Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zacisze Alicji 08:58, 07 maj 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Też zachwycam się ścieżkami, ciekawie wypoziomowane, placyki, schodki, no i materiał szlachetny Jeszcze ten obelisk na pierwszym planie, po prawej Czy to poidełko?
Różową drzewiastą to chyba mamy taką samą, u mnie jeszcze w pąkach. Jak długo utrzymuje u ciebie kwiaty?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:55, 07 maj 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Kukliki jakby ciut pojaśniały. Zdaje się, że mam tu z tyłu jakiegoś innego przez przypadek.

Ten z tyłu to kuklik zwisły.
Ogród Basi 08:47, 07 maj 2025

Do góry
basia3012 napisał(a)
Moje bergenie.

Basiu, sporo masz azalii różnych, cały czas się coś dzieje.
U Ciebie bergenie mają ładne liście, moje wyglądają mocno słabo, liście są brzydkie, chyba je znowu gdzie indziej przesadzę. Może się wezmą za siebie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:29, 07 maj 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Jutro w takim razie wyłamuję. Zastanawiam się czemu na Pumilio nie widzę szyszek? Jeszcze wypuszczą? Czy zdychają?

Co to za trzmielinę kupiłam w Biedrze? Fortune'a? Mocno przeceniona, a takie fajne malunie, a gęste krzaczki i się skusiłam…

Bylebu nie jakaś żenująca odmiana niezimująca no japońska

Wygląda jak moja japońska na szczęście zimuje bez problemowo już chyba z 6lat i jest pełna wigoru
Kraina spełnionych marzeń 08:20, 07 maj 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Dzisiaj z innego ogródka - babcinego.
Rośnie tam serduszka, która ma około 1 metra wysokości i jakieś 1,5 metra średnicy. Nie mam pojęcia kiedy to tak urosło, jakoś nie zwracałam uwagi aż do dziś. Pamiętam ją jeszcze z dzieciństwa, więc na pewno ma dużo lat... Nie wiem, czy to jedna sztuka, czy kilka w kupie.

Nawet nie wiedzislam ze serduszka moze tak urosnac
Taka to chyba moze byc podzielna tylko trzeba delikatnie widlami ruszyc i obejrzec jak karpa wyglada, zeby korzeni nie uciac
Wymarzony sielankowy ogród..... 07:42, 07 maj 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)

Jestem go bardzo ciekawa dzisiaj ma więcej takich frędzelków

Sniegowiec !
A moj nie kwitnie
Wypatruje co roku, nie wiem nawet jak zalazki pakow wygladaja

A szersze kadry masz cudne !
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:39, 07 maj 2025

Do góry
Laweczka do porannych kontemplacji ale za zimno

Znamja lenina cudo

Drzewko glicyniowr zmarzlo i obsypalo paki
Za to plena ktora poszla wysoko na tuje kwitnie obficie

Wzgórze chaosu 07:13, 07 maj 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ostatnie kwietniowe fotki ku pamięci

Utrzymujesz go w takiej "pozycji" czy tniesz by się w górę nie piął? Jaka to odmiana cercisa?
Ja swoje trochę wyciągałam do góry. Nie wiem co by było gdybym zostawiła w spokoju.

Cudnie masz, oglądam dalej
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:01, 07 maj 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

na leśnej....ktoś ma pomysł co to? Nie sadziłam chyba, albo nie pamiętam

Chyba dąbrówka rozłogowa.
Magary Dramaty z Rabaty 23:38, 06 maj 2025

Do góry
Zuzku, przecież u Ciebie cieplej teoretycznie??? I bezpieczniej mrozowo??? Bardzo mi przykro i bardzo Ci współczuję

Ale u mnie też lipa, wiem, to żadne pocieszenie
Dziś było minus 2, a minusy w zapowiedziach aż do niedzieli
Te coroczne przymrozki psują mi radość z wiosny totalnie Tak się na tą wiosnę czeka, a później rok w rok nie jest fajnie

Gienka straszy okrutnie po pierwszych przymrozkach, jeden wielki suchelec, zero liści, brązowe kwiaty.

Wczoraj owinęłam Susan, grujecznika i klona sirasawy aureum, który ma świeże listki (lekko nie było bo każde drzewko już dużawe) ale uznałam, że tylu trupiszczów na raz w zasięgu wzroku nie zdzierżę. Agro wystarczyło jeszcze na jedną piwonię, która ma pąki i na truskawki, które mają kwiaty. Teraz mnie straszą białe buły spięte klamerkami do prania Będą straszyć co najmniej do poniedziałku.
Więcej okryć nie jestem w stanie, a wychodzi na to, że powinnam okryć wszystko, eh...

Dziś w nocy oberwały dosyć mocno róże. I bzy. No i drzewka owocowe. Co jeszcze do niedzieli dostanie, nie chcę nawet myśleć

Spożywkę mam w skrzyniach warzywnych w postaci szpinaku - jest ok, oraz sałat i koperku - też nieprzejęte towarzystwo. No i jednak skrzynie, to skrzynie, nic nie rośnie przy gruncie.
Pomidory i papryki mam wszędzie w domu Ale to z innych, wiadomych , względów

W przyszłym roku spróbuję oprysku algami. Jak nie pomoże to tylko zakup betoniarki mi pozostaje
Już po pierwszym przymrozku miałam te algi kupić, ale remont w domu, chora Sfochowana i cekolowanie fundamentu szklarni zabrały mi resztki rozumu i zdrowego rozsądku

Grzebiuszka ziemna 23:17, 06 maj 2025

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Widzę konfiturę z płatków magnolii zrobiłaś.
Nie wiedziałam, że z niej się coś robi.
Za późno zajrzałam do ciebie.
Moja już przekwitła.

Aniu, zrobiłam eksperymentalnie, ale tej z tyłu nie urywa pomimo to, mam w planach zrobić dokładnie wg przepisu z krojeniem a nie miksem, może jeszcze się uda, skoro tak oszalała magnolia

basia3012 napisał(a)
Bożenko, piękne supertunie kupiłaś. U mnie już rosną około 3 tygodnie. Ciekawe czy zmrozi je dzisiaj. Może nie.
A ten deser to taki apetyczny, że aż ślinka leci.

Basiu dzięki supertunii jeszcze nie mam w miejscach docelowych, bo codziennie latam jak oszalała z sadzonkami i wynoszę do ogrodu i z powrotem do domu, jak temperatura spada poniżej 10°C
A nocy najniższa -2°C aktinidię mi znowu przymroziło. Wicher jakiś lodowaty, ale wszystkie różyczki (tfu, tfu) rosną świetnie. Uwaliłam (dosłownie) kamieni na skarpę z jednej strony domu, wywiozłam z 5 taczek wyrwanych chwastów i to nie wszystko. Walczę drugi rok z ziarnopłonem, sporo udało mi się przez poprzednie lata wykosić, nożykiem je na okrągło i 50% udaje mi się wywalić wraz z "jajeczkami" a to bardzo trudny wojownik. Patrzę, że na Allegro mała doniczka ziarnopłonu po 10 zł i znowu utraciłam majątek wywożąc kilka taczek...

Dzisiaj trafiłam na filmik o robocie Clone Alpha

https://www.youtube.com/watch?v=yPyXuLVYN5Q

I wszystko we mnie zakrzyknęło - NIE!!!
Ale po chwili przyszła refleksja - a gdyby tak odchwaszczał ???

Lubię niezapominajki, w zeszłym roku zebrałam z łąki różowe:

Jedna z ostatnich kęp tulipów, zapomniałam nazwy i nie zapisałam:

A te są śliczne strzępiaste o nazwie Perth, czekam jeszcze na zielonokwiatowy Virichi:

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 23:10, 06 maj 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)

Cóż to?
Strasznie ładnie masz w każdym kątku
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:59, 06 maj 2025

Do góry
Kukliki jakby ciut pojaśniały. Zdaje się, że mam tu z tyłu jakiegoś innego przez przypadek.

Te ostatnie żarówy takie, że od razu Justyśka mi do głowy przyszła

Tu niestety niewiele widać, ale robi się powoli gęsto. Jeszcze dziury w skarpie do wypełnienia floksami.
Wsadziłam tu 3 molinie Black Arrows,
ale od czasu posadzenia ciut zmarniały… Mam nadzieję, że przeżyją.
Ogródek Gosi 22:57, 06 maj 2025

Do góry

DariaB napisał(a)
U Ciebie o każdej porze roku rabaty kipią obfitością, podoba mi się to Fajnie, że popadało, u mnie również, ogród na pewno poczuł ukojenie. Szkoda, że mam tak daleko na Kaszuby bo chętnie bym się wybrała do ogrodu pani Agnieszki.

Daria, staram się jak mogę, żeby było pełno
A tak naprawdę ja potrzebuję kwiatów, więc, żeby cały czas coś kwitło, to trzeba tego trochę nasadzić.
Ja też mam daleko, na Kaszuby, ale mam zamiar przenocować. Wyjazd co najmniej dwudniowy.

Kasya napisał(a)
To pierwsze to epimedium ??
Nie znane mi sa takie pełne kwiatki

April napisał(a)

Też mi się pytanie podobne narzuciło, liść jak epimedium ale kwiat zawilca.
Co to takie śliczne?

Dziewczyny to epimedium Tamabotan. Nie wiem, czy warunki mu nie odpowiadają, czy on tak chimeryczny, jedno z najmniej przyrastających epimediów. Zresztą podobnie jak Niveum. Może jest jakoś spokrewnione i stąd taki marny. Ale nie ukrywam bardzo mi sie podoba.

Eupraksja napisał(a)

Ooo, i to mi się podoba! Serce i tak wybrało, ale dobrze mieć jeszcze do tego racjonalne uzasadnienie

Dobrze jak serce idzie w parze z rozumem. Tylko czasem tego ostatniego zbyt mało
Ja mam zdecydowanie za dużo w ogrodzie tego wszystkiego.
No, ale trzeba się z tym chyba pogodzić

TAR napisał(a)
Gosia
U A. Hubeny-Żukowskiej dni otwarte w tym roku 7-8 Czerwca 2025, g.11-16, w godzinach 12-13 włascicelka oprowadza osobiscie

Tarciu, bardzo dziękuję za info. Już Joku mi napisała na pv.
Byłam nastawiona na ten kolejny weekend, czekam na info od Tamaryszka, czy będzie mogła jechać w tym terminie. Jeśli tak, to przyjeżdżam.
Wzgórze chaosu 22:47, 06 maj 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)
Moje jedyne tulipany sprzed lat, powtarzają kwitnienie i jest ich coraz więcej.
Zapomniałam nazwę ale polecam

Mogę Ci przypomnieć - Doll's minuet
Bardzo, bardzo mi się podobają, na forum polecane były właśnie jako takie nie do zdarcia, które co roku kwitną U mnie nie
Będę próbować jeszcze raz. Może u Ciebie takie "żywe" one bo sprzed lat? Kiedyś może i cebule tulipanów były lepsze?

No i ogólnie kwietniowo wszystko masz piękne
Ogródek Gosi 22:46, 06 maj 2025

Do góry
anpi napisał(a)
Fajny taki deszcz, u mnie też padało - bardzo się cieszę!
Poproszę fotorelację z warzywniaczka!

Aniu, proszę bardzo

Mój warzywnik jest bardzo skromny.
Ale mam w nim gruszkę miniaturową, która nigdy nie owocowała, bo zawiązki opadały (ciekawe jak będzie w tym roku), maliny, pomidory. Posadziłam cebule, groszek cukrowy i fasolke. Zobaczymy co z tego urośnie. Wzdłuż warzywnika stoją doniczki do posadzenia. Jeszcze trochę tego jest

Sezon 2017 u Hanusi 22:39, 06 maj 2025

Do góry
Bożenko, miałyśmy lekką zimę, teraz mamy wkurzoną wiosnę. Ciekawe nczy lato czymś nas zaskoczy?

Przydałby się deszcz na oziminy, inaczej chleb poszybuje w super cenę.

Wzgórze chaosu 22:29, 06 maj 2025

Do góry

Kadry majowe wkrótce

Do góry

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies