Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 01:34, 19 cze 2016

Mam do rozwiązania niesamowitą 'zagwozdkę'. Jakiś zwierz wykopał trzy dziury, z których wygrzebał gniazdo trzmieli ziemnych. Przy okazji zniszczył mi kępkę skalnicy liścieniowej i cienistej.
Jaki zwierz wyczuł to gniazdo i postanowił się do larw - ewentualnie miodu - dostać? Ptaka żadnego nie podejrzewam, kota też nie, śladów psa nie było. Więc co to mogło być?
Łasica, kuna? A może jeż? To dopiero zagadka!
Po tej przygodzie przypomniałam sobie, że podobną dziurę już u siebie widziałam, ale pod koniec zimy i w zupełnie innym miejscu.

A to fotki z 'miejsca przestępstwa' cyframi 1, 2, 3 oznaczyłam dziury.

W tej widać resztkę plastra i trzmiela

tu są trzy dziury oddzielone podmurówką pod siatkę oraz kolejny kawałek zniszczonego plastra 4

i zbliżenie 4

Do plastra co chwilę podlatywały trzmiele, jeden z nich użądlił mnie. Szybko zrobiłam okład z octu i po bólu.

barbara_kraj... 01:45, 19 cze 2016

A na koniec na niebiesko

Przymiotno ogrodowe

Przetaczniki

Wielosił i powiązana ostróżka

hanka_andrus 08:08, 19 cze 2016

Basiu, nie pomogę. Niedźwiedzi nie podejrzewam, bo byś się nie pytała kto Tobie w ogrodzie rozrabiał. Ale kto był amatorem trzmielego miodu, tez nie mam pojęcia. Będę dedukować. Jak co wymyślę, to się podzielę myślami. Miłej niedzieli.
hanka_andrus 12:32, 19 cze 2016

Dumałam nad Twoją zagadką, i doszłam do wniosku, że to mógłby być drapieżny ptak trzmielojad, u nas na Pomorzu rzadki, ale w Waszej strefie się częściej go spotkać można. Wielkości myszołowa. Teraz chyba są młode do wykarmienia, i możliwe, że nawet dwa polowały na swe jedzonko. Potrafią zaatakować i osy, i szerszenie i z ich gniazd porywać plastry z larwami. Larwy pszczołowatych to ich pożywienie. Innych napastników na Twoje grządki nie wymyśliłam.
Miłego!
barbara_kraj... 18:07, 19 cze 2016

Haniu, dzięki. To chyba jedyne rozwiązanie zagadki.
Zaskoczona jestem, że takie ptaszysko potrafiło tak skrzętnie ukryte gniazdo trzmieli wypatrzyć, nie mówiąc już o dostaniu się do jego zasobów.
Jeśli on żeruje w rejonie mojej działki, to i jaszczurki są zagrożone, bo ślimaków mi nie żal. Zastanawiające, że ostatnio sporo pustych skorup na działce spotykam.
hanka_andrus 18:21, 19 cze 2016

Na ślimaki w skorupkach to i kosy i szpaki chętne. A jak trzymają się działek , to ogrodnik musi mieć z nich pożytek a nie tylko straty w owocach.

Byłaś w ogrodzie, czy na spacerach niedzielnych?
Kindzia 20:39, 19 cze 2016

Tak trochę z niepokojem zaglądam do Ciebie Basiu, bo nie wiedziałam jak tam po wietrzyskach...ale widzę, że w porządku U mnie też bez strat praktycznie

Ostatnio się przetacznikami zachwycam, niedawno stałam się właścicielką dwóch Christ i czekam na te grzebyczki z utęsknieniem Ale te z kłoskami też mnie nęcą...

Macham
Nallar 20:54, 19 cze 2016

Przymiotno ogrodowe? już? moje jeszcze w powijakach
Przetacznik śliczny, szukałam go po szkółkach ale lipa, nigdzie go nie ma.
barbara_kraj... 20:02, 20 cze 2016

hanka_andrus napisał(a)
Na ślimaki w skorupkach to i kosy i szpaki chętne. A jak trzymają się działek , to ogrodnik musi mieć z nich pożytek a nie tylko straty w owocach.

Byłaś w ogrodzie, czy na spacerach niedzielnych?

Kosy się u mnie zadomowiły na dobre, szpaków dawno nie widziałam, ale kwiczoły owszem i drobiazg jakiś np. pleszki oraz sójki (te akurat do drobiazgu nie należą), które są wielkimi amatorkami czereśni i orzechów.
Tym razem ogród sobie odpuściłam, nie lubię niedzielnego tłoku na działkach.
barbara_kraj... 20:10, 20 cze 2016

Kindzia napisał(a)
Tak trochę z niepokojem zaglądam do Ciebie Basiu, bo nie wiedziałam jak tam po wietrzyskach...ale widzę, że w porządku U mnie też bez strat praktycznie

Ostatnio się przetacznikami zachwycam, niedawno stałam się właścicielką dwóch Christ i czekam na te grzebyczki z utęsknieniem Ale te z kłoskami też mnie nęcą...

Macham

Przetacznik 'Christa' jest chyba najładniejszy, ale pozostałym też nic nie brakuje.
Niewymagający jest przetacznik siwy, wręcz nie do zdarcia. Poza tym mączniak się go nie ima.
Odmachuję