Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 19:20, 10 cze 2016

Tamto zdjęcie z bzem też mnie zauroczyło. Jako on ma zapach? Muszę sama go gdzieś znaleźć i powąchać. Nie wszystkim się podoba. Mam te roślinę na oku od jakiegoś czasu, ale coś o zapachu było. Nie trawię zapachu kwitnącego bukszpanu i berberysów - wszystkie pooddawałam, choć bardzo je lubię i doceniam ich urodę.
pięknie prezentują się obwódki z szałwii, kocimiętki i czyśćca, podejrzewam, że trochę to powtórzę u siebie

powiedz co to za piękna pokrzywka na zdjęciu z funkią?
Gruszka_na_w... 19:57, 10 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)
Tamto zdjęcie z bzem też mnie zauroczyło. Jako on ma zapach? Muszę sama go gdzieś znaleźć i powąchać. Nie wszystkim się podoba. Mam te roślinę na oku od jakiegoś czasu, ale coś o zapachu było.
pięknie prezentują się obwódki z szałwii, kocimiętki i czyśćca, podejrzewam, że trochę to powtórzę u siebie

powiedz co to za piękna pokrzywka na zdjęciu z funkią?

Ten bez pachnie tak samo upojnie jak ta pospolita odmiana. Udało im się podczas krzyżowania zachować zapach. Uwielbiam go Można go (zapach) zatrzymać w syropie. Świetny jako dodatek do herbaty i ma właściwości lecznicze.

Kocimiętkę znałam z poprzedniego ogródka (dostałam od koleżanki), czyściec miałam tam w wersji pojedynczej i jakoś mnie nie zachwycał. On dopiero w skupisku nabiera samych zalet, co odkryłam w ogrodzie Gabrysi. Trzeba mu tylko zapewnić słońce. Szałwię odkryłam dzięki Elfir- udzielała komuś porady, czym zastąpić lawendę w niekorzystnych warunkach glebowych. Zaczęłam od zakupu 6 sadzonek- rosły pod żółtą pęcherznicą, a potem roznosiłam ją po całym ogrodzie.

Zdjęcia z 2014 roku

Pokrzywka pod funkią to jasnota plamista. Świetny zadarniacz do cienistych miejsc. Mam odmianę kwitnącą na liliowo i biało. Jutro fotnę z kwiatkami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rench 00:47, 11 cze 2016

Mona New Daw też tylko raz kwitnie,ale ja ją ciacham niemiłosiernie i sadziłam,ze dlatego.
Nawet nie wiedziałam,że czyściec ma takie fajowe kwiatki. Ja to zawsze zajęcze uszy nazywałam

Nasadziłam małe sadzonki przy różach,ciekawe kiedy będa takie jak twoje wielgachne ?
Gosiek33 07:50, 11 cze 2016

Jasnota - a ja moją niemiłosiernie tępię jako pokrzywkę tyle, że moja zielona, niewyględna i rośnie głównie w słońcu

,Beracon Silver' wygooglałam i mi się podoba, to chyba Twoja taka jest?
07_Rene 08:47, 11 cze 2016

Oglądam sielskie widoki zza płotu Bujnie i kolorowo

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Co to za roślina na pierwszym planie?

ps. I jeszcze o zawilce jesienne chciałam zapytać (takie zwykłe różowe, nie wiem jaką mam odmianę). Jakie stanowisko jest dla nich najlepsze?
Basilikum 10:40, 11 cze 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podpatrzyłam u Gabrysi z ogrodu w budowie nieustającej, że nadaje się na obwódki (czyściec). Dobrze się sprawdza, bo nie znika zimą.
A jak wykorzystujesz przywrotnika w kuchni?

kwaiatki n achleb z serem
a z listkow robie ciastka "zielone serca"
Zaraz wrzuce przepis u mnie. Dzis chyba je upieke to i fotke wrzuce

Bardzo mi sie ten czarny bez podoba jak tylko gdzies dorwe to kupie
Gruszka_na_w... 15:48, 11 cze 2016

Rench napisał(a)

Nawet nie wiedziałam,że czyściec ma takie fajowe kwiatki. Ja to zawsze zajęcze uszy nazywałam

Nasadziłam małe sadzonki przy różach,ciekawe kiedy będa takie jak twoje wielgachne ?

Czyściec jest bardzo miododajny. Uwija się przy nim mnóstwo owadów. Rozrasta się błyskawicznie.
Rok 2015 kwiecień, wsadzony jest w okolicach prawego dolnego rogu zdjęcia

W lipcu kwitł (prawy dolny róg zdjęcia)

A na początku października tworzył już fajną obwódkę

I dzisiaj

Rozrasta się błyskawicznie, musiałam go wyrywać, bo chciał zjeść rozplenice.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:57, 11 cze 2016

07_Rene napisał(a)
Oglądam sielskie widoki zza płotu Bujnie i kolorowo

Co to za roślina na pierwszym planie?

ps. I jeszcze o zawilce jesienne chciałam zapytać (takie zwykłe różowe, nie wiem jaką mam odmianę). Jakie stanowisko jest dla nich najlepsze?

Zawilców nie mam wcale Jeszcze mnie nie zainteresowały.
Na pierwszym planie jest szałwia omszona. Ta ze zdjęcia w zbliżeniu

Gruszka_na_w... 15:58, 11 cze 2016

Iza dziękuję za informacje odnośnie wykorzystania przywrotnika w kuchni. Zajrzę do Ciebie na ogląd ciasteczek.
Anda 16:07, 11 cze 2016

Ślicznie masz w ogrodzie. Bez czarny wspaniałe wyglada. O czyśćcu poczytałam i pewnie kiedyś się na niego skuszę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies