Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:25, 05 kwi 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, wiosna w pełni u Ciebie - wszystko pięknie kwitnie, robota wre, jak to w ogrodzie... Żagwinem też możesz się już pochwalić - śliczny. Piesy kombinują, ciekawe, co wymyślą. Ciekawa jestem tej tawuły strzyżonej w kwadrat i magnolii parasolowatej. U mnie też mini rewolucja, tzn poprawki Cmokam

Oby nic nie wykombinowały, bo się nie doczekam, że te rh mi urosną!
Ona kiedyś rosłą swobodnie, efektownie to wygląda, ale jak zaczęłam zagęszczać to miejsce, łysiała od dołu i dlatego zmieniłam koncepcję
Wg informacji specjalistów, te moje 3 magnolie parasolowate zakwitną w 2018 roku i to wtedy, gdy będę mieć szczęście...jakie mi się to odległe wydaje, inaczej już postrzegam czas..
zaraz biegnę i buziam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:16, 05 kwi 2014

Do góry
Irenko, wiosna w pełni u Ciebie - wszystko pięknie kwitnie, robota wre, jak to w ogrodzie... Żagwinem też możesz się już pochwalić - śliczny. Piesy kombinują, ciekawe, co wymyślą. Ciekawa jestem tej tawuły strzyżonej w kwadrat i magnolii parasolowatej. U mnie też mini rewolucja, tzn poprawki Cmokam
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:12, 04 kwi 2014

Do góry
polinka napisał(a)
I pierwsza myśl najlepsza Rozumiem, że będą tawuły?

Na 99% tak Muszę policzyć ile i poszukać w szkółkach
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:09, 04 kwi 2014

Do góry
I pierwsza myśl najlepsza Rozumiem, że będą tawuły?
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:06, 04 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Po pierwsze, nie widzę chwastów!!!...po drugie, nie wiem czy akurat kora lepiej się u ciebie sprawdzi? może rozłóż gazety, polej wodą i na to dopiero korę lub jakąś ściółkę..
serby cudowne, nawet ciut z góry można uciąć, szybciej się rozrosną na boki; ta sosna na środku super, daj jej czas, ale stosuj następującą zasadę, co do niej; co rok jak tylko wypuści świeczki, wyłamuj wszystkie o 2/3, w ten sposób nie będzie za wielka, nie będzie sypać się igliwie i zyska pokrój bonsai

,,,trawki cudne i właśnie bym z wrzosów zrezygnowała, one jednak ciut wymagające i poszła w prostotę i pewność, tawuły takie właśnie są, masz albo takie limonkowe, albo jak moje, możesz ciąć w murki, kulki i stale od wiosny do jesieni są śliczne, co o tym myślisz?
te wszystkie moje rady, wynikają z mojego doświadczenia i dążenia do jak najmniejszej ilości pracy w ogrodzie, a on ma być w miarę ładny

Tak właśnie się Irenko zastanawiam, czy wolne miejsce w okręgu nie uzupełnić limonkowymi tawułkami ciętymi w kulki. Nie będę musiała ciągle biegać przy nich
A sosenka raczej już nie odżyje. Widzę, że coraz bardziej schnie. A własnie miałam taki sam pomysł jak Ty, ciąć na bonsai
Tak więc szala przechyla się w stronę tawułek

A serby za grosze kupiłam
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 11:32, 04 kwi 2014

Do góry
Po pierwsze, nie widzę chwastów!!!...po drugie, nie wiem czy akurat kora lepiej się u ciebie sprawdzi? może rozłóż gazety, polej wodą i na to dopiero korę lub jakąś ściółkę..
serby cudowne, nawet ciut z góry można uciąć, szybciej się rozrosną na boki; ta sosna na środku super, daj jej czas, ale stosuj następującą zasadę, co do niej; co rok jak tylko wypuści świeczki, wyłamuj wszystkie o 2/3, w ten sposób nie będzie za wielka, nie będzie sypać się igliwie i zyska pokrój bonsai

,,,trawki cudne i właśnie bym z wrzosów zrezygnowała, one jednak ciut wymagające i poszła w prostotę i pewność, tawuły takie właśnie są, masz albo takie limonkowe, albo jak moje, możesz ciąć w murki, kulki i stale od wiosny do jesieni są śliczne, co o tym myślisz?
te wszystkie moje rady, wynikają z mojego doświadczenia i dążenia do jak najmniejszej ilości pracy w ogrodzie, a on ma być w miarę ładny
U Oci ... 11:09, 04 kwi 2014

Do góry
a tam mają być 3 sztuki tych brzóz? ja bym zaszalała i dała w takiej konfiguracji (tak na szybko nabazgrane)

te kulki na tej dodatkowej rabacie to jakieś 'okrągłe' roślinki (bukszpany, może tawuły), a może trawy np rozplenice
Atelier Ogrodowe... 21:07, 03 kwi 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Widze u ciebie wiosna pełna para

w pełni pełni, tylko jak zwykle nie mam zdjęć... Cebulowych u mnie mało, mam nadzieję, że przyszłym roku trochę bardziej poszaleję . Teraz zaczynają rosnąć tawuły i bukszpany.
Pilny ogród Moni 19:51, 03 kwi 2014

Do góry
Joaska napisał(a)
Monia i bardzo dobrze że wklejasz zdjęcia niebawem zaroi sie od dobrych duszyczek które zasypią cię pomysłami
Tak na szybko ja na froncie bym "uzielenił" trochę ten podjazd.
i zmieniła trochę kształt rabat, dobór roślin to inna historia najpierw zacznij od ukształtowania rabat, a potem będziemy je wypełniać, na pewno dałabym wyższe piętro wzdłuż chodnika coś w ten deseń:

W tej łezce to może przytnij te tawuły i pięciornik, jakiś taki gąszcz tam jest.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:47, 03 kwi 2014

Do góry
Joaska napisał(a)

Irenko czy pamiętasz jako to odmiana tawuły?? cudne te listeczki jak płomyki, ja mam golden princess ale ona ma żółciutkie listeczki
Ale cuda pokazujesz piekny piękny ogród :Właśnie z tych tawułek robiłam sadzonki z patyczków juz puszczają listki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:19, 03 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
....
uwielbiam tawuły o tej porze

Irenko czy pamiętasz jako to odmiana tawuły?? cudne te listeczki jak płomyki, ja mam golden princess ale ona ma żółciutkie listeczki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:21, 03 kwi 2014

Do góry
Marzenko......jako, ze wiosna, są, czy cieplej, nie wiem, może mniej wieje

Aniu.............no tak, teraz w sezonie, czasu mniej, a oglądac jest co

Kasiu....odwzajemniam

hortensja pnąca i berberysy w rozkwicie, bo on nawet kwitnie

uwielbiam tawuły o tej porze

róża kaskadowa coraz zieleńsza, ale co się dziwić, w końcu jest wiosna
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:51, 03 kwi 2014

Do góry
Sonka napisał(a)

jest fajnie, ja, bym zmiejszyła nieco trawnik, ogólnie jest ok, wg mnie, z tym, że na pniu conajmniej 80 cm cis a zamiast tawuły małe hortensje Bobo, są cudne, kompaktowe długo kwitną, bo niestety ogrodowe podmarzają, ale są już takie, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, tyle ,że nie wiem czy są też niskie, masz sporo miejsca no i lawendę niską bym wybrała.
przejrzyj strony
http://www.pinterest.com/madzenka/buxwood-topiar-hedge/

trawnika niestety zmniejszyć nie mogę, przynajmniej nie po bokach, bo pas szer 0,7 m z jednej strony naleźy do sąsiadów. Mieszkamy w szeregowcu i tak jest podzielona działka, deweloper dziwnie zaprojektował pasy zieleni przed domem. Hortensje ładne, cis na pniu też mi się podoba. Tylko muszę posprawdzać czy wszystkie te roślinki nadają się do stanowiska, gdzie słońce jest od ok 14, tak to półcień. No i muszę poszukać tej niskiej lawendy. Dziękuję za odpowiedź
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:27, 03 kwi 2014

Do góry
kolagn napisał(a)
Takie coś przyszło mi jeszcze do głowy

1 trawnik
2 bukszpan
3 kosodrzewina -już tu rośnie
4 drzewko na pniu, bardzo niskie
5 lawenda
6 tawuła japońska Goldmund

PROSZĘ O WASZE OPINIE

jest fajnie, ja, bym zmiejszyła nieco trawnik, ogólnie jest ok, wg mnie, z tym, że na pniu conajmniej 80 cm cis a zamiast tawuły małe hortensje Bobo, są cudne, kompaktowe długo kwitną, bo niestety ogrodowe podmarzają, ale są już takie, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, tyle ,że nie wiem czy są też niskie, masz sporo miejsca no i lawendę niską bym wybrała.
przejrzyj strony
http://www.pinterest.com/madzenka/buxwood-topiar-hedge/
W ogródku Iwony 23:00, 02 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale bosssskie zakupy Nie mogę się doczekać aż przyjdą moje roślinki mieli już przysłać Pozdrowienia zostawiam

Przyjdą, przyjdą. U mnie miały być Admirationy a są tawuły, wahałam się, ale na miejscu w szkółce podjęłam decyzję.
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 21:55, 02 kwi 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
piękne hiacynty, moje tawuły całe żółte a u ciebie czerwone, musisz mieć pewno inną odmianę

Elu napewno inna odmiana,ale żółte też tam mam
A hiacytami sama jestem zaskoczona że nornice ich nie zjadły,to ich drugi sezon
pozdrawiam serdecznie
W ogródku Iwony 18:45, 02 kwi 2014

Do góry
Dzisiaj byłam na zakupach roślinnych. Oto one

Tawuły Goldflame

Cisy Hicksi

Cyprysiki Ivonne - będę mieć imienniczki w ogrodzie

Biała sasanka

Wszystko oprócz sasanki do przedogródka. Jak dobrze pójdzie - jutro sadzenie.
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 08:36, 02 kwi 2014

Do góry
piękne hiacynty, moje tawuły całe żółte a u ciebie czerwone, musisz mieć pewno inną odmianę
Nasz przydomowy ogródek 15:58, 01 kwi 2014

Do góry
Mira patrz dobrze i może cosik kiełkuje. Moje bobo taż stoją jak zaklęte. Zero pąków. Aż sprawdzałem czy żyją i jest ok.

Irenko kiedyś mus będzie kosić ale jeszcze jest czas.

Jolu dziękuję za informację o nowych przepisach. Właśnie z rana przeniosłem trawki w inne miejsce
a drogą kupna nabyłem 3 tawuły. Już posadzone! Ale o tym sza. Nie byłem świadomy nowych zasad.

Haniu święte słowa. Paskudne jest całe zielone pole trawy.

Bogdziu tylko uważaj z koszeniem. Krysia też posiała kilka lat temu torebkę nasionek w jednym miejscu. W czasie koszenia kosiarka rozpyla pociachane stokrotki coraz dalej i dalej i poletko się powiększa. U nas już żywiołu nie opanuje.

Pomału przychodzi era tulipanów tej wiosny.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:07, 01 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nadrobiłam zaległości , pozdrówka zostawiam.

Mam nadzieję, że się podobało

tawuły dają kolorem po oczach, zaraz cięcie

glicynia w pąkach i gdzieś w kamieniu zaplatany żagwin...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies