry
W zeszłym tygodniu miałam okazję zobaczyć kolejny ogród. Tym razem na Mierzei Wiślanej.

Hortensje ogrodowe wzbudzające zachwyt, a po drugiej stronie mieszanka piwonii i dalii.

Takiego koloru liści juki nie widziałam.

Frontowy ogród z góry.

Zaraz przy furtce wejściowej po drugiej stronie ścieżki ukryty jest mały warzywnik.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:14, 05 sie 2025

Do góry
Kasia, trawnik istotnie wspaniały jak na moje warunki . Nie pamiętam, kiedy ostatni raz o tej porze roku był zielony . Na rabatach dostrzegam niedobory wody, podlewam sukcesywnie po kilka dziennie. Ponoć dzisiaj ma padać. Zobaczymy…

Kasia, Asia Roocika, juz pokazuję w szerszym planie w czym rzecz:

Ten fragment odstaje znacząco od „parkowosci” ogrodu”. Jest tu nudno, sztywno - zupełnie nie w moim obecnym stylu . Mój obecny styl dobrze oddaje część „kolista” ogrodu i to nie w kontekście kształtów, ale układu rabat i kompozycji roślin.
Jest tu duży obszar trawy i choć rabaty są dość głębokie (kilkumetrowe) to wygląda to jak wąskie przyogrodzeniowe rabaciny. No i nic się nie dzieje, nuda. Nawet nie focę tego fragmentu …

A po drugiej stronie dębów - zupełnie inaczej:

Różne koncepcje mam, ale żadna mnie nie zadowala .
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:30, 05 sie 2025

Do góry
Aktualne - 5 sierpnia 2025

Dosadzać niczego na razie nie planuję. Poczekam, aż obecne rośliny podrosną, zawilce podzielę. W sumie poza 4xP (pielenie, podlewanie, pokarm, postrzyżyny wiosenne) to nie ma innej roboty przy niej. Kancika brakuje, bo od wiosennego już za dużo czasu minęło. Może na jesieni uda się już sciągnąć matę i wyłożyć ściółką.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:27, 05 sie 2025

Do góry
16 lipca 2025

22 lipca 2025 podmienione trawy

Ogródek Gosi 14:24, 05 sie 2025

Do góry
Wpadłam z rewizytą i bardzo podoba mi się w twoim ogrodzie. Świetnie Ci wyszła angielska rabata w fioletach.
A co to za piękność?:
Margo2 napisał(a)
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:23, 05 sie 2025

Do góry
W zeszłym roku w sierpniu robiłam podsumowanie każdej rabaty oraz rozpisywałam dalsze plany i prosiłam o pomoc przy kolejnych rabatach. Czas na kolejną odsłonę tym razem z roku 2025.

Zacznę od rabaty zachodniej za domem z hortensjami Skyfall. Pomysł na tą rabatę narodził się na stronie 337. Został zaczerpnięty od Asi Rojodziejowej. Tak to wyglądało zaraz przed sadzeniem (hortensje bukietowe Skyfall, bergenie Rotblum oraz Hakonechloa Aureola):

Potem doszły jeszcze zawilce Honorine Jobert oraz laurowiśnia jako żywopłot, a także ciemierniki od Anpi.
Tak wyglądała po jakimś czasie:

Niestety hakonki nie chcą tutaj współpracować dlatego jakieś 2 tygodnie temu podmieniłam je na rozplenicę Hameln Gold.
Tutaj widać dobrze to biedne Hakone.

Ogród długi 13:50, 05 sie 2025

Do góry
Joann napisał(a)

Płot w ciemnym kolorze jest świetnym tłem. Berberysy Erecta jak Ci dumnie na baczność stoją. Piękne są. Chyba popadało więcej u Ciebie niż u mnie, bo rośliny takie soczyste.
Zielony Chram 13:44, 05 sie 2025

Do góry
A propos kocurrów, to ostatnio nie są pod wrażeniem poziomu, na którym stoimy gastronomicznie w naszym małym siole :

Zielony Chram 13:41, 05 sie 2025

Do góry
No powiedzcie miłe Panie (i Panowie) same: żeby 12 lipca prawie kończyć sezon z tą nędzą?! Toż to się nie godzi, to już mój świeżo wykluty kot więcej był napłakał . Co prawda sporo jeszcze małych zielonych wisi na krzakach (choć krzaki to za dużo powiedziane, co najwyżej badyloże). Cóż... W przyszłym roku będzie lepiej

Zielony Chram 13:38, 05 sie 2025

Do góry
To był mój najlepszy zbiór tego sezonu, a teraz taka żałość, że hej! Chyba skończę w kolejce wstydu w zieleniaku po kilogram malinowych.. Ehh, co za los!

Zielony Chram 13:36, 05 sie 2025

Do góry
A tu już plejada gwiazd pomodorro, choć nie wszystkie zgodne odmianowo z tym, co niby wysiałam, no chyba że mi na łooczy padło.

Zadanie dnia: znajdź jedną różnicę hahaha:

O! A na przykład tego paskowanego jegomościa to również ni huhu nie planowałam, choć smaczny był Ci łon

Zielony Chram 13:29, 05 sie 2025

Do góry
26.06.2025
Czekaliśmy na niego z utęsknieniem, to bezodmianowy krzaczorek podarowany mi przez moją matulkę:

20.07.2025
W końcu się doczekaliśmy! Jeden pomidór na krzaku, ale za to potwór haha. No i trzeba przyznać, że mimo biedy w jakości krzaczków i ilości zawiązanych pomidorów, w tym roku wyjątkowo smaczne, choć z dość grubą skórką:

Zielony Chram 13:26, 05 sie 2025

Do góry
Zacznijmy może pomidorowo- tak wyewoluowały, że jeden z nich zyskał samoświadomość. Trochę straszno, bo mi nawtykał za brak fachowości i totalną amatorszczyznę w uprawie, że aż się prawie nabawiłam wrzodów na sumieniu :

Zielony Chram 13:10, 05 sie 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
Przypadkiem zajrzalam i bardzo mnie wciąhnelo
Fotki obejrzalam z dużą przyjemnoscia
Podziwiam jak ci owocuje kiwi i cytryniec
U mnie nie chce
Bede zagladac

Dzień Dobry Kasyo, bardzo miło jest mi powitać Cię w moim (nieco zakurzonym ) wątku.

Cytryniec owocuje u nas pierwszy raz, zobaczymy, czy się doczekamy jakichś dojrzałych owocków, za to kiwi całkiem całkiem, coś na pewno sznapsniemy w tym roku. Właśnie wracam z sadu- napchałam sobie bebzonek śliwką uleną, jabłuszkiem i borówkami. 2 dni temu dorwaliśmy nawet 4 dojrzałe miechunki, w ogóle ten rok na bogato, jeśli chodzi o owoce (bo pomidorowo najgorszy ).

Tutaj foto z 29 czerwca:

Może u Ciebie przemarza kiwi? U nas w tamtym roku tak było, późny przymrozek ściął wszystko do zera, nie było nawet 1 sztuki, więc w tym roku zrobiliśmy mu pancerny, antymrozowy szałas i się udało .
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:45, 05 sie 2025

Do góry

1,6kg z jednego krzewu jeszcze cztery do zebrania

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies