Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zakątek z fioletową ławeczką

Zakątek z fioletową ławeczką

monteverde 22:29, 28 maj 2014

Możesz daj adres na priv pozdrówka
Donia72 22:44, 28 maj 2014

Nowe życie rabaty Wsadziłam tawuły i berberysy, nie wiem co jeszcze tam dosadzić? Na kamieniach tymczasowo stoi donica z tarasu, będzie jakaś inna...ale to z czasem...A, już są trzy kule

Anita1978 23:07, 28 maj 2014

Moim zdaniem fajnie by wyglądało cos co sie zwiesza z tego murku, a czy zimozielonego czy kwitnące to już zależy od ciebie,,czy masz na ta rabatę widok zimą tez! Ale widzę drzwi wejściowe, to dobrze byłoby cos co dobrze wyglada cały rok. Ja mam taka rabatę żwirowa przed domem, koło wejścia, i mam tam praktycznie same iglaste okazy, poza perukowcem i hortensją!
A na żwirku to widzę jakiś iglaste soliter! Może bonsai? Stawiam na iglaki, tym bardziej ze tawuły i berberysy gubią liscie na zimę!
Donia72 23:17, 28 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
Moim zdaniem fajnie by wyglądało cos co sie zwiesza z tego murku, a czy zimozielonego czy kwitnące to już zależy od ciebie,,czy masz na ta rabatę widok zimą tez! Ale widzę drzwi wejściowe, to dobrze byłoby cos co dobrze wyglada cały rok. Ja mam taka rabatę żwirowa przed domem, koło wejścia, i mam tam praktycznie same iglaste okazy, poza perukowcem i hortensją!
A na żwirku to widzę jakiś iglaste soliter! Może bonsai? Stawiam na iglaki, tym bardziej ze tawuły i berberysy gubią liscie na zimę!

Anitko, na żwirku to tylko może być coś w donicy i chyba jednoroczne. W tym miejscu rośliny rosną do pewnego momentu, a potem dziczeją i uciekają do słońca. Miałam tam ładną trzmielinę szczepioną i myślałam, że ona mi choruje W środku jakby jakaś narośl, a jak się okazało to ona korzenie górą puściła. Wykopaliśmy ją i wsadzona jest w donice, zaczęła wypuszczać malutkie listeczki. Inne rośliny nie miały korzeni. Jedynie gdzie mogę sadzić to tam gdzie tawuły i berberys. Myślałam o jakiejś dużej jasnej donicy (na żwirku), a w niej coś co by fajnie zwisało.
A rabatę widać z okna w pokoju, z ławki pod winogronem (ale tam najmniej siedzimy), z tarasu jej nie widać aż tak i z huśtawki widać tylko rąbek
agata19762 10:51, 29 maj 2014

Doniu ja bym dodała jakieś trawki....
Donia72 11:58, 29 maj 2014

agata19762 napisał(a)
Doniu ja bym dodała jakieś trawki....

Agatko, a możesz podpowiedzieć jakie?
Pozdrawiam
Donia72 15:44, 01 cze 2014

Kiedyś kupiłam taką roślinkę i niestety nie wiem co to jest? Może ktoś ją zna? Nawet nie wiem czy kwitnie
Czy powinna rosnąć na słońcu, czy może bardziej w cieniu?

Listki ma mięsiste i sztywne.
Donia72 15:48, 01 cze 2014

Wczoraj robiłam mały obchód ogrodu i co zobaczyłam? Oprócz mszyc? Nadżarte pączki róży! Nie wiem co mi ją tak obżera Nic nie zauważyłam, żadnych robaków.

boguslawa_ma... 15:50, 01 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Wczoraj robiłam mały obchód ogrodu i co zobaczyłam? Oprócz mszyc? Nadżarte pączki róży! Nie wiem co mi ją tak obżera Nic nie zauważyłam, żadnych robaków.

U mnie obżerała zielona gąsiennica.
Donia72 15:52, 01 cze 2014

Bogusiu, idę zaraz dokładnie obejrzeć różę.