Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:10, 11 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)
Jasnota - a ja moją niemiłosiernie tępię jako pokrzywkę tyle, że moja zielona, niewyględna i rośnie głównie w słońcu

,Beracon Silver' wygooglałam i mi się podoba, to chyba Twoja taka jest?

U mnie debiutowała w narożniku działki. Kiedy świerki serbskie były mikrusie, służyła za zadarniacz. W tym roku trochę jej wyszarpałam pod hortensje sadzone w maju(tam, gdzie mam granice z podwyższonym sąsiadem). Zrobiłam jej fotki z kwiatkami. Nie wiedziałam, że jest w odmianach. Skoro jasnota, to ma mieć jasne liście z plamką (obwódką)

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:20, 11 cze 2016

Anda napisał(a)
Ślicznie masz w ogrodzie. Bez czarny wspaniałe wyglada. O czyśćcu poczytałam i pewnie kiedyś się na niego skuszę

Anda, a to taka pospolita roślina. Sprawdza się powiedzenie, że każda roślina ma w ogrodzie swoje 5 minut. Czyściec ma je teraz, a potem po ścięciu kwiatów jesienią, kiedy wypuszcza młode listki.

Dla Ciebie czyściec w różnych konfiguracjach

Jesienią świetnie współgra z przebarwiającą się imperatą cylindryczną.

A bez czarnolistny pojawił się jako namiastka klonów palmowych Obawiałam się, że na tym wygwizdowie kloniki nie przetrwają.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 16:24, 11 cze 2016

Pięknie wygląda ta jasnota z białymi kwiatami piękne widoki
Gruszka_na_w... 16:35, 11 cze 2016

Wybierając rośliny do ogrodu, często dokonywałam wyboru biorąc pod uwagę miododajność. Właśnie wg tego kryterium wybrana została amfora. Fajne ma kwiatostany. Listki ma podobne do akacji, jest krzewem o luźnym pokroju.

Zaintrygowały mnie dzisiaj nasienniki klonu ginnala- i kolor jego młodych gałązek.

Lilie wybujały nad wyraz , szarogęsi się parzydło. Klon Henry'ego zdecydował się jednak żyć w moim ogrodzie.

Przytacznik zastąpił kwitnący rzepak z okolicznych pól.

Gruszka_na_w... 16:41, 11 cze 2016

Jana, wreszcie doczekałam, bo już myślałam, że prędzej zejdę niż ujrzę coś w rodzaju pięknego widoku. W notatkach z lektur forów ogrodniczych miałam tę jasnotę wpisaną jako zadarniacz w cieniste miejsca. Cienistych nie miałam, ale wierzyłam, że te świerki kiedyś urosną.
Gruszka_na_w... 16:53, 11 cze 2016

Róż ci u mnie zrobił się dostatek. Niektóre kwitną jak głupie (i rosną), co mnie niezmiennie cieszy.

Wendy79 22:58, 11 cze 2016

Gruszeczko, ślicznie u Ciebie. Bardzo Ci dziękuję za odwiedziny, skutecznie mi poprawiłaś humor. Będę myśleć
Gruszka_na_w... 15:15, 12 cze 2016

Wendy79 napisał(a)
Gruszeczko, ślicznie u Ciebie. Bardzo Ci dziękuję za odwiedziny, skutecznie mi poprawiłaś humor. Będę myśleć

W tworzeniu ogrodu czasem udaje się jego słabsze miejsca zamienić na coś atrakcyjnego wizualnie (np. niektórzy narzekają na skarpy- a one przy odpowiednich nasadzeniach mogą być dla ogrodu tzw. wartością dodaną, czymś ekstra.
Cieszę się, że Ci się humor poprawił.

Dla Ciebie dzisiejsze różyczki

Imienniczka 15:17, 12 cze 2016

Pięknie kwitną
Gruszka_na_w... 15:48, 12 cze 2016

Imienniczka napisał(a)
Pięknie kwitną

Aromaterapię sobie robię. Najwygodniej robić ją koło czarnych bzów (ja w pozycji stojącej), najmniej wygodnie przy różach portlandzkich i rugosach - muszę się mocno doginać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies