Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Tildian 07:18, 16 cze 2016

Witam

Prosiłbym o radę co zrobić, aby doprowadzić mój trawnik do porządku. Trawnik cały był wertykulowany wzdłuż i w poprzek. Nawieziony substralem na 100 dni, a później saletrą amonową. Jest też regularnie podlewany zraszaczami przenośnymi. Z daleka prezentuje się jako tako. Jednak z bliska jest już gorzej...

Gardenarium 07:30, 16 cze 2016

W tych miejscach gorszych zrobić lekką wertykulację po koszeniu, posypac żyzną ziemią, przegrabić, lać wodę. Nawóz tylko gdy minęło co najmniej 3 tyg. od ostatniego nawożenia.

Instagram Ogrodowiska
Tildian 07:36, 16 cze 2016

Dziś skoszę trawnik nisko i wykonam zalecone roboty Rozumiem, że trawy nie dosiewać ? Posypać tylko ziemią ? Początkowo na trawie były też pas, ale było to spowodowane genialnym siewnikiem do nawozu z gardeny... teraz posiadam z substrala i w końcu nawóz rozsypuje się równo. Obawiam się więc, że wypalanie trawki mogło być efektem chęci wypróbowania nowego siewnika i nawiezienia trawnika saletrą około 1,5 tyg. po nawozie na 100 dni?
Gardenarium 08:17, 16 cze 2016

Te wszystkie wieści o nawożeniu trzeba podawać przed poradą a nie po, bo ma to wpływ na poradę. Na razie niczym nie nawozić, pokazać stan trawnika po wertykulacji. Dosiewki owszem, robić jeśli gołe place

Instagram Ogrodowiska
Inek 09:31, 16 cze 2016

Witam zrobiłem tak jak Pani radziła, czyli nie nawozilem, kosilem wysoko, miałem jeszcze dużo podlewać ale nie przylozylem się zbytnio do tego. Dzięki koszeniu wyżej poprawiła się trawa bo nie była już tak postrzepiona jak wcześniej lecz teraz dopada ja to co w zeszym roku. Proszę zerknąć na zdjęcia, w niektórych miejscach rośnie wyśmienicie a reszta robi się taka żółta ;( rok temu było to samo, na początku roku było pięknie i. W raz ze zblizeniem się lipca trawa robiła.sie coraz gorsza niezalwzniew czy ja nawozilem czy nie...

Co może być przyczyną tych lepszych i gorszych miejsc na trawniku? Czy to kwestia ziemi?? Lepszej i gorszej? Wsystko niby było mieszane glebogryzarka kikka razy...

Nawóz rozsypuje takim urządzeniem wiec na pewno jest rozsypany równomiernie...

Czy to może być wina suszy?? Czy samo podlewanie wyrówna te plamy?

Dodam że na jednym zdjęciu gdzie jest takie koko z kamieni to pod tym jest zbiornik z szambem i na około tego trawa rośnie...możliwe ze jezt tam bardziej wilgotno i dlatego?

Jiz nie wiwm co mam robić. Utopilem sporo kasy w trawę, ziemię,nawożenie, sprzęt i dalwjw co roku ten sam problem. Proszę o pomoc za xo serdecznie Pani dziękuję. Pozdrawiam
takos 13:19, 16 cze 2016

Cześć to mój pierwszy post ale zapewne nie ostatni
Mam pytanie do Pani Gardenarium.

Trawę posiałem 7 maja. Ziemia typowo polna. Przed sianiem Nic nie nawoziłem.
Skład mieszanki sportowej:
Kostrzewa czerwona (Rapsodia) - 10%
Życica trwała (Bokser) - 40%
Życica trwała (Grasslands Rui) - 27%
Życica westerwoldzka (Mowester) - 15%
Wiechlina łąkowa (Limagie) - 8%

Pyt. 1
Trawa ma ponad miesiąc ale wydaje mi się że w niektórych miejscach nie wzejdzie.
Mam robić teraz jakąś dosiewke ?

Pyt. 2
Kosiłem ją dwa razy. Drugie koszenie wczoraj. Ale kilka dni temu zaczęła się robić jakby żółta.
Po wczorajszym koszeniu dałem nawozu Nawóz Pro-Complex Trawników Trawy Vila Yara 25KG.
Na 600 m2 zużyłem ponad połowę worka. Po czym obficie spadł deszcz

Zostawić i czekać na reakcje po nawozie ?
Kiedy następny nawóz ?

Mogę coś dać teraz na chwasty ?

Poniżej zdjęcia z wczoraj. Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady

Gardenarium 17:36, 16 cze 2016

Inek napisał(a)
[

To nie trawa zrobiła się żółta, tylko te fragmenty co dobrze nawożone zrobiły się soczyście zielone.

Załóż dobre nawadnianie i pozbędziesz się brzydkiego trawnika. Sekret tkwi w systematycznym podlewaniu i nawożeniu równym, a nie takim łaciatym. Kup dobry siewnik ręczny, obrotowy.
Nawadnianie ręczne nie jest w stanie zapewnić optymalnego podlewania trawnika.

Instagram Ogrodowiska
Inek 17:55, 16 cze 2016

Mam właśnie siewnik ręczny obrotowy.rozsypuje zawsze równo,dziwie się ze taki plamy są ;( rok temu w tyh samych miejscach wyszło to samo...tak jak by ziemia jakaś była gorsza tam. No nic będę musiał się wziąść za nawadnianie mam nadzieje ze to pomoże... Ale na okoko szamba gdzie jest filgoc rośnie pięknie i bujnie..wiec może w tym tkwi problem, gorzej z miejscami gdzie są oddalone od szamba a też jest zielono. dziękuję za porady.
Ferguss 18:03, 24 cze 2016

Witajcie po przerwie... żeby nie było za przyjemnie to znów mam coś z trawnikiem.
Przed sezonem zrobiona wertykulacja, dosypka nowej trawy Barenburg i coś jeszcze, nawóz Yara do trawników. Zrobiłem dwa wykopki - pędraków nie ma. Obstawiam że to nie koty, bo po nich mam wyraźniejsze kółka, nawóz sypany z siewnika, podlewanie długie i regularne, kosiarka zbiera dobrze, z tego co patrzyłem to nie jest luźna trawa - chyba schnie od korzenia, koszona co 4-5 dni...

Tutaj fotki po koszeniu i wygrabieniu suchości:
krista 07:18, 26 cze 2016

Witam
Przeglądam forum i robie tak jak piszecie ale to jakoś nie wychodzi trawa słabo rosnie i nie jest zielona tylko sucho-zielona .
Wertykulacja była robiona , saletra amonowa 1,5 kg na 100m2 trzy tygodnie temu nawadnianie zraszaczami toro 5l/m2 .koszenie co 4 dni.
Może ktoś doradzi co źle robie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies