Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Typografia ogrodu 12:55, 04 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
i dziś

ja sobie pozwoliłam zacytować, pięknych zdjęć nigdy za wiele a ten Twój wgłębnik to marzenie, ślicznie Wam to wyszło, słów normalnie brakuje
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:50, 04 maj 2016

Do góry
JUSTYNA
jest dobro dołem i górą
HANIA
straszyli kiepską majówką
była inna niż prognozy
jechaliśmy na wypady
wracaliśmy i dopiero 3maja na tyłkuByło
super
EWA004
buziaki
KATEL
znudzi się wam
ULA
nowe dopiero kwitną
Satsfaction

i Susan w tym roku cudna

i my
Ogród Bogusława 12:49, 04 maj 2016

Do góry
Owocowe
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:49, 04 maj 2016

Do góry
babka napisał(a)

Mądry Polak po szkodzie, teraz to zapamiętam
Sadziłam je na wiosnę ale potem dwa razy przesadzałam, pewnie nie zdążyły się dobrze zakorzenić.

Ale żeby nie było tylko o stratach to dodam kilka optymistycznych obrazków z dzisiejszego dnia Cieplutko było, leżing na trawie w słońcu, jak mi tego było trzeba

Żurawki się wypiętrzyły ale wcale mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie

Cudownie wiosenna zieleń tawułek

Ale u Ciebie ładnie Jakie kolory soczyste. Podoba mi się, że nie ma pustej ziemi, tylko każdy skrawek wykorzystany... tam bergenie, tu rojniki... Też tego próbuję, żurawki ostatnio namiętnie dzielę...
A mi się chyba jesienne zawilce rozsiały... znajduje jakieś małe w miejscach w których nie sadziłam, ale te stare kępy, przesadzane jesienią też nie wszystkie puściły
Na trawy jeszcze cierpliwie czekaj, bo ciężka zima była, ale może coś puści od korzenia. Ja wczoraj miałam wyciepać swoje FC, a tu widzę pojedyncze źdźbła zielone... jeszcze czekam, wyrzucić zawsze czas
Z Pszenicznej ... 12:41, 04 maj 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
czy to jest wieczornik damski ??

U nas na to się mówi "judaszowe srebrniki". To jest miesiącznica roczna (Lunaria annua), a wieczornik damski to Hesperis matronalis (nie wytwarza tych białych opłatków). Czyli 2 różne gatunki.

Zostaw tam gdzie jest.
Ogród Bogusława 12:27, 04 maj 2016

Do góry
3 maj
To tu... 12:22, 04 maj 2016

Do góry
MAD napisał(a)
[img

Magnolia zakwitła tulipanowo. Tak mi się zlały te zdjęcia, że po sekundzie zakumałam. Magdziu, przepiękne tulipanowe kadry. Gratuluję efektu rabat, naprawdę super.
Ogród Bogusława 12:22, 04 maj 2016

Do góry
cd.

śpiący jeszcze buk
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 12:21, 04 maj 2016

Do góry

Drugie zdjęcie tego samego drzewa zrobione z większej odległości
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 12:18, 04 maj 2016

Do góry

Czy ktoś zna nazwę tego drzewa? Spotkałam je w Kolonii w Niemczech
Ogród Bogusława 12:17, 04 maj 2016

Do góry
To też wiosna
Rozpoznawanie bylin 12:15, 04 maj 2016

Do góry
Mam hibiskusa od przyjaciółki z siewek właśnie, z Wrocławia przyjechał . Rośnie z drugiej strony domu i kwitł w zeszłym roku.
Wstawiam jeszcze dodatkowe zdjęcia.
Co do tego czy to jest tojeść kropkowana to nie wiem, zdjęcia w necie są bardzo różne albo dodatkowe zdjęcia pomogą albo jak zakwitnie to zobaczę.
Dziękuję wszystkim za pomoc .

Ogród Bogusława 12:14, 04 maj 2016

Do góry
w takim miejscu też potrafi pokazać się nowy odrost, to cieszy

Podmiejski ogródek 12:12, 04 maj 2016

Do góry
Witam wszystkich po pracowitym długim weekendzie!

Do moich pomysłów nikt nie zgłosił zastrzeżeń, więc przyjmuję że zostały zaakceptowane.

Tymczasem pokazuję efekty naszych prac weekendowych: z drugiej strony, w głębi ogrodu mąż porobił krawężniki (nie obyło się bez zmian w stosunku do planu), tato nawiózł ziemi, a ja głównie przesadzałam rośliny.

dla przypomnienia - tak było jeszcze tydzień temu:

a tutaj z nieco dalszej perspektywy

Wywaliłam migdałka, którego tam z tyłu widać, bo chorował, wywaliłam tą wierzbę ze środka, bo też kiepsko sobie tam radziła.

Aktualnie plan jest taki: po prawej, zacienionej stronie będą bukszpany, hortensje, funkie, bodziszki, żurawki, ewentualnie jakiś ostrokrzew czy rododendron (rabaty 5 i 6 na planie).

Na drugim zdjęciu widać chorującą jodłę/thuję(?). od paru lat usycha mi od dołu. tato twierdzi, że zaatakował ją jakiś grzyb i jest nie do uratowania. Nie przyjmuję tego do wiadomości i na razie zasłaniam tylko ten dół ostrokrzewem. Ma tato rację? Faktycznie chora i trzeba wyciąć? BARDZO bym nie chciała tego robić.

Po nasłonecznionej stronie (rabata 7) są w tej chwili:
na prawo od tarasu: dwa bukszpany, jukka karolińska, piwonie, rozchodnik, lawenda, dojdzie jakaś rogownica, rojniki itp.

dookoła tarasu mam na razie tawułkę, floksy i jakiś czosnek i trochę bałaganu, którego jeszcze nie zdążyłam ogarnąć.

Dorzuciłabym jeszcze jednego bukszpana, jakieś drzewko dla cienia (robinia? wiśnia piłkowana?)i będę myślała nad jakimiś bylinkami.

Jak Wam się to wszystko widzi?
Pan Maluśkiewicz 12:11, 04 maj 2016

Do góry
bql3 napisał(a)

Karolina

No, no co ja widzę - u Ciebie w ogrodzie zagościł nowy klonik palmowy 'Dissectum'? Gratuluję zakupu, odepnij mu tylko proszę ten zielony plasterek co go trzyma do bambusa ( ten co jest najwyżej zamocowany ) - bo ta odmiana klona należy do rodziny o gałązkach płożących się na boki oraz ku dołowi. I to jest cecha charakterystyczna a to właśnie wyróżnia wszystkie klony z rodziny 'Dissectum' od pozostałych odmian klonów palmowych

pozdrawiam
Jan

ps.
ja masz wolną chwilę to look'ij do mnie - zapraszam

tak to dissectum . Właśnie względu na te owieszające gałązki jest u mnie . I te listki pierzaczki Muszę się nim zaopiekować, ale u nas dziś taki ziąb....

Oczywiście, że mu pozwolę zwisać

Ogród Bogusława 12:07, 04 maj 2016

Do góry
wiosnaaaaaa.
Kulą w płot 12:06, 04 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
odnośnie drzew - wybieraj wąskokolumnowe, lub takie które można strzyc/rzeźbić

Wybrałam brzozę youngi będzie przy tarasiku, buka purple f. i jeszcze przy ganku od strony płotu korcu mnie na grujecznika pendule taki na 1,6 tam w tym kącie jest wszystko do przesadzenia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:02, 04 maj 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Aha...Marta...piękna ta twoja wiosna
A grab wymiata...pięknie mężnieje.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:58, 04 maj 2016

Do góry
diva fiore

Bloomstar

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:54, 04 maj 2016

Do góry
Kanmara

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies