Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:23, 08 lut 2024

April napisał(a)
Cześć Sylwio, cieszę się że bronicie się skutecznie przed wodą. Oby tak zostało. Koło mnie Bug też wylewał, dużo miejsc zalanych. Biedną psinę ratowali z wyspy na Bugu, na szczęście się udało. Tydzień spędził biedak odcięty od świata.
Oby więcej kataklizmów nie było a wiosna przyszła łaskawa

Oglądałam tą akcję z ratowaniem psiaka. Całe szczęście udało się. Straszą, że Bug jeszcze ma przybierać... Bardzo współczuję wszystkim, których to dotyka, wiem co to znaczy niestety.
Niestety obawiam się, że ten sezon będzie trudny, kolejny raz w tym roku wybuchł wulkan na Islandii to niestety zawsze niesie konsekwencje pogodowe.
Patrycja_KG_Lu 13:47, 10 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Masz bardzo zgrabny warzywnik. Ilo centymetrowe ścieżki w nim masz na szerokość?
sylwia_slomc... 20:21, 10 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Masz bardzo zgrabny warzywnik. Ilo centymetrowe ścieżki w nim masz na szerokość?

Zgrabny to był przed powodziami zanim w ścieżki naniosło nasion chwastów z mułem, teraz to moja udręka i myślę co by wymyślić, żeby nie rosły i przy powodzi się sprawdziło.
ścieżek nie mam bardzo szerokich, mają jakieś 40-50 cm max, sa wygodne bo przejdzie się bez problemu, a taczka też przejedzie bo deska jest poniżej ośki koła więc nie wadzi. Szerszą mam tylko wzdłuż samej woliery dla wygodnego przemieszczania się koło budowli z konewkami.
Patrycja_KG_Lu 21:14, 10 lut 2024

Dzięki. Zrobię w takim razie u siebie z jednej strony szerzej dla taczki a między nimi bardziej wąsko dla oszczędności miejsca.
sylwia_slomc... 21:38, 10 lut 2024

Dzięki. Zrobię w takim razie u siebie z jednej strony szerzej dla taczki a między nimi bardziej wąsko dla oszczędności miejsca.

Nawet nie wiesz jak mi miło, że w dobie skrzyń warzywnych spodobał Ci się taki trochę inaczej zrobiony
Patrycja_KG_Lu 09:43, 11 lut 2024

Miałam na początku taki kształt - https://pin.it/41Jwia8J5. Były to w ziemi wydreptane ścieżki, a zarys grządek był z wbitych patyków i sznurków. Ładnie to wyglądało jeśli chodzi o kształt, lecz nie wygodnie się slalom robiło pomiędzy nimi w środku. Potem jak był pomysł na rabaty ozdobne pod kątem, aby powiekszyć optycznie wąską działkę to i warzywne miały tak pójść. Obecnie stan rabat ozdobnych ma już ostateczną wersję - wydzielają niemal pokoje ogrodowe. Warzywnik jest oddzielony od reszty ogrodu rabatą, a zdecyduje się na prosty układ w nim dla wygody przemieszczania. Zostało nam przypadkiem sporo podmurówek betonowych z budowy płotu, wymyśliliśmy z nich grządki podwyższone ( starczy na 6 z 9 planowanych). Na płocie obok umieszczę jak u Ciebie domek dla owadów
Monia81 15:24, 11 lut 2024

Nawet nie wiesz jak mi miło, że w dobie skrzyń warzywnych spodobał Ci się taki trochę inaczej zrobiony

Też się zaczęłam nawet zastanawiać nad skrzyniami, wiesz, że Madzia inspirujące ma te skrzynie i tak zachęcające, że rozkminkę w zimie miałam, Andrzej nawet zaczął kombinować i zastanawiać się z czego to zrobić, ale jednak po namyśle zostanę przy zwykłych grządkach, jakoś tak bardziej do mnie na tą chwilę pasują a Ty warzywnik masz bardzo inspirujący my też już tęsknimy za Wami i za całą grupką krakowską
sylwia_slomc... 16:40, 11 lut 2024

Miałam na początku taki kształt - https://pin.it/41Jwia8J5. Były to w ziemi wydreptane ścieżki, a zarys grządek był z wbitych patyków i sznurków. Ładnie to wyglądało jeśli chodzi o kształt, lecz nie wygodnie się slalom robiło pomiędzy nimi w środku. Potem jak był pomysł na rabaty ozdobne pod kątem, aby powiekszyć optycznie wąską działkę to i warzywne miały tak pójść. Obecnie stan rabat ozdobnych ma już ostateczną wersję - wydzielają niemal pokoje ogrodowe. Warzywnik jest oddzielony od reszty ogrodu rabatą, a zdecyduje się na prosty układ w nim dla wygody przemieszczania. Zostało nam przypadkiem sporo podmurówek betonowych z budowy płotu, wymyśliliśmy z nich grządki podwyższone ( starczy na 6 z 9 planowanych). Na płocie obok umieszczę jak u Ciebie domek dla owadów

Prosty układ warzywniku ułatwia obsługę zdecydowanie. U nas w tym hoteliku wiosna zawsze taki ruch, że nieraz przy wysiewach z murarkami się zderzamy. Ale do tej pory nigdy nas nie kąsały....po prawdzie nawet nie wiem czy żądła mają.... pewnie tak, ale sa tak zajęte tym zalepianiem, że nie zwracają na nas uwagi.
Pokojowy układ przy wąskim ogrodzie to bardzo dobry pomysł na powiększenie przestrzeni.
sylwia_slomc... 16:44, 11 lut 2024

Monia81 napisał(a)

Też się zaczęłam nawet zastanawiać nad skrzyniami, wiesz, że Madzia inspirujące ma te skrzynie i tak zachęcające, że rozkminkę w zimie miałam, Andrzej nawet zaczął kombinować i zastanawiać się z czego to zrobić, ale jednak po namyśle zostanę przy zwykłych grządkach, jakoś tak bardziej do mnie na tą chwilę pasują a Ty warzywnik masz bardzo inspirujący my też już tęsknimy za Wami i za całą grupką krakowską

Monia mnie się też wydaje, ze taki jaki masz pasuje do reszty ogrodu Madzia ma cudny, ale ogród w innym stylu niż nasze.
Ja od wczoraj zdycham, dosłownie. Pierwszy raz od chyba 10 lat mam temp 39 stopni. Chyba zapalenie oskrzeli alb i płuc. Ale nie covid i nie grypa bo test negatywny. Trochę jeździłam po doktorach ostatnio i pewnie coś się przypałętało. Albo mnie zwyczajnie przy robocie przewiało, choć starałam się nie spocić.
Monia81 17:07, 11 lut 2024

Monia mnie się też wydaje, ze taki jaki masz pasuje do reszty ogrodu Madzia ma cudny, ale ogród w innym stylu niż nasze.
Ja od wczoraj zdycham, dosłownie. Pierwszy raz od chyba 10 lat mam temp 39 stopni. Chyba zapalenie oskrzeli alb i płuc. Ale nie covid i nie grypa bo test negatywny. Trochę jeździłam po doktorach ostatnio i pewnie coś się przypałętało. Albo mnie zwyczajnie przy robocie przewiało, choć starałam się nie spocić.

Ja dopiero dochodzę do siebie, po 4 tygodniach od infekcji. Drugi raz w życiu miałam gorączkę przez 3 dni, łupało mnie w kościach nieźle, myślałam, że padnę, samopoczucie do bani, że hej... dopiero oddechowo lepiej się czuję, ale masakra, nigdy tak nie miałam. Kochana dużo zdrówka, leż, wygrzewaj, nie ma żartów.