Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 18:56, 28 maj 2016

Do góry
MartaC napisał(a)
Sadzonki karczochow?

Marto C, dla Ciebie truskawki w czosnku:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:46, 28 maj 2016

Do góry
Na koniec trochę dzisiejszych widoczków. Mocno pada- jutro ogród może wyglądać zupełnie inaczej.

Tamaryszki powoli kończą kwitnienie.

rabata frontowa

fragment rabaty wzdłuż południowej granicy

Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:42, 28 maj 2016

Do góry
Po takich widokach chyba zadnego RH nie pokaze.
Ogród Mirelli 18:42, 28 maj 2016

Do góry
Mirella, tysiąc strzelił dla Ciebie gratulacje i skromny kfiatek
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:37, 28 maj 2016

Do góry
W dalszym ciągu sucho, a chmury się kręcą. Tylko wysoko! Wody z nich nie będzie.

Ogrodowisko na razie spokojne, grilluje, lub ucztuje, lub jeszcze po ogrodach się snuje. Cisza w eterze, ale za chwilę wszyscy się zlecą i nie będzie można się docisnąć.

Miłego wieczoru

Ogród zielonej AniaK 18:29, 28 maj 2016

Do góry
Irysy w moim ogrodzie
(w zeszłym roku chciałam je zlikwidować a tej wiosny cieszą

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:26, 28 maj 2016

Do góry
Dzisiaj rozmyślałam sobie o..kocimiętce Niesamowita bylina. Świetnie się komponuje z innymi, długo kwitnie (jeśli się pamięta o ścięciu po przekwitnięciu pierwszych kwiatów), jest przyjazna dla pszczół i bardzo łatwo ją rozmnażać. Mam ją poutykaną we wszystkich miejscach ogrodu. Świetnie się sprawdza jako zapchajdziura przy zakładaniu nowych rabat. Wszystkie egzemplarze kocimiętki w moim ogrodzie są córkami jednej rośliny. Na mojej glinie rośnie bardzo bujnie.

Sama i w duecie z tawułą

Z tamaryszkiem, w łanie

i z trzcinnikiem Overdam i z bordowolistną żurawką

i szerszy plan (kocimiętka jest za żółtą tawułką, na lewo od żurawek)

Mam ją oczywiście w połączeniu z różami, ale także z funkiami. Dobrze reaguje na dzielenie o każdej porze sezonu ogrodowego.
Anulajda w raju 17:51, 28 maj 2016

Do góry
Artemis przy garażu
Anulajda w raju 17:33, 28 maj 2016

Do góry
Pastella jej kolor jest tajemniczy w każdej fazie rozkwitu
Anulajda w raju 17:26, 28 maj 2016

Do góry
Lavaender Ice bardzo piękna w rozkwicie ale później pokazuje środek, będzie w większości oglądana z tarasu dlatego posadziłam osiem krzaków w rogu działki,
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:22, 28 maj 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Agnieszko, śmiejemy się czasem z EMem na wspomnienie naszych pierwszych wyobrażeń ogrodowych (trawnik +tujki). Wydawało nam się to szalenie eleganckie
Bogatsza o doświadczenia wiem już jak przygnębiająco działa ciągle ten sam widok z okna. Warto marzyć, warto czekać na spełnienie marzeń. Staropolskie powiedzenie "Co nagle, to po diable" o czymś świadczy Po budowie kasa świeci pustkami- cieszę się, że nie planowałam egzotycznych rarytasów. Długo byłoby pusto. Pewnie byłoby dużo porażek ogrodowych, co by mi podcinało skrzydła. Pospolitymi roślinami też da się zbudować ogród, a rarytasy mogą pojawić się później- jako przysłowiowa kropka nad i.
Dla Ciebie żywopłocik po strzyżeniu

Haniu, ja nie cierpię żywopłotów z tuj i jestem przekonana, że założenie trawnika, to będzie moja największa zmora. Marzył mi się ogród swojski, wiejski, angielski, żywopłot mieszany (tak, tak, też podczytywałam Elfir). Przez chwilę zrezygnowana sytuacją z podnoszącym się sąsiadem i chęcią odizolowania się, myślałam, że będę musiała z tego zrezygnować. Dzięki twojemu wątkowi wiem, że nie muszę, że mogę po swojemu i też będzie dobrze... I czuję teraz taki spokój w duszy. Piękny żywopłot
Anulajda w raju 17:15, 28 maj 2016

Do góry
I Falstaff w innym miejscu
Anulajda w raju 17:11, 28 maj 2016

Do góry
Falstaff rozwinął jeden kwiat na krzaku ale już inne pąki czekają
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:09, 28 maj 2016

Do góry

Agnieszko, śmiejemy się czasem z EMem na wspomnienie naszych pierwszych wyobrażeń ogrodowych (trawnik +tujki). Wydawało nam się to szalenie eleganckie
Bogatsza o doświadczenia wiem już jak przygnębiająco działa ciągle ten sam widok z okna. Warto marzyć, warto czekać na spełnienie marzeń. Staropolskie powiedzenie "Co nagle, to po diable" o czymś świadczy Po budowie kasa świeci pustkami- cieszę się, że nie planowałam egzotycznych rarytasów. Długo byłoby pusto. Pewnie byłoby dużo porażek ogrodowych, co by mi podcinało skrzydła. Pospolitymi roślinami też da się zbudować ogród, a rarytasy mogą pojawić się później- jako przysłowiowa kropka nad i.
Dla Ciebie żywopłocik po strzyżeniu

My też mieliśmy mieć tylko trawkę i tuje. Na szczęście ogród nas zaciekawił. Widok samych tuj jest okropny. Piękny masz żywopłocik. Czy to grab?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:03, 28 maj 2016

Do góry
Wreszcie z nieba spadła manna w postaci deszczu Od razu zrobiło się bardziej rześko. Niektórzy odpoczywają, a niektórzy krzątają się wokół codziennych prac.

Zakwitły powtórnie ciemierniki i pierwiosnki nabyte w lutym jako wiosenny akcent dekoracji domowych. Po przekwitnięciu wsadziłam liście na rabatę i mam niespodziankę.Zakwitł też posadzony niedawno rododendron.

Pozachwycałam się dzisiaj kwitnącym tymiankiem. Jego sąsiadkę- miętę- coś podjada. Na listkach są czarne kropy i dziury. A marzyła mi się perfumowana płatkami róży i listkami mięty , mocno schłodzona, woda do picia podczas letnich upałów.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:00, 28 maj 2016

Do góry
Początek długiego weekendu był niezwykle pracowity. Uporałam się wreszcie z uporządkowaniem wschodniej granicy działki. Sąsiad podniósł swój teren na wysokość od 30 cm do 1m. Nie wiem, skąd się wzięła ta mania wyrównywania terenu. Podejrzewam, że większość budujących, nabywszy działkę w Tatrach, też by ją poziomowała. Wzięłabym udział w partycypowaniu kosztów wspólnego ogrodzenia na normalnym poziomie, ale współfinansować budowy muru oporowego nie zamierzam. Te straszne bale straszą nas już od 3 lat. Ciekawe jak długo jeszcze...
Ukończona rabata wschodnia, z boku podjazdu

O widzę, że mamy podobnych sąsiadów. U mnie będzie między 0,7 a 1 metr. Gdy nas o tym poinformowali w tamtym roku w lipcu, przepłakałam kilka nocy i stało się jasne, że nasze stosunki będą co najwyżej poprawne. Pod koniec października, gdy stawialiśmy ogrodzenie, sąsiad przyszedł i oburzony stwierdził, że przecież poinformował nas, że będzie podwyższał teren. Odpowiedziałam, że ogrodzenie stawiamy na naszym terenie. Do tej pory nie wiem, czy myślał, że dorzucę się do jego murków oporowych? Zalał dopiero teraz fundamenty, więc sytuacja jest rozwojowa...
Życie w wiejskim ogrodzie 16:59, 28 maj 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Poranny spacer po ogrodzie ...

Ale cudnie ja tez mam białe surfinie w tym roku )
Księżycowy... 16:54, 28 maj 2016

Do góry

Szczawiowa, jadłam ostatni raz, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami na stałe, będzie ponad 15 lat temu. Smak dzieciństwa, dzisiaj pierwszy raz robiona samodzielnie. Uroki życia na wsi, jedzenie rośnie nawet na łące
Morze woni i kolorów... 16:52, 28 maj 2016

Do góry

Cudnie u Ciebie ,piekne zdjecia.
Ogród Mirelli 16:51, 28 maj 2016

Do góry
No i tysiączek już przeleciał. Ogród tężeje, rośliny cudnie się rozkrzewiają. Zostawiam smagliczkę samosiejkę a jednk się rozsiała

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies