Dokładnie Asia ciagle to samo ale mnie się zawsze chce tu zaglądać
Nawet na powtarzające foty chociaż za każdym razem co innego kwitnie . Wiec czekam na kolejne.
Asia czy ten pomarańczowy kuklik masz z nasion czy sadzonki kupowałaś?
Ps. Te pachnidełka na nóżkach planuję kupić
Na rabatach na razie rośliny w dobrej formie, wspomagane podlewaniem od czasu do czasu. Nietypowo, na ścieżce rosnąca paproć, sama się tu pojawiła a ja spóźniłam się z przesadzeniem. Teraz boję się ją ruszyć.
Kukliki na mokrym gruncie się sprawdzają, bodziszki też.
Sprawa bodziszka korzeniastego mnie zastanowiła, bo robiłam od swojego tradycyjnego różowego rozsadę i się okazuje w kwitnieniu, że jest wyższy, inny w kolorze liści i kwiatów - znalazłam w necie nazwę odmiany Spessart.
Wspaniałego uwielbiam, jest wyższy od wszystkich,tworzy duże kępy, a kolor kwiatów jest z daleka widoczny, u mnie przed kwitnieniem liliowców tworzy obwódkę, potem go ścinam.
Aktualnie największym problemem jest susza, to kolejna taka wiosna. W dodatku w prognozach deszczu w najbliższym czasie nie widać. Dolny trawnik jeszcze jako tako, zwłaszcza bardziej zacieniona część.
Natomiast na górnym, mniejszym pojawia się coraz więcej żółtych placków. Tosia prezentuje
Uwielbiam takie klimaty. Co to za roślina płożąca? Próbowałam tę paproć zadomowić u siebie ale mi się nie udało.
Pierwiosnki Siebolda nie kapryszą? Pewnie w cienistym miejscu u ciebie rosną. Obuwiki na bogato, jak zwykle.