Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:41, 18 lip 2013

Do góry
Jak czytam Anię asc to aż gęba mi się śmieje z tego co ona wypisuje, ma kobita humor w reku
Popaczę i podpowiem jakby co Aniu

Marzenko, rabata przygarażowa będzie w artykule pod nazwą "Rabata w tonacji różowej".

Ja ją już mam sfotografowaną, ale ona poszła do innego ogrodu Południe Polski, czyli bliżej Ciebie, a sobie już rośnie, wczoraj osobiście sadziłam .
Nie wiem czy połapiesz się o co chodzi
Poszukuję pomysłu na taras 09:08, 18 lip 2013

Do góry
bleebla napisał(a

Szkoda, że taras dochodzi do płotu, w zasadzie nie ma go jak wysłonić od widoków niepożądanych. Poradzę Ci, żebys zbudowała skrzynie drewniane, i w nich posadziła roślinność wysoką i niższą, da to ładne "zacisze" i możliwość przebywania i poczucia ogrodu w nim.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:14, 16 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

teraz powoli ścinam chorego wiąza, już nie jest taki wysoki i pewnie padnie niedługo. Szukam mu zamiennika, żeby przerósł śliwę wiśniową.

Może klon jawor w odmianie kolorowej? 'Simon-Louis Frères' jest piękny! Jakie jest Twoje zdanie na temat tego drzewa? Czy jest ono według Ciebie śmieciowe?
System automatycznego nawadniania 22:19, 16 lip 2013

Do góry
Zraszacze powinny być "dolewające" czyli na 50 % ustawiane między sobą. Jeden dolewa do drugiego, dzięki temu opad jest równomierny.
Jeśli nie ma "dolewania" opad nie będzie równomierny po całej linii "lania", mówiąc po chłopsku.

Na pewno są takie o zasięgu 9 metrowym,a nawet 15 m, są one rotacyjne czyli obracają się. Statyczne mają mniejsze zasięgi.

Ale Witka nie ma i nie mam kogo zapytać jaki ma symbol.

Odnośnie ogrodu, to dopiero co było Święto Róż. Ogród otwarty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3267-swieto-roz-w-ogrodzie-nie-tylko-bukszpanowym-2013?page=18

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:11, 16 lip 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Nadrobiłam i macham, ale uciekam na razie....zwolnij tempo proszę, bo nieczasowa jestem

Zwalniam
Welka napisał(a)
Tak w sobotę stałam w kolejce, że dopiero dziś dotarłam, kolejki mnie się chyba pomyliły, ale opłacało się stać tyle dni, by zobaczyć tak zadbany ogród
Pozdrawiam

Ewelinko komitet kolejkowy trzymał miejscówkę

KasiaWB napisał(a)
Marzenko, byłam, widziałam, poczytałam z zachwytem kolejny wątek pędzi, ze hej serdecznie pozdrawiam

A gdzie byłaś jak Cię nie było?
Hogata napisał(a)
No to jest nas więcej, ciężko sie powstrzymać i nie zerknć co na forum sie dzieje

Qurcze... Zwolnią Was!!!

aga_pe napisał(a)

ciiiii, bo się wyda. Nie jesteście osamotnione

Margarete napisał(a)

Jezu ... co to forum robi z ludzi... ja tez siedzac w pracy czasem podczytuję......

A ja nie mam w pracy takiej możliwości.... Jesli dam radę wyrwać się na obiad to czasami kątem oka looknę... Jesli mi wtrakcie przerwy ktoś makaronu na uszy nie nawija.....

Kindzia napisał(a)
Matko i córko, ale się naczytałam...trza zwolnić tempo Mażen, z pracy mnie wywalą wreszcie...

I znowu głupotę popełniłam, zaś przesadzanie mnie czeka wrrrrrr...lawendę co 50 cm miałam sadzić...ludu złoty...mam za gęsto!!!!!!!!!!!!!!

Kindzia co 50 aby były kulki, w żywopłocik może być gęściej... co ile posadziłaś?

irena_milek napisał(a)
Berberysy odpadają, mój ma ich dośc, twierdzi że są wszędzie coś wymyślę
Dzis upał, czyli fajnie wywalam część roślin, ograniczam busz

Mialm na myśli berberysy gdyz podobnie jak róże kłują i dlatego pomyslalam o tym towarzystwie aby odstraszyć psy

Gardenarium napisał(a)

No logika wskazuje, że po kwitnieniu, nie dajmy się ponieść naśladownictwu aż tak

Zwłaszcza że rózne rejony Polski mają różne temperatury , opady, o początku wiosny nie wspomnę.... W ubiegłym roku cięłam tę samą lawendę dopiero 2 sierpnia...

popcarol napisał(a)
Moja też kwitnie, potnę po kwitnieniu, teraz wygląda bosko!! Sucho i słonecznie, też mam takie wnioski

pozdrawiam!!

Macham Karolinko
U mnie w tym roku za mokro i lawenda słabiej rośnie niż wykle...

justine17 napisał(a)
Witaj to znowu ja i z pytaniami:
Moja lawenda jeszcze kwitnie-to ciachać teraz czy po kwitnieniu?
Mam budleje (1szt)i strasznie się rozrosła od zeszłego roku kiedy mam ją ciąć i jak?
Pozdrawiam.

Justin jeśli lawenda jeszcze kwitnie i kwiaty mają intensywny kolor to jeszcze nie tnij.

Budleje tnie się ostro wiosną, teraz nie możesz ciąć bo nie będzie kwitła, tylko należy obcinac przekwitłe kwiatostany. Jesli nie przytniesz wisoną budlei będzie rozlazła...

asc napisał(a)
Muszę pociać moja lawendę bo nie cięłam...w tym roku, bo była ładna....... była.......
Jednak czy ładna czy nie, po zimie trzeba ciąć... taki mój wniosek na razie...
I słońce i sucho.. potwierdzam..

Nie cięłaś po zimie???

Sebek napisał(a)
Marzenko - jakbyś mogła to zerknij do mnie czy dobrze lawendy pociachałem I ma pytanie czy one się u Ciebie pokładają? Bo swoje podparłem patyczkami, żeby zachowały formę

Po ostrym cięciu moje się nie pokładają...

jotka napisał(a)
Nadrobiłam zaległości starałam się cichutko, żeby Cie nie obudzić choć Ty ranny ptaszek

Jola właśnie wstałam

Kalamandyna napisał(a)
Dziękuję za fotki u mnie Marzenko. O tej brzozie o której piszesz nie słyszałam i chętnie się z nią zapoznam. Zdjęcia faktycznie - piękne ale to już norma w Waszych ogrodach.
Pozdrawiam porannie

Te zdjęcia nie są z mojego grodu chciałabym
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:50, 16 lip 2013

Do góry
Nie myslałam, że masz taką kolekcję Irenkuś Dalia mnie zachwyciła, a ja w poszukiwaniu nowego koloru nakupiłam dziś "brudnego" różu
Chwasty w trawniku 21:48, 16 lip 2013

Do góry
Glebę się zostawia. Trzeba odczekać okres karencji podany na opakowaniu i można siać.
Zimozielony ogród przy białym domu 12:18, 16 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taki już los rabat, mus zmieniać co jakiś czas

I to jest motto na dzisiaj, na jutro....

Nie ma posadzone i będzie.

I fajnie, ja lubię zmiany i ciężka pracę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:51, 16 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Krawniczek.. cudnej urody Tak bardzo mi się podoba, że ostatnio o mały włos przytaszczyłabym łąkowego krwawnika pospolitego, ale ten jest chyba bardzo ekspansywny..?...

Zimozielony ogród przy białym domu 10:41, 16 lip 2013

Do góry
Żurawki są na teraz. bo jeszcze tutaj sporo miejsca. Jak rh będą rosły, to albo je podcinać z tej strony, albo kiedyś żurawki się odmłodzi i przesadzi gdzie indziej. Taki już los rabat, mus zmieniać co jakiś czas
Zimozielony ogród przy białym domu 10:31, 16 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, wpadam tu po inspiracje
ale mam pytanie, czy jak rh się rozrosną, to te żurawki trzeba usunąć? zastanawiam się nad zrobieniem tego u siebie, ale już widzę, ze rh urosły i to co posadziłam, mus przesadzić, bo zaraz będą niewidoczne i zmarnieją?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:27, 16 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do Zieleni to życie mam o monardach, a na naszą stronę o liliowcach
Chyba obie byliny Irenko lubisz

Danusiu, wiele roślin polubiłam, ale wiele się u mnie nie sprawdza...wiesz co robię...powoli wywalam większość i zmieniam nasadzenia, na mniej pracochłonne
w zakątku koło tulipanowca wywaliłam prawie wszystko, oprócz magnolii i hortensji, dołożę same hortensje a z przodu dam hosty, które mi misz- masz zakrył...albo szarpnę się na jakieś stożki i kulki cisowe...albo i nic, bo i tak Dżaga zniszczy
buziam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:55, 16 lip 2013

Do góry
justine17 napisał(a)
Witaj to znowu ja i z pytaniami:
Moja lawenda jeszcze kwitnie-to ciachać teraz czy po kwitnieniu?
Mam budleje (1szt)i strasznie się rozrosła od zeszłego roku kiedy mam ją ciąć i jak?
Pozdrawiam.

No logika wskazuje, że po kwitnieniu, nie dajmy się ponieść naśladownictwu aż tak
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:51, 16 lip 2013

Do góry
Oczywiście że jest, za podjazdem do garażu ta część pójdzie do przeróbki na skośno.. Tam jest słonecznie. i wtedy tam chyba je dam (mam 4 szt) plus inne jakieś. Ale to raczej nie teraz już, bo mam nie obmyślone zmiany i czekam na wyjazd do Anglii- sierpniowy.

teraz powoli ścinam chorego wiąza, już nie jest taki wysoki i pewnie padnie niedługo. Szukam mu zamiennika, żeby przerósł śliwę wiśniową.

XXIII Wystawa Lilii i Kompozycji Kwiatowych "Rybnik 2013" 21:36, 15 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy były tylko cięte lilie? czy w donicach też?

Tylko cięte.
XXIII Wystawa Lilii i Kompozycji Kwiatowych "Rybnik 2013" 21:35, 15 lip 2013

Do góry
Czy były tylko cięte lilie? czy w donicach też?
Spacer po moim ogrodzie 21:31, 15 lip 2013

Do góry
Ja mam i jest o nim wątek u nas.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/882-tulipanowiec-liriodendron
Chwasty w trawniku 21:18, 15 lip 2013

Do góry
To moim zdaniem turzyca jakaś rozłogowa, pewnie z łakową ziemią przywlekła się. Nie dawaj na kompost.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies