Mam ogromną prośbę, może ktoś doradzi....mam 10 letniego berberysa, wielkość ok 1, 20, 2 miesiące temu musiałam go przesadzić, podlewałam go na początku i liczyłam, że jest ok...zauważyłam jednak, że teraz zmienił kolor na jasnozielony, a w środku jest żółty....czy jest szansa na jego uratowanie? Miałam go przyciąć i mieć sadzonki ale teraz wygląda tak to jest jego środek
Anda, a to taka pospolita roślina. Sprawdza się powiedzenie, że każda roślina ma w ogrodzie swoje 5 minut. Czyściec ma je teraz, a potem po ścięciu kwiatów jesienią, kiedy wypuszcza młode listki.
Dla Ciebie czyściec w różnych konfiguracjach
Jesienią świetnie współgra z przebarwiającą się imperatą cylindryczną.
A bez czarnolistny pojawił się jako namiastka klonów palmowych Obawiałam się, że na tym wygwizdowie kloniki nie przetrwają.
U mnie debiutowała w narożniku działki. Kiedy świerki serbskie były mikrusie, służyła za zadarniacz. W tym roku trochę jej wyszarpałam pod hortensje sadzone w maju(tam, gdzie mam granice z podwyższonym sąsiadem). Zrobiłam jej fotki z kwiatkami. Nie wiedziałam, że jest w odmianach. Skoro jasnota, to ma mieć jasne liście z plamką (obwódką)
Małymi kroczkami powstaje mój przedogródek...magnolia w samym środku otoczona lawendą, rózą i miskantem. Mam zamiar taką obwódke zrobić do samego płotu.
Czyściec jest bardzo miododajny. Uwija się przy nim mnóstwo owadów. Rozrasta się błyskawicznie.
Rok 2015 kwiecień, wsadzony jest w okolicach prawego dolnego rogu zdjęcia
W lipcu kwitł (prawy dolny róg zdjęcia)
A na początku października tworzył już fajną obwódkę
I dzisiaj
Rozrasta się błyskawicznie, musiałam go wyrywać, bo chciał zjeść rozplenice.
Mamy problem z trawnikiem, a w zasadzie z tym, co wyrosło zamiast niego.
Łany chwastów. Na początku się tym nie przejmowaliśmy bo wychodziły jednoroczne, ale z każdym dniem jest gorzej. Mija prawie miesiąc od posiania trawy Barenbrug Exclusor a zamiast trawnika jest chwaściarnia. Trawy jak na lekarstwo.
Co z tym zrobić? Bo podlewanie tych chwastów dwa razy dziennie nie jest jakąś szczególnie miłą sprawą. Kosić i czekać czy przekopać to, odpryskać (czym?) i siać na nowo?