Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 20:51, 04 maj 2016

Do góry
rozark napisał(a)
u ciebie to zawsze jest na czym oko zawiesić

Dzięki kochana
No to zawieszaj jeszcze , może być ???
Moja działka. 20:51, 04 maj 2016

Do góry

Bogusia takie tylko zdjęcie.
Moja glebo terapia 20:50, 04 maj 2016

Do góry
Ogród po dzisiejszym deszczyku, zanosiło się na burzę a tylko pokropiło na szczęście eM zdążył trawkę wykosić
Powolutku zaczynają u mnie zakwitać rododendrony i azalie.
Pierwszy zakwitł ten po przejściach, myślałam że już nic z niego nie będzie, wielokrotnie przesadzany w końcu doczekał się swojego miejsca i mam nadzieje że tam już pozostanie

Hortensja też już się ładnie zaczyna zielenić

najmarniej z tego wszystkie to trawnik tam wygląda ale dosiany i powinien się zazielenić
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:47, 04 maj 2016

Do góry
morgen56 napisał(a)
Witam, jestem nowym forumowiczem. Piszę do Was,gdyż zmagam się z ogromnym problemem, a mianowicie z trawnikiem, który wygląda jak poniżej na zdjęciach. Trawnik był z rolki. Cały sezon rósł elegancko. Trawa gęsta i bardzo zielona. Na jesień pojawiały się żółte "odrosty", ale w niektórych miejscach. Pod koniec października wertykulowałem trawnik , ale niecały. Zdjęcia wykonałem tydzień temu. W tym roku na wiosnę ( połowa kwietnia) wertykulowałem cały trawnik. Trawa była całkowicie żółta i gęsta. Musiałem 3 razy wertykulować by suchą darń wyrwać i tak wszystkiego jeszcze nie wyrwało. Po wertykulacji dałem nawóz i podlałem. Czekam na efekty i Wasze opinie.
Pierwsze zdjęcie to trawnik zeszłoroczny.
Zauważyłem że najwięcej zdrowej trawy jest przy krawężnikach. W miejscach, gdzie trudno jest się dostać kosiarką.

Morgen moge Ci odpowiedzieć na swoim przykładzie wejdź w dziale Trawnik na wertykulacji i aeracje mój post z końca kwietnia i obejrzyj zdjecia mojego trawnika, miałam ten sam problem trawa z rolki przez dwa sezony piękna gęsta a po wertykulacji nie rosła plamy puste miejsca. Ale nie poddałam sie sprawdziłam korzenie, sprawdziłam czy nie ma Pędraków aby weliminowac wszystko na co nie mogłam mieć wpływu. Postanowiłam kupic 5 kg mieszanki trawy od producenta od którego mam trawnik oraz 15 rolek na połatanie plam + do tego worki z ziemią i do roboty .... Dosiewka gdzie puste miejsca dziury połatane i dużo podlewania ( min 2 x dziennie aby nie przesychał a najlepiej 4x ) dzis widzę kolosalna różnice. Jutro zamieszczę zdjecia na Dzial wertykulacja to zerknij
I jeszcze jedno producent trawy który oglądał moje zdjecia powiedział zebym sie nie martwiła bo trawa rośnie przy + 15 w dzien i w nocy
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:47, 04 maj 2016

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 20:42, 04 maj 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Pikna kolorowa wiosna i soczysta zieleń - jak te widoki bardzo nas ogrodników cieszą. Pozdrawiam

O tak, tak, tak
Moja ulubienica

ubiegłoroczny zakup - Ghost Spirit
Ogród z widokiem na jezioro 20:42, 04 maj 2016

Do góry
tulipy giganty, na mojej dłoni i na kartce formatu A-5

Pszczelarnia 20:41, 04 maj 2016

Do góry
Kwitnienie tych wiśni ozdobnych spotyka się z kwitnieniem magnoli kobus i to jest piękne, bo rosną niedaleko. Będziemy dosadzać magnolie (jutro przyjadą 4) i wiśnie:

I z oddali, inna wiśnia w tle:

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 20:41, 04 maj 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Przecudne nowe foteczki. Bajkowo juz u Ciebie .

Co to za klon ? Jak sie przebarwia ? Piekna czerwień z wiosny

to klon palmowy 'Beni Maiko' - właśnie tak intensywnie przebarwia się na wiosnę

a poniżej od strony herbaciarni - 'Orange Dream', 'Beni Maiko', 'Batterfly', 'Sango Kaku', 'Osakazuki' i 'Areum'

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 20:41, 04 maj 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Paulink oj chce juz się tych kolorów na tarasie, chce.
Dzisiaj biegusiem po pracy wpadłam do sklepu po koperek bo akurat brakło do obiadu i oto z czym wróciłam

I co ja teraz mam mezusiowi powiedzieć?
Zaczęłam od tego, że widziałam piękne szpileczki (co bylo najprawdziwszą prawdą ) takie czarne że skórki. I że niestety ich nie kupiłam. A on na to - jak ci się podobały a nie masz to trzeba było kupić.

Oj tak o jakie piękne zakupy, niech zdrowo rosną! Teraz już tak będzie, zamiast bucikow będą bukszpany .
Tonący w bieli 20:40, 04 maj 2016

Do góry
aniasmyk napisał(a)
Pieszczotliwie nazywany przez nas "rdzewiok"- ptaszki i pszczoły kochają z niego pić wodę.

Bardzo mi się podoba ten zbiornik. Czy to gotowy produkt, który gdzieś można nabyć?
Ogród Ani :) 20:39, 04 maj 2016

Do góry
Madżenka, Anie obie, Katarina dzięki
Szczerze to ze mnie taki pijak, że szok Jakby wszyscy pili tyle co ja, toby polmosy zbankrutowały

Dziś dostałam nową zabawkę od eMa i kulknełam se kilka kulek Świetna zabawa, powiem krótko
Stożków na razie nie tykam, bo nie mam pomocnika i bojam się, że krzywo wyjdą

Moja nowa zabawka

Kuleczka po wykulkowaniu Nie wiem czy nie ścinać bardziej z góry? Takiej czapy robić?

Żywopłot buksikowy ciąg dalszy, cholera brakło mi jeszcze jakieś 8 sztuk :/

Widział kto logistyczne nasadzenia? Nie? Oto one hi hi
Zadołowaliśmy z eMem resztę cisów, uff...
Moja działka na Dębowym Lesie 20:39, 04 maj 2016

Do góry
Agatek napisał(a)

aż poczułam zapach owoców które zagoszczą na krzaczkach

Swoje owocki są bezcenne.Wiemy co jemy
Paradise Glory

Hosta War Paint - teraz jest cudna
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:38, 04 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

oj tak, pachnące kaliny to najpiekniejszy teraz zapach w ogrodzie

masz rację Kasiu
Chwasty w trawniku 20:38, 04 maj 2016

Do góry
Bardzo proszę o pomoc. Na moim trawniku pojawiły się chwasty i niestety ani wycinanie ( są juz ich setki ) ani traktowanie Mniszkiem nic nie pomaga. Czy ktoś jest w stanie pomóc mi w określeniu co to za chwast i jak z nim walczyć ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:37, 04 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Powojniki już u ciebie, niesamowite

Dziękuję Marzenko ale u Ciebie cieplej to i roślinki ladniejsze, a dzisiaj kocury mi zlamaly pęd powojnika Veronica's Choice był już taki ładny i sie rozkrzewiał na szczęście na dole jeszcze 2 pąki są

oto on, już nie mam siły na te dzikusy
Pszczelarnia 20:37, 04 maj 2016

Do góry
Przywieźliśmy nowe roje, oczekują na osadzenie w naszych ulach. Wiosna zimna dla pszczół (pszczeli przednówek) ale dają sobie radę i dzielnie latają, jak tylko się da.

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 20:37, 04 maj 2016

Do góry
Paulinko oj chce juz się tych kolorów na tarasie, chce.
Dzisiaj biegusiem po pracy wpadłam do sklepu po koperek bo akurat brakło do obiadu i oto z czym wróciłam

I co ja teraz mam mezusiowi powiedzieć?
Zaczęłam od tego, że widziałam piękne szpileczki (co bylo najprawdziwszą prawdą ) takie czarne że skórki. I że niestety ich nie kupiłam. A on na to - jak ci się podobały a nie masz to trzeba było kupić. Teren obadany jutro muszę się mu przyznać że zamiast szpileczek kupiłam bukszpany
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:35, 04 maj 2016

Do góry
wrobelki witam u mnie
Co do murka na środku (rozumiem, że chodzi o te pomiędzy tarasami), to są dwie opcje. Pierwsza to wylane razem z tymi bocznymi murkami i murem oporowym przy drodze, a druga to wkopane słupki betonowe z modułowych ogrodzeń betonowych i połączone pojedynczymi modułami z tych ogrodzeń. Jeden moduł akurat ma 50cm wysokości, czyli tyle ile ma mieć murek. Decyzja będzie podejmowana w oparciu o opinię teścia budowlańca

A skarpa powoli zarasta. Jest jej spory kawałek bo chyba ze 4 metry miejscami. Obsadzona jałowcami różnymi, suchodrzewem i gdzieniegdzie trzmieliną i barwinkiem. Z całej skarpy zaskoczył mnie najbardziej suchodrzew, który rośnie na tej nieszczęsnej skarpie pięknie. Tutaj zdjęcie przed przycinaniem i plewieniem.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:35, 04 maj 2016

Do góry
Rozochocona działaniem przy klonie i tym jak gałązka, którą przygiełam w ub roku, ładnie wypuściła poziome gałązki postanowiłam ponaginać więcej gałązek u sango kaku

Gałązka przygięta w ub roku:

Działania dzisiejsze:

tego klona w ub roku poprzycinałam delikatnie na końcówkach i potem puścił długie baty i prawie że palma z niego się zrobiła. Mam nadzieję, że te przygięte gałęzie wypuszczą więcej poziomych przyrostów i klon się zagęści.
Działania moje są zupełnie na czuja, nigdzie nic o tym nie czytałam, eksperymentuję. Oby mi klony nie padły, ale pięknie się rozrosły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies