Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 17:20, 10 cze 2016

Mazan wypowiedział się do postu Pawła zietara a nie powyższego zdjęcia.

Czyli do tego

pawel_zietara napisał(a)

Witam serdecznie mam nadzieje ze poratuje ktos, co z tym zrobic,prawie caly trawnik tak wyglada ,dodam zakladany z rolki przez firme( ten bialy nalot). Ostatnie zdjecie przedstawia trawnik po skoszeniu co byscie polecili zeby zrobic?

Instagram Ogrodowiska
Mazan 17:27, 10 cze 2016

Będąc przy temacie traw widzę, że pomijany jest problem chorób grzybowych. Trawy są atakowane przez szarą pleśń, fusarium, a wiosną w cieplejszym okresie przez Pythium ultimum często jeszcze przed wschodami. To zgorzel przedwschodowa lub zaraz po jako zgorzel siewek. Trawniki są b. często zakładane na wcześniejszych użytkach zielonych /tereny porolnicze/ lub na nieużytkach porośniętych trawami. Grunty uprawiane przez rolników nie są tak "schorowane" dzięki częstym opryskom, natomiast przywożona ziemia do trawników może zawierać różne patogeny, dlatego proponuję odkażanie takich 'nabytków'.

Pozdrawiam
strix 17:54, 10 cze 2016

Gardenarium napisał(a)
Mazan wypowiedział się do postu Pawła zietara a nie powyższego zdjęcia.

Czyli do tego

Jasne, przepraszam za zamieszanie - tak to jest jak się z doskoku śledzi forum.
Asija 22:25, 10 cze 2016

Witam!

Potrzebuję pomocy związanej z odratowaniem trawnika!

Rok temu około czerwca na środku trawnika pojawiła sie bardziej zielona trawa, wygladała jakby to był zupełnie inny rodzaj. Potem zaczęła usychac. Niestety z małego koła zrobiło sie wielkie koło i coraz wiecej takich plam. Na poczatku stwierdziliśmy czarcie kręgi, bo pojawiały sie grzyby kapeluszowe. Była pryskana środkiem Polyversum. We wrześniu trawa odżyła i wyrównała sie... W marcu tego roku była dalej przepiękna, az do maja znow w tych samych miejscach zrobiła sie sucha i brzydka... Grzybów nie widać.

Trawnik jest podlewany codziennie. Robimy na wiosnę i jesień wertykulacje i areacje.

Co z tym mozna zrobic?

Bede wdzięczna za wszelkie sugestie...

estre 15:47, 11 cze 2016

Mamy problem z trawnikiem, a w zasadzie z tym, co wyrosło zamiast niego.
Łany chwastów. Na początku się tym nie przejmowaliśmy bo wychodziły jednoroczne, ale z każdym dniem jest gorzej. Mija prawie miesiąc od posiania trawy Barenbrug Exclusor a zamiast trawnika jest chwaściarnia. Trawy jak na lekarstwo.

Co z tym zrobić? Bo podlewanie tych chwastów dwa razy dziennie nie jest jakąś szczególnie miłą sprawą. Kosić i czekać czy przekopać to, odpryskać (czym?) i siać na nowo?

kamikaze111 16:37, 11 cze 2016

Miałem to samo. Zasialem na przełomie maja i kwietnia. Zastosowałem chemię i kosiłem. Dodatkowo chodze codziennie z koszykiem i wyrywam chwasty. Jest znacznie lepiej. Mój błąd polegał na tym że po przekonaniu trawnika glebogryzarka nie poczekalem aż wzejdą chwasty tylko zasialem od razu trawę. Mam nauczkę na przyszłość.

Możesz to albo wypalić i od nowa zasiać albo się tak jak ja. Ja bym wypalił chemią albo położył na kilka słonecznych dni czarną folie i usmażył chwasty.
estre 16:54, 11 cze 2016

A jak mam dużo chwastnicy? Tak mi się przynajmniej wydaje, że to jest to.

Z chwastów jest praktycznie pełny przekrój: chwastnice, osty, rumianki, mniszki, komosy,podbiał, rdest ptasi, rzodkiew swirzepa - tego jest najwięcej, taszniki, przymiotno, poziewnik itd.
Trawy w sumie w niektórych miejscach nie ma w ogóle, nie wzeszła. W niektórych jest jej przewaga.

I ewentualnie jeśli pryskać to czym?
Mam w domu jakiś Chwastox trio.
Gardenarium 21:17, 11 cze 2016

Asija napisał(a)
Witam!

Potrzebuję pomocy związanej z odratowaniem trawnika!

Co z tym mozna zrobic?

Bede wdzięczna za wszelkie sugestie...

Wykop zrobić i szukać pędraków. Jeśli nie ma -

Nawóz i lanie wody.

Instagram Ogrodowiska
kamikaze111 13:35, 12 cze 2016

estre napisał(a)

Z chwastów jest praktycznie pełny przekrój: chwastnice, osty, rumianki, mniszki, komosy,podbiał, rdest ptasi, rzodkiew swirzepa - tego jest najwięcej, taszniki, przymiotno, poziewnik itd.
Trawy w sumie w niektórych miejscach nie ma w ogóle, nie wzeszła. W niektórych jest jej przewaga.

Tak to już z tymi trawnikami jest. Trudno chyba za pierwszym razem stworzyc idealny trawnik.
Trio jest dobrym środkiem ja właśnie to stosowałem.
Gardenarium 17:47, 12 cze 2016

estre napisał(a)

kamikaze111 napisał(a)

Tak to już z tymi trawnikami jest. Trudno chyba za pierwszym razem stworzyc idealny trawnik.
Trio jest dobrym środkiem ja właśnie to stosowałem.

Kamikaze, tylko że chwastox trio jest na dwuliścienne, a chwastnica jest jednoliścienna.
Trio działa na dwuliścienne wyłącznie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies