Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

szemusia 17:18, 15 cze 2016

Bożenko, jakiś czas temu pytałam o moją chorą hortkę (zdrewniałe pędy zrobiły się miękkie, wypływała z nich maź), w ogrodniczym zdiagnozowano chorobę grzybową. Podlałam topsinem, chorobę zatrymałam, ale i tak hortkę chcę wymienić, bo ostał się tylko jeden zdrowy pęd. I moje pytanie - co zrobić, by wsadzone w to samo miejsce inna hortensja nie zachorowała?
I jeszcze spytam, czy ty profilaktycznie pryskasz swoje hortki przeciw chorobom grzybowym? Pani w szkółce (gdzie produkują rośliny) uświadomiła mnie dziś, że oni tak robią kilkakrotnie w sezonie...

Kochają Cię te hortensje, takie ogromne już
bozga 20:08, 15 cze 2016

szemusia napisał(a)
Bożenko, jakiś czas temu pytałam o moją chorą hortkę (zdrewniałe pędy zrobiły się miękkie, wypływała z nich maź), w ogrodniczym zdiagnozowano chorobę grzybową. Podlałam topsinem, chorobę zatrymałam, ale i tak hortkę chcę wymienić, bo ostał się tylko jeden zdrowy pęd. I moje pytanie - co zrobić, by wsadzone w to samo miejsce inna hortensja nie zachorowała?
I jeszcze spytam, czy ty profilaktycznie pryskasz swoje hortki przeciw chorobom grzybowym? Pani w szkółce (gdzie produkują rośliny) uświadomiła mnie dziś, że oni tak robią kilkakrotnie w sezonie...

Kochają Cię te hortensje, takie ogromne już

Całą ta sprawa grzybową u hortensji bukietowej jestem nie ukrywam bardzo zdziwiona, mam już kilkuletnie doświadczenie z tym roślinami i z taką sytuacją się nie spotkałam. Są to bardzo zdrowe rośliny i nie wymagają żadnych środków ochronnych. Ta właśnie cecha spowodowała, że wyparły róże z mojego ogrodu. Na pewno nie stosowałam środków p/grzybiczych u hortensji i stosować nie będę, nie jestem w stanie w sposób profesjonalny ( bezpieczny dla mnie i domowników wykonać oprysku chemicznego) a zdrowie jest najważniejsze. Grzyby nie omijają natomiast hortensji ogrodowych ale są to wyjątkowe, określone sytuacje.

Wymiana ziemi z dużym zapasem nieodzowna, polanie jej topsinem przed wsadzeniem kolejnego egzemplarza nie powinno mieć negatywnego wpływu na nowy nabytek . Powodzenia

bozga 20:15, 15 cze 2016

Trochę czerwieni w tej zieleni

Idę do ogródka, przestało padać, przez godzinkę można dużo zrobić
frezja 20:28, 15 cze 2016

Twoje berberyski uwielbiam mam nadzieję, że i moje pokażą na co je stać
Marga 21:30, 15 cze 2016

bozga napisał(a)

Piękna czerwień berberysów i nie tylko czerwień
Bożenko, pamiętasz może jakiej odmiany są te ciemne rozchodniki? Mam szpaler Silver Dollar i tak sobie dumam, że mogłabym podsadzić je właśnie rozchodnikami
bozga 21:40, 15 cze 2016

Marga napisał(a)

Piękna czerwień berberysów i nie tylko czerwień
Bożenko, pamiętasz może jakiej odmiany są te ciemne rozchodniki? Mam szpaler Silver Dollar i tak sobie dumam, że mogłabym podsadzić je właśnie rozchodnikami

Bardzo dobry pomysł To rozchodnik Matrona

Fotki rozchodnika nie mam więc dla dla rozluźnienia Pomponella
monteverde 21:55, 15 cze 2016

bozga napisał(a)
Niedziela poza domem, więc fotek brak. A dzisiaj lało jak z cebra, trochę się martwiłam czy nie położy Anabelek ale na szczęście na razie nie jest źle.
Pstryknęłam kilka fotek i znowu leje
W ogródku nic nowego poza jednym nowym zakupem, który puszczę po takiej brzydkiej wypustce z muru, na którą do tej pory nie miałam pomysłu

Przywarka japońska Roseum ( bardzo podobna do hortensji)

Kilka różyczek rozświetla zieleń w oczekiwaniu na hortensje

pnąca NN i Pomponella

Lustige i Teasing Georgia

Eden Rose posadzona przy ganku, mam nadzieję, że kiedyś będzie duża i pnąca bo kwiaty ma po prostu przepiękne no i Ascot w tej chwili najbardziej widowiskowy

przywarkę miałam kupić jeszcze w rajskim na taki brzydki mur, ale podobnież długo rośnie, ale widzę, że kupiłaś już wyższą, mnie się podoba, aha czy rozpoznałaś moją hortensję ? berberysy ślicznie wyglądają pozdrówka
majkamaj 22:43, 15 cze 2016

bozga napisał(a)

Piękny jest Twój ogród. Wciąż można znaleźć coś nowego. Np te wysokie niebieskie kłosy w głębi po prawej. Podpowiedz proszę, co to jest?
Gosiek33 05:17, 16 cze 2016

Nurtuje mnie pytanie - jak nawozisz hortensje wśród rozchodników i berberysów? Tak samo jak róże i hortensje. Toż to zupełnie inne wymagania glebowe?
Sonka 07:12, 16 cze 2016

Zachwyciłam się, jak zwykle.