Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród, który ciągle zmieniam 21:02, 03 maj 2014

Do góry
akanta napisał(a)

Ale złoty wążżżżżżżżżżżżż aż się prosi jakąś zwisłą purpurę za nim posadzić,bo wszystko sterczy do góry.Co myślisz Jagódko o tym?No ciekawe co jest teraz ...czy zgadłam?

Aniu juz kiedyś myśleliśmy ,zeby posadzić pomiędzy tawuły klony Globosium lub katalpy nana ale jakoś brak decyzji niestety ciągle jest tak samo:;( ale może w tym roku Aniu na coś się zdecydujemy
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:34, 03 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Kasiulko- tak mi zawsze kadzisz, że może coś doradzę. I to nie jest zobowiązujące broń Boże. Ja bym dał trochę jednych i drugich Pomiędzy nimi może żółte trawki (kilka), trzmieliny złote, tawuły żółte i ciąć w kulki. Zobacz jaką u mnie robią robotę :

To nie jest zły pomysł. Mam te tawułki już w innym miejscu i wyglądają fajnie. Zbysiu - dzięki.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:11, 03 maj 2014

Do góry
Kasiulko- tak mi zawsze kadzisz, że może coś doradzę. I to nie jest zobowiązujące broń Boże. Ja bym dał trochę jednych i drugich Pomiędzy nimi może żółte trawki (kilka), trzmieliny złote, tawuły żółte i ciąć w kulki. Zobacz jaką u mnie robią robotę :

Nowe Życie ;-) 11:49, 03 maj 2014

Do góry
Oj, coś ostatnio zaniedbałam mój profil, ale to wcale nie oznacza, że zaniedbałam moje rabatki. Choć czas tak szybko ucieka to codziennie staram się coś pogrzebać w ziemi. Myślę, że w porównaniu do tego co miałam na początku już jest o wiele lepiej Zdjęcia będą- obiecuję

Teraz spędzam czas na planowaniu kolejnej rabaty- tej najdłuższej z jabłonką pośrodku. Mam do wykorzystania róże pnące, dwa rododendrony, hosty, peonie, tawuły, pięciorniki i hortensje. W razie co resztę można dokupić Jeśli stworzę coś sensownego pokażę Wam w celu zatwierdzenia

pozdrawiam
Ogród cioci 10:00, 03 maj 2014

Do góry
Gosiu dobrze widze, że między berberysy posadziłaś tawuły, jesteś pewna, że to miniaturowe odmiany, bo jeżeli nie to w ekspresowym tempie zdominują berberysy. N, ale mimo wszystko to zestawienie z tulipanami super wygląda
Ogród Eli 19:33, 02 maj 2014

Do góry
Rench dzięki

majówka troszkę pracowicie się zaczęło a ktoś musi...a kto jak nie ja , jak zwykle
wczoraj akcja trawnik, godz. podkoszarką przeleciałam a potem 3 godz kosiarką...matko jak ta trawa przez tydzień urosła
dziś akcja obcinanie wszystkiego prawie co iglaste, w ruch poszły elektryczne do żywopłotu...rąk nie czuję a podobno to męskie zajęcie nawet szmaragdy minimalnie poleciałam a nad czubkami się zastanawiam?
kostka każda z innej parafii i do poprawki

już nie długo, w końcu zakwitnie po...7 latach bo zawsze ukoszona przez M, przesadzona 3 lata temu na skalniak i żyje

żurawka gigant co do wysokości

uwielbiam te tawuły wiosną

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:30, 02 maj 2014

Do góry
Gocha napisał(a)
Chociaż trochę dzisiej zrobiliśmy i mam nadzieję, że jutro nie będzie padać i dokończymy
Ale nie bardzo wiem co mam posadzić wzdłuż kostki. Może tylny rząd to trzmielina na pniu a pomiędzy tawuła a w pierwszym rzędzie żurawki jakieś ciemne na słońce.

Przed bukszpanami- kulami kilka krzaczków bordowwej żurawki i razem to byłoby podsypane kamieniami a pozostałe nasadzenia w korze.

Gosiu wzdłuż kostki moze posadzisz faktycznie tawuły ,wstawię fotke u siebie ładnie wygladają ,ale tawuła sie bardzo rozrasta zajrzyj zaraz wstawiam foto
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:46, 01 maj 2014

Do góry
Dzisiaj pół dnia w ogrodzie ,przed zrobiliśmy z eM wypad do szkółki ,poczyniliśmy małe zakupy ;3 tiarrelki ,6 żurawek,pierwiosnek,3 ubiorki ,2 tawuły ,budleję ,3 ostrokrzewy ,2 azalie .

eM skosił trawnik i nawiózł ,a ja robiłam obiad ,ja wyszłam do ogrodu to się rozpadało ,chwilkę był grad ,szybko przeszło nawóz rozpuściło .
Zakupy prawie udało się wsadzić ,kanciki zrobić i oplewić skarpę i jak plecy bolą .

opielona i wykancikowana skarpa

tutaj też kanciki

Moje początki czyli wielkie marzenia o pieknym ogrodzie 16:49, 30 kwi 2014

Do góry
Widok z końca działki. Po lewej stronie mam juz nasadzenia ale na tych zdjęciach słabo widoczne. W wolnej chwili cyknę z bliska.
Pod brzozami tawuły już przestały kwitnąć. Wczesnie pięciorniki i jeszcze jakieś krzewy niestety nie pamiętam nazwy. Mało widoczne na zdjęciu.
Moje początki czyli wielkie marzenia o pieknym ogrodzie 16:43, 30 kwi 2014

Do góry
Widok z tarasu. Na tyle mamy garaż oraz kuchnie letnią i altanę. W kole chcę mieć niesymetryczne kule. Na chwilę obecną są tuje danica ale chcę jeszcze dokupić bukszpany i formować je w kule. W wywijasie, który przechodzi przez koło i łączy się z pasem zieleni po drugiej stronie ogrodu wszadzone są tawuły japońskie ale coś kiepsko mi rosną i kilka będę musiała przesadzić. Myślałam też aby w ogóle się ich pozbyć i wsadzić tam też kule danica a tawułe wsadzić pod szmaragdami za huśtawką.
Moje początki czyli wielkie marzenia o pieknym ogrodzie 16:30, 30 kwi 2014

Do góry
Widok z tarasu. Na tyle mamy garaż oraz kuchnie letnią i altanę. W kole chcę mieć niesymetryczne kule. Na chwilę obecną są tuje danica ale chcę jeszcze dokupić bukszpany i formować je w kule. W wywijasie, który przechodzi przez koło i łączy się z pasem zieleni po drugiej stronie ogrodu wszadzone są tawuły japońskie ale coś kiepsko mi rosną i kilka będę musiała przesadzić. Myślałam też aby w ogóle się ich pozbyć i wsadzić tam też kule danica a tawułe wsadzić pod szmaragdami za huśtawką.
ogrodoweimpresjejolki 14:55, 30 kwi 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Piwonie drzewiaste rosną u mnie prosto Myślałam, ze tylko powojniki sadzi się ukośnie. Współczuję ślimaków, póki co tylko krety rozrabiają, te też potrafią podnosić rosliny, np. świeżo posadzone pozdrawiam z rana.

Ja większość roślin od lat sadzę prosto. Zasadę sadzenia ukośnie stosuje tylko wtedy, gdy mam bardzo wybujałą roślinkę lub długaśny korzeń

Tak uroczo wczoraj wyglądały funkie z niezapominajkami Docelowo miedzy funkiami będą tawuły, ale ta wersja przejściowa też mi się podoba
Bajkowy ogród Weroniki 21:56, 29 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Widzę ze dywany juz i za płotem sa , dla mnie to znak rozpoznawczy Twojego ogrodu najbardziej charakterystyczny i cudny.U mnie na razie te same tawuły kwitną co u Ciebie na tamte z tydzień trzeba bedzie poczekac.Pozdrawiam serdecznie.

Dywany floksowe dzisiaj na chwilę opuściłam.
Byliśmy w Łodzi, u Tracza...pooglądać, a potem pojechaliśmy do OBI i kupiliśmy dalsze dwa rododendrony, różę Rhapsody in Blue, japońskiego pigwowca o dużych krwistych kwiatach (to mój 3-ci), a potem podziwialiśmy Pałac Herbsta łódzkiego fabrykanta, popatrzyliśmy na stare i odnawiane fabryki włókiennicze, no dzisiaj już nie fabryki.
Ile tu ciekawych szczegółów, kominki całkiem z innej epoki, lustra, haftowana pościel...w sam raz dla nas starszych pań, świat w zupełnie innym stylu, w moim tak. Pozdrawiamy, Bogdziu.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:04, 29 kwi 2014

Do góry
Witam! zabieram się za pierwsza rabatę w ogrodzie.

Jest to rabata wzdłuż wjazdu, długości około 25 m i około 1m szerokości. Planuję tutaj wierzby hakuro lub trzmielinę na pniu - co lepsze??? Do tego tawuły. Myślę o jednej roślinie na pniu i 3 tauły i tak to powtarzać. Brakuje mi coś jeszcze.
Tu pogląd na całą działkę, Jest to rabata nr 1. Jedna kratka to 1m.
Wilcza Góra 09:44, 29 kwi 2014

Do góry
Przedogródek w Wilczej + spojrzenie na nasz lasek ...na szczęście już zielony

śliwa i klon palmowy "gwarantują" moje ukochane bordowe klimaty, a tawuły zwyczajowo pięknie "zżółkły" (mam tylko nadzieje, że nie ze złości)

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 09:08, 29 kwi 2014

Do góry
zaczęłam prace na rabacie przy POŚ,
cel: likwidacja brzuszka z obrzezy, przesadzenia 6 trzmielin, dosadzenie tawuł przy wywietrzniku oraz innych nowych roslinek - uporządkowanie i dosypanie kory

zdjęcia z wczorajszego popołudnia:

trzmielinki przesadzone w miejsce zabranych tataraków

tawuły i berberys w nowych miescach - wcześniej rosły tu marniejące na słońcu żurawki

w miejsce uschnietej trzmieliny posadzę tawułę Darts Red - która kwitnie na kolor czerwono-różowy

reszta prac dzisiaj

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:46, 28 kwi 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Paula. Czerwiec śmignie nam szybciej niz sadzimy Nad bukiem dumam. Na razie dostał w plecki derenie. Będę myślec... ale hosty mi po głowie chodzą i tawuły kulki według pomysłu Margarete i Irenki... A Ty coś wymyśliłaś?

Martuś, jeszcze nic nie wymyśliłam do buczka. Na razie zakątek hortkowy muszę zrealizować A jak wystarczy w tym roku funduszy to temat będę bardziej zagłębiać. Ale tu i tam rozglądam się za inspiracjami
Bajkowy ogród Weroniki 20:37, 27 kwi 2014

Do góry
Widzę ze dywany juz i za płotem sa , dla mnie to znak rozpoznawczy Twojego ogrodu najbardziej charakterystyczny i cudny.U mnie na razie te same tawuły kwitna co u Ciebie na tamte z tydzień trzeba bedzie poczekac.Pozdrawiam serdecznie.
Rododendronowy ogród II. 20:33, 27 kwi 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)
Muszę codziennie tu zajrzeć by mi żadna piękność nie umknęła. Dobrze, ze Bogdziu przypominasz nazwy, może ochrzczę nasze, bo dotąd wszystkie się nazywały jednakowo.
Ja tu się chwalę floksami, tawułami, a Ty swoje kwitnące tawuły przemilczasz, a ja je widzę w tle, i pamiętam piękny z nich żywopłot jako tło dla równie pięknych i piękniejszych. Miłego tygodnia.

Kwitną tawuły ale to jeszcze nie te o których myślisz tamte są nieco póżniejsze a teraz takie jak u Ciebie. Na ten tydzien mam sporo pielenia zaplanowane ale robota w ogrodzie to sama przyjemnośc poza bólem różnych części ciała ale kto by na to zwracał uwagę.Również życze Weroniko miłego tygodnia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies