Alicjo masz dwa wyjścia wbić palik i stopniowo (co jakiś czas) doginać do niego tą grubszą gałąź bo całe drzewko jest przechylone albo ją wyciąć i tworzyć koronę z tych cieńszych - wariant gdy nie chcesz by wystrzeliła zbyt wysoko
Wiosna praktycznie dopiero się zaczęła, a kolorków w ogródku jest już sporo. Tu na O nauczyłam się malować ogród roślinami o kolorowych liściach. Mój ogródek od północnej strony.
Tego teraz jest tak dużo,że trudno ogarnąć.
Ja mam też kilka .
Sum and Substance ta hosta, ma limonkowy później żółtawy kolor całości.
Hosta Great Expectations , środek żółty , obrzezę zielone.duża i śliczna
Laceside Cha cha. żółtawa z białym brzegiem- średnia
Rainbows end żółty środek nieregularne ciemnozielone obrzeże - mała
Fire Island ( tej nie mam ,ale marzy mi się jeszcze ) bardzo żółta
Mam jeszcze ze dwie małe żółtawe, ale nazwy nie pamiętam
fajne zdjęcie zrobiłaś ......bo u mnie ta magnolia jest bladoróżowa mocno rozbielona ...a ciemnoróżowa strona płatków jest mało zauważalna jak kwiatki się rozłożą
Basiu, zdjęcia jej jeszcze nie robiłam a nawet jej nie przycięłam
Zrobię to jutro.
Zdanie neurologa u którego byłam w zeszłym tygodniu jest takie, że jeśli okaże się to zespół cieśni to ja mam objawy "nie książkowe" Badanie które mam mieć robione 13 lipca ma właśnie potwierdzić lub wyeliminować to schorzenie.
Kolejne dwa miesiące czekania żeby dowiedzieć się że to nie to, potem kolejne badanie poprzedzone czekaniem i okaże się że jest zbyt późno żeby zrobić cokolwiek.
Szybka diagnostyka, tyle o tym się mówi, szkoda że tylko mówi.
Zdjęcia tulipanków mam dla Ciebie.
Dzisiaj dostałam (właściwie wczoraj, bi juz po północy) Pysznogłówkę od Łukasza. Piękne duże kępki. Nie to, co moje przedszkolaki
Nowe roślinki zaraz uśmiech na twarzy wywołują
Posadzone... za tulipankami
Łuki, baaaaaaaaaaaaaaardzo dziękuję
Magda, mam miniaturowe żółte berberysy. Nie wiem, czy o nie ci chodzi ... Szybko startują, byłam zdziwiona, ze szybciutko wypuściły listki berberys bonanza gold
Mam tego świadomość niestety, będę walczyła dobrym nawadnianiem, porządnym ociepleniem donic i nawożeniem.
Jaśminowiec powinien przetrwać, chcę go puścić na altanę w wersji pnącej. Najbardziej boję się o magnolię, wymarzyłam sobie sunrise... na zimę będę dodatkowo obkładać donice styropianem i okrywać agrowłókniną. Od dołu tarasu jest ogrzewane mieszkanie, co też trochę może pomóc.
Zastanawiam się, jak ludzie utrzymują kilkusezonowe tarasy. Jak ten w załączeniu, pokazywany w "Maji".
[zdjęcie zmoderowane]
[zdjęcie zmoderowane - nie wklejamy zdjęć z internetu]